Logo image
Logo image

Depresyonu Tedavi Etmenin En İyi 11 Yolu

4 dakika
Depresyonu Tedavi Etmenin En İyi 11 Yolu
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Depresyonu tedavi etmenin tek bir yolu yok. Her bir bireyin kendine özgü kara delikleri ve gizli güçleri vardır. O güçleri saklandıkları yerden çıkarmak, çaresizlikten, uykusuz gecelerden, korkudan ve üşengeçlikten kurtulmak için uygulanabilecek pek çok farklı strateji vardır. Herkes kendi hapishanesinin tutsağıdır ve bu hapishaneleri açan anahtarlar birbirlerinden farklıdırlar.

Depresyon tanısı konduğunda içinizde bir şeyler değişir. Bir yandan tüm stresinizi, bitkinliğinizi, ağlama nöbetlerinizi ve üzüntünüzü açıklayan tıbbi bir tanı konduğu için rahatlamış hissedersiniz. İhtiyacınız olan yardıma ulaşmak için ilk adımı atmış durumdasınızdır. Ama aynı zamanda kendinize şu klasik soruyu sorarsınız – peki, şimdi ne olacak? Hayatım bundan sonra ilaçlarla ve terapilerle mi geçecek?

“Kara delikler sanıldığı kadar kara değillerdir. Bir zamanlar sanıldığı gibi sonsuz hapishaneler değillerdir. Kara deliğe yakalanan bir şeyin bir başka evrende ortaya çıkması mümkündür.”

– Stephen Hawking

Bazen depresyonun nasıl tedavi edilmesi gerektiği konusuna kısıtlı bir bakış açısıyla yaklaşırız. Antidepresanlar tek çözüm değildir ve hatta bazen gereksizdirler. Bu, ancak bir profesyonelin verebileceği bir karardır. Ayrıca sizi güçsüzleştiren psikolojik bir durumla mücadele etmenin eve giden en iyi yolu bulmak, kişisel dengenize kavuşmak ve kaybettiğiniz gücü geri kazanmak üzere çıktığınız bir yolculuk gibi olduğunu bilmeniz önemlidir. Aşağıdaki teknikler depresyonla mücadele eden kişilere çıktıkları bu yolculukta yardımcı olabilir.

Some figure

1. Farklı profesyoneller arasında iş birliği

İnsanlar gün geçtikçe artan bir yoğunlukla ilk yardım doktorlarının antidepresan ve anksiyolitik yazmayı tercih ettiklerini görüyorlar. Bu doktorlar genellikle yardım arayan insanların ilk durağı oluyor. Daha fazla devam edemeyeceklerini, uyumaları, sakinleşmeleri ve ağlamayı bırakmaları gerektiğini söyledikleri ilk kişi. Ancak bu kişiler psikolojik bozukluklar konusunda uzman değiller.

Depresyonu düzgün ve kapsamlı bir şekilde tedavi edebilmek için daha fazla stratejiye, daha fazla profesyonelin iş birliği yapmasına ihtiyacımız var. Tıp merkezlerinde ilk yardım doktorlarıyla iletişim halinde çalışan psikologlar ve psikiyatristler bulunmalı. Çoğu durumda sosyal çalışanlar da bu kişilere çok iyi bir şekilde yardımcı olabiliyorlar. Son yıllarda depresyondan en fazla etkilenen insanların, en az kaynağa sahip olan insanlar olduğunu da unutmayın.

2. Bilişsel-Davranış Terapisi

Depresyon tedavisinde şimdiye kadarki en başarılı terapatik yaklaşım bilişsel-davranış terapisi olmuştur. İlaç tedavisiyle birleştirildiğinde önemli ölçüde ilerleme kaydedilebilir.

Bu terapi bireylerin düşünce kalıplarına odaklanır, mantıksız düşünceleri yıkmak ve düşünce yapısında ilerlemeci bir değişimi teşvik etmek ister. Hastalar yeniden kontrollü ellerine almayı, daha mantıklı ve gerçekçi olmayı öğrenirler.

Some figure

3. Bireyler Arası Psikoterapi

Daha önce söylediğimiz gibi depresyon tedavisinde izlenebilecek tek bir yöntem yoktur. Pek çok yöntem vardır ve bireyin ihtiyaçlarına en iyi şekilde uyan yöntemi bulmak gerekir. Bilişsel davranış terapisi en etkili yöntemlerden biri olsa da depresyon tedavisinde işe yarayan başka yaklaşımlar da vardır.

Hastanın depresyonu, hayatında yaşadığı ilişkilerin (bir ayrılık veya sevdiği birinin kaybı gibi) sonucu olarak ortaya çıktığında bireyler arası psikoterapi faydalı olabilir. Hasta için amaç hayatında yaşadığı stresli olayların üstesinden gelmek, kendine saygı duymayı öğrenmek ve başkalarıyla kurduğu ilişkileri geliştirmek için yeni stratejiler geliştirmektir.

4. Duygu Odaklı Terapi

Greenberg’in duygu odaklı terapisi, Carl Rogers’ın geliştirdiği hümanistik terapi ile Gestalt terapinin karışımıdır. Hastaya duygularını tanıması, onların üzerinde çalışması ve işleve sokması için yardımcı olduğundan depresyon tedavisinde çok etkilidir. Terapist hastanın anksiyetesini yönetebileceği ve tanımlamakta zorluk çektiği duygularının üzernde çalışabileceği güvenli bir ortam yaratır.

5. Fiziksel egzersiz

Şiddetli depresyonu olan insanlar yüzmek, bisiklete binmek veya zumba sınıfına gitmek aktiviteler için yeterli motivasyona ve güce sahip değilmiş gibi hissederler. Ancak ne zaman mümkün olursa o zaman evden çıkmaları, güneşin sıcaklığını hissetmeleri, dışarıda duydukları seslere kulak vermeleri, basit bir yürüyüş yapmaları onlar için en iyisidir. Sadece bir yürüyüş.

Günde 20 dakika yürümek gibi basit bir aktivite çok faydalı olabilir.

Some figure

6. İyi Beslenme

İyi beslenmek depresyonunuzun yok olup gitmesini sağlamaz ancak bağışıklık sisteminizin güçlenmesini ve beyninizin, daha iyi hissetmenize yardımcı olacak sinir taşıyıcılarını salgılaması için gereken desteği verecek besinleri almasını sağlar.

Taze meyve ve sebze yemenizi, tam tahıllı, omega-3 yağ asitleri içeren yiyecekleri tercih etmenizi ve magnezyum açısından zengin besinleri tüketmenizi öneriyoruz.

7. Sarı Kantaron

Hafif veya orta şiddetteki depresyonu tedavi etmede sarı kantaronun faydalı bir tamamlayıcı gıda olduğunu öneren çalışmalar vardır. Sizin için doğru olan dozu belirlemek üzere bir uzmana danışmayı unutmayın.

8. Bir Doktora Daha Danışmak

Çeşitli farmakolojik ve psikolojik tedavileri denedikten sonra hiçbir iyileşme göstermeyen pek çok hasta vardır. Bu noktada en iyisi size konulan tanıyla ilgili bir başka doktora daha danışmaktır. Bunun sebebi kişilik bozukluğu ve diğer sorunların bazen depresyonun arkasına saklanması ve fark edilememesidir.

9. Sosyal Destek

İlaçlar depresyonu tedavi edebilir ancak kökünü kurutamazlar. Psikoterapi depresyonu tedavi edebilir ve hastanın belli bazı başa çıkma stratejileri geliştirmesine yardımcı olabilir ancak hastalığı tamamen silip atamaz. Peki, ne bunu yapabilir? Başkalarından psikolojik destek olmak, onlara güvenmek, anlaşıldığını ve sevildiğini hissetmek. Bu, diğer stratejilerle birlikte tedavinin başarılı olmasını sağlayacaktır.

Bu yüzden etrafımızı zor durumların üstesinden gelmemize yardımcı olacak insanlarla çevirelim.

Some figure

10. Yeni Hobiler ve İlgi Alanları

Beyniniz sizi motive edecek ve depresyonu aşmanızı hızlandıracak yeni hobiler bulmaya açık olmayabilir. Ancak günlük hayatınıza, yapmaktan hoşlandığınız, ilginizi çeken ve sizi sakinleştiren küçük aktiviteler katmak depresyonla başa çıkmak için etkili bir strateji olabilir.

Resim yapmaz, yazmak, müzil dinlemek ve yoga yapmak sizi mutlu edebilecek aktivitelerden yalnızca birkaçıdır.

11. Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi

Depresyonu atlattıktan sonra da hastalığın nüksetme riski devam eder. İki ya da üç yıl geçtikten sonra depresyon tekrar kapınızı çalabilir.

Bunun olmasını engellemek için farkındalık temelli bilişsel terapi ideal bir tekniktir. Beyninizde filizlenen olumsuz düşüncelerle başa çıkmak için her gün nefes tekniklerine ve meditasyona başvurabilirsiniz.

Anlamamız gereken en önemli şey depresyonu tedavi etmenin bir değil, onlarca hatta yüzlerce yolu olduğudur. İhtiyaçlarınıza en iyi şekilde uyan strateji kombinasyonunu bulmalısınız. Bir psikolog veya psikiyatristten yardım almak, bu stratejiler sayesinde açılan aydınlık yolda size rehberlik edebilir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.