Duygularınızı İşlemenin En İyi ve Etkili Yollarını Öğrenin
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Duygular, insan deneyimlerinin gelişiminin temel bir parçasıdır. Kendimizi ifade etme yolumuz onlardır ve bazen kelimelerden daha önemlidirler.
Eğer kelimeler uygun duygular ile söylenmezse, insanlar muhtemelen onlara inanmazlar. Duygu ile bir şey ifade ettiğimizde, normal olarak yüz ifadeleri, görüntüler, metaforlar ve ses tonlarını kullanırız.
Duygular, kelimelerden çok daha fazlasını tek başına ifade eder ve bunları anlamamızı sağlar ama bu durum, yalnızca kelimelerle sıralandıklarında olur. Bu, duygularımız üzerinde çalışmanın önemini gösteren sebeplerden biridir.
Duygusal spektrumumuzu yöneten biyolojik tasarım, elli bin kuşaktan fazladır bizimle. Aslında, bir tür olarak hayatta kalmamıza katkıda bulunmuştur.
Her birimiz otomatik reaksiyonlar veya eylem için biyolojik yatkınlıklarla programlandık. Ancak yaşamda geçirdiğimiz şeyler, duygusal uyaranlara verdiğimiz cevapların bir modeli olarak hareket eder. Ve bu, duygusal dengeyi sağlamak için üzerinde çalışmak zorunda olduğumuz şey.
Duygularımızın ne kadar önemli olduğu hakkında bir dakika düşünürsek, hayatlarımızda ne gibi bir etkisinin olduğunu çabucak göreceğiz. Bunu fark etmeden bir çok kez.
Zihnimizin durumunun davranışımızı nasıl etkilediğini bilmek önemlidir. Ve becerilerimizi ve zayıf noktalarımızı anlamak için. Kendimizi ne kadar az tanıdığımıza şaşırabiliriz.
“Çünkü hayattaki her şey sonsuz güzel ve her an etkisiz bir duyguya sahip.”
– Rafael Lasso de la Vega
Duygularımız Mı Bizi Kontrol Ediyor?
Duygusal olarak zeki bireyler olduğunda, şeylerin bizi etkilemesine izin veririz, ama bizi kontrol etmesine izin vermeyin. Duygusal öz-kontrol, duygularımızı veya duygularımızı, bizim için karar vermeyecek şekilde işlememize izin verir.
Ortağımıza, arkadaşlarımıza, ailemize veya iş arkadaşlarımıza kızmamak konusunda garip bir şey yoktur. Ama eğer duygulara köle olsaydık, sürekli olarak sorumsuzca veya dürtüsel davranırdık.
Ve sonradan pişman olabiliriz. Duygularımızın nereden geldiğini veya neden yaşandığımızı bilmiyorsak çok kafa karıştırıcı olabilir.
Bazıları, hiçbir şeyin, bizi duygularımız kadar insan kılamayacağını söyler Çok insani ve çok bağımlı kılar duygular bizi. Güçlü bir his akın ettiğinde, tüm zihnimizi kaplayabilir.
Bu duygu arzu edilmiyorsa, onu aklımızdan çıkarmanın sadece bir hızlı yolu vardır. Başka bir duygu, daha güçlü bir duygu, değiştirmeye çalıştığımızla uyuşmuyor.
Duygularımızı kontrol etmek tam olarak rasyonel zaferler veya önermelerden ibaret değildir. Ayrıca, baskıyı ya da duyguların kendimizi kontrol etmemizi de içermez.
Duygularımızın gerekçemizle uyuşması veya eşleştirilmesinden oluşur. Yani, farklı zihinsel süreçler arasında bir denge.
Son derece duygusal olarak zeki insanlar, duygularını işlemenin ve üzerinde çalışmanın onları bastırmak anlamına gelmediğini biliyor. Ama aynı zamanda, başka insanlarla birlikte olduğumuz zaman, başkalarının ifade ettiğimiz şeyleri nasıl yorumladıklarını aklımızda tutmamız gerektiğini biliyorlar. Denge, etkileşimlerimizin anahtarıdır.
Öyleyse, duygularımız bizi kontrol etmiyor, insani ihtiyaçların, gıda veya su gibi fizyolojik olanların ötesine nasıl gittiği konusunda net olmalıyız. Duygusal ihtiyaçlar da var.
Kendi psikolojimizin bu yönünü izlemek, olası duygusal çatışmalar hakkında yaptığımız “tanıları” geliştirmemize yardımcı olacaktır.
Bu yüzden duygusal olarak zeki olan insanlar, hissettikleri şeyleri yansıtmaya meyillidirler. Aynı zamanda bu yansıma aracılığıyla ulaştıkları sonuçlarla tutarlı olma eğilimindedirler.
“Yaşamımızdaki sonuçlar olarak çiçek açacak tohumlar ekiyoruz; öyleyse en iyisi mi öfke, aldatma, kıskançlık ve kuşkunun zararlı otlarını ortadan kaldıralım ki huzur ve bereket hepimiz için tezahür edebilsin.”
– Dorothy Day
Duygularımızla Çalışmak İçin Sanat Kullanımı
Bütün sözsüz ifade şekilleri gibi sanat, farkında olmadığımız şeylerin keşfini, ifadesini ve iletişimini teşvik eder. Sanat terapisiyle duygularımız üzerinde çalışmak, insan ilişkilerinin kalitesini artırır çünkü duygusal faktöre odaklanır.
Bu faktör her insan için şarttır. Daha karanlık yönlerden daha fazla haberdar olmamıza yardımcı olur ve bu sayede bir kişinin gelişimini kolaylaştırır.
Bizi çevreleyen tüm faaliyetlerin veya bilginin rasyonel ya da lineer olarak farkında olmamak imkansızdır. Örneğin, sürdüğümüz zaman, dikkatimizin çoğu, ileriye bakma ve aracı kontrol etme ana görevine yönlendirilir.
Ama aynı zamanda, bilinçsizce, motorun sesini dinler, dişlileri değiştirir, geçmiş ve geleceği düşünürüz.
Bilinçli düşünceyi basitleştirmek için bilgi ve deneyimin düzenlenmesi için üç temel yaratıcı mekanizma vardır.
Bunlar: filtreleme, genelleme ve deforme etme. Bu mekanizmalar, öncelikleri belirleyerek, dışlayarak ve kararlar vererek bilgiyi azaltır. Bütün öğrenmelerin temelidir bu.
Bilgiyi organize eden mekanizmalar, duygularımızın nereden geldiğini anlamak için temel oluşturur. Yaşadıklarımız içinde yalnızca negatif bilgileri filtrelersek, bu mekanizmalar muhtemelen bize endişe yaşatacaktır.
Öte yandan, daha sıkı bir şekilde filtreleme yapar ve kişisel alanda daha az genellemede bulunursak, sağlıklı duygular hissetmemiz daha kolay olacaktır. Olumsuz olanlar da pozitif olanlar kadar.
Sözel olmayan iletişim becerilerimize sanat aracılığıyla güç veriyoruz. Sanat, duyguları ifade etmemize ve ifade etmemize yardımcı olabilir. Davranışı yansıtmayı, iletmeyi ve değiştirmeyi kolaylaştırır.
Sanat terapisi, sanatı psikolojik durumları iyileştirmek için bir terapötik çıkış olarak kullanır. Özellikle kaygı ile ilgili olanlar. Sanat, kanaldan geçmek için harika bir çıkış olabilir.
Ancak terapötik etkinin üzerinde, sanat terapisi aynı zamanda kişisel bir büyüme tekniğidir. Bizi bilgi ve duygusal ifade ile yardımcı olur.
Yani herhangi bir psikolojik bozukluğa sahip olmanıza gerek yok. Sadece kendinizi sanatta keşfetme ihtiyacını hissetmeli ve duygularınızla çalışmaya başlayabilirsiniz.
Sanat terapisi, şunları sağlayarak bizi güçlendirir:
- Konuşulması zor olan ifade duyguları, böylece iletişim için bir çıkış sağlar.
- Kendimizi sözlü olarak daha kolay ifade edebilir.
- Öz saygınızı ve güveninizi arttırın.
“Eğitim, öfkenizi ya da özgüveninizi kaybetmeden neredeyse her şeyi dinleyebilmenizdir.”
– Robert Frost
Duygusal Zekamızı Nasıl Geliştiririz?
Duygusal zeka fikri, bize rutin olarak nasıl eğitilebileceğine dair bir fikir veriyor. Duygusal zeka, duygularımızı başarılı bir şekilde işlemek için yeteneğimizse ve tezahür ettikleri yolu değiştirirsek, iyi olanı biz de kullanırız.
Tam yaşamımızda neredeyse aynı olan I.Q.’dan farklı olarak, zamanla duygusal zekamızı geliştirebiliriz. Duygusal zekamızı psikoloji önerileriyle nasıl geliştirebileceğimizi öğrenebiliriz ve öğrenmeliyiz.
Duygularımızı işlemek kolay bir iş değildir. Ancak bu zor olsa da, imkansız değildir. Duygusal zekamızı geliştirmek ve duygularımızla çalışmak için her türlü deneyimi yaşamaya hazır olmak zorundayız.
Tek bir şeyi bile bastırmayın. Duygularımızı göz ardı edersek veya bastırırsak, düşündüğümüz ve davrandığımız şekilde büyük bir etkisi olan önemli bilgileri görmezden geliriz.
Duygusal zekayı geliştirmek ve geliştirmek için teknikler:
- Gün boyunca duygusal tepkileri gözlemliyoruz. Günde deneyimlediğimiz duyguları söndürmek kolaydır. Ama zamanın, şeylerin nasıl hissettirdiğini kabul etmek için zaman ayırmak, duygusal zeka için gerekli.
- Vücudunuza dikkat edin. Duygularınızın fiziksel tezahürlerini görmezden gelmek yerine, onları dinlemeye başlayın. Zihnimiz ve bedenlerimiz ayrı birer varlık değildir. Onlar çok yakından bağlantılı. Duygusal zekanızı, bedeninizin duygularınızı anlatmak için kullandığı sinyalleri yorumlamayı öğrenerek artırabilirsiniz.
- Kendi duygularınızı yargılamayın. Bütün duygularımız geçerlidir, hatta olumsuz olanlar. Duygularımızı değerlendirirsek, her şeyi hissetme yeteneğimizi engelleriz. Bu bizim duygularımızdan olumlu bir şekilde yararlanmamızı zorlaştıracaktır. Tüm duygular yeni bir yararlı bilgi parçasıdır. Bu olmadan, nasıl doğru bir şekilde tepki vereceğimizi bilmiyoruz.
- Açık olmak duygusal zeka ile el ele gider. Kapalı bir akıl, düşük duygusal zekanın bir göstergesi olma eğilimindedir. Zihnimiz içsel anlayış ve yansıma ile açıldığında, çatışmalara karşı sakin ve güvenli bir şekilde yüzleşmek daha kolaydır.
- Diğer insanlar üzerindeki etkisini gözlemlemek. Duygusal zekanızı yükseltmek için diğer insanların duygularını anlamak savaşın yarısıdır. Diğer insanlar üzerindeki etkimizi de anlamak zorundayız.
- Duygusal zekamızı yükselterek stres seviyelerini düşürmek. Stres, çok çeşitli duygular nedeniyle hissettiğimiz kaygıyı ifade eden geniş bir terimdir. Stres, sıradan bir sorunu büyük bir soruna dönüştürebilen çok fazla şeyi tetikler. Eğer gerçekten stresli olsaydık, istediğimiz gibi davranmamız zor olurdu.
- Empati. Daha aktif bir dinleyici olmak ve diğer insanların söylediklerine dikkat etmek, onların duygularını anlamamıza yardımcı olacaktır. Bu bilgiyi kararlar vermek ve ilişkilerimizi geliştirmek için kullanabileceğimiz zaman, duygusal zekamız sağlıklıdır.
Duygusal zeka, duyguları kontrol etmek ve duygularla çalışmaktan daha fazlası anlamına gelir. Aynı zamanda kendimizi kontrol etme yeteneğine de işaret eder.
“Arkadaşlarım hayat boyu kahramanlar, acımasız gerçekliğin yerini alan tatlı duygu.”
– Mijuel Abuelo
Bibliyografya:
- Antunes, C. (2004). Juegos para estimular las inteligencias múltiples (Vol. 5). Narcea Ediciones.
- Arteterapia, A. P., & para la Inclusión Social, E. A. (2016). Ser, narrar, imaginar. Experiencias Arteterapéuticas en intervención con menores y aportaciones desde la mirada interdisciplinar. Arteterapia, 11, 221-222.
- Bassols, M. (2006). La arteterapia, un acompañamiento en la creación y la transformación. Arteterapia. Papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social, 1, 19-25.
- Duncan, N. (2007). Trabajar con las Emociones en Arteterapia/Art Therapy and emotions. Arteterapia, 2, 39-49.
- Fernández, E. R. (2007). Aplicaciones del Arteterapia en aula como medio de prevención para el desarrollo de la autoestima y el fomento de las relaciones sociales positivas: “Me siento vivo y convivo”/ Art Therapy applications in the classroom as a preventive measure using artistic manifestations for the self esteem development and the fostering of positive social relationships: “I FEEL ALIVE AND CO LIVE”. Arteterapia, 2, 275-291.
- Gardner, H. (1998). Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences. Fontana Press
- Goleman, D. (1995). Emotional Intelligence: Why it Can Matter More Than I.Q. Bantam Books.
- Greenberg, L. (2000). Emociones: una guía interna. Ed. Descleé de Brouwer.
- Problem-Solving Therapy: The Scientific Method of Making Decisions
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Antunes, C. (2004). Juegos para estimular las inteligencias múltiples (Vol. 5). Narcea Ediciones.
- Arteterapia, A. P., & para la Inclusión Social, E. A. (2016). Ser, narrar, imaginar. Experiencias Arteterapéuticas en intervención con menores y aportaciones desde la mirada interdisciplinar. Arteterapia, 11, 221-222.
- Bassols, M. (2006). La arteterapia, un acompañamiento en la creación y la transformación. Arteterapia. Papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social, 1, 19-25.
- Duncan, N. (2007). Trabajar con las Emociones en Arteterapia/Art Therapy and emotions. Arteterapia, 2, 39-49.
- Fernández, E. R. (2007). Aplicaciones del Arteterapia en aula como medio de prevención para el desarrollo de la autoestima y el fomento de las relaciones sociales positivas:” Me siento vivo y convivo”/” Art Therapy applications in the classroom as a preventive measure using artistic manifestations for the self esteem development and the fostering of positive social relationships:” I FEEL ALIVE AND CO LIVE”. Arteterapia, 2, 275-291.
- Gardner, H. (1998). Inteligencias múltiples. Barcelona: Paidós.
- Goleman, D. (1999). La práctica de la inteligencia emocional. Editorial Kairós.
- Greenberg, L. (2000). Emociones: una guía interna. Ed. Descleé de Brouwer.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.