Distimiyi Depresyondan Farklı Yapan Şey Nedir?
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Zaman zaman üzgün ya da keyifsiz hissedebiliriz. Böyle zamanlar, hayatlarımızı gözden geçirmeye ya da iyileştirmeye çalışmak, başımızdan geçen tatsız olayların üstesinden gelmeye çabalamak için iyi bir fırsattır. Ancak, bu ruh hali ile kesintisiz 2 yıl geçirdiğinizi bir düşünün. Bunun birisi için ne kadar acı verici olabileceğini tahmin etmek çok da zor değildir. Depresyon yeterince zorlu bir durumdur ve uzun süre bu durumda olduğunuzu düşünün. İşte distimi (kronik depresyon bozukluğu) tam olarak budur. Daha fazlasını öğrenmek için yazımızın devamını okuyun!
“Mutsuzum. Kelimelere dökebileceğimden daha sefil bir haldeyim ve ne kadar yol kat ettiğimi bilmiyorum… Ne yaptığımı ya da ne düşündüğümü bilmiyorum ama umutsuzca buradan gitmek istiyorum. Böyle bir mutsuzluk benimkisi.”
– Vincent Van Gogh
Distimi nedir?
Distimi, kişi 2 yıldan fazla bir süre depresif bir ruh halindeyse kullanılan bir terimdir. Kişinin kendisi ya da çevresi durumun farkına varabilir. Benzer olsalar da distimi depresyondan farklıdır.
Distimisi olduğu düşünülen bir kişinin son iki yılda iştah kaybı ya da açılması, insomniya ya da hipersomniya, enerjisizlik ya da yorgunluk, konsanstre olmada ya da karar alırken zorluk yaşamak, çaresiz hissetmek gibi belirtilerden en az ikisini 2 aydan fazla göstermemiş olması gerekir.
Gördüğünüz gibi, distimisi olan bir kişi çok fazla belirti göstermeyebilir ve bu belirtiler depresyonundaki kadar yoğun olmayabilir. Distiminin depresyondan farklı olması, durumun ne kadar sürdüğü ile alakalıdır. Distimisi olan kişiler, hemen hemen sürekli olarak melankoli bir ruh hali içerisindedirler. Üstelik, yeterli bir psikolojik tedavinin olmaması durumunda önemli depresif bozukluklara yol açabilir
“Melankoli mutsuzluktur, acısız bir arzudur, yağmura benzeyen sis gibi bir mutsuzluk.”
– Henry Wadsworth Longfellow
Distimisi olan kişinin terapiye ihtiyacı vardır çünkü diğer ciddi durumlara yol açabilmesinin yanında büyük bir ıstıraba sebep olabilir. Bunun sonucunda, kişinin yaşam kalitesi düşer ve gittiği her yerde aynı psikolojik sıkıntı peşini bırakmaz.
Distimi ile depresyon arasındaki fark nedir?
Şimdiye kadar anlattıklarımız sonucunda “Distimi depresyondan farklı mı?” diye sorabilirsiniz ve cevap “evet”tir. Benzer özellikleri olması, kafa karışıklığına sebep olabilir.
Hatta depresyonu olan insanlar da neredeyse her gün günün büyük bir bölümünü depresif bir ruh halinde geçirirler. Bu durum da aynı distimide olduğu gibi kişinin kendisi ya da çevresinden biri tarafından fark edilebilir. Oysa depresyon en az iki hafta sürerken, distimi 2 ya da daha fazla yıl sürer.
“Nefes almak ve ıstırap arasındaki bu bocalamada, zorlukla dayanabildiğim bir üzüntü taşıyorum. Düşen melankoli damlalarımın sesini duyamıyor musun?”
– Ruben Dario
Diğer ortak unsurlar arasında uyku problemleri (her ne kadar depresyonda kişi diyete girmeden kilosunda ciddi değişiklikler fark edebilse de), iştah kaybı ya da açılması, yorgunluk (depresyonda görülen daha çok sürekli bir enerji kaybıdır) ve konsantre olmada ya da karar vermede zorluk yaşama (ek olarak düşünme yetisinde azalma saptama) gösterilebilir.
Görüldüğü üzere, benzerliklerde de farklılıklar vardır. Dahası, depresyon durumunda kişinin günlük hayattaki neredeyse tüm aktivitelerinde her geçen gün bir ilgi ya da zevk eksikliği oluştuğunu da belirtmeliyiz ve sadece bu kadarla kalmıyor.
Aynı zamanda anlık ya da sürekli kışkırtma, aşırı ya da gereksiz suçluluk veya yararsızlık hissi, tekrarlanan ölüm veya intihar düşünceleri ve bu düşünceleri gerçekleştirmeye yönelik girişim ve planlar bulunmaktadır. Distimide bu belirtiler yoktur. Her iki durumda görülen şey, mustarip olan kişiye üzüntüye ve kötüleşmeye sebep oldukları, kişilerin içinde bulundukları durumdan kurtulmak için yardım arayışında olmalarıdır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.