Davranış Değiştirme için Psikolojik Teknikler
Yazan ve doğrulayan psikolog Cristina Roda Rivera
Davranışları desteklemek için psikolojik teknikler davranış değiştirme, teorik rehberlik ve müdahaleye dayanır. Deneysel psikolojiye dayanarak, davranış değiştirme normal ve anormal davranışların aynı ilkeleri paylaştığını belirtir.
Davranış değiştirme, anormal davranışları ortadan kaldırmak veya normal davranışları artırmak için objektif değerlendirmeler ve ampirik doğrulama süreçleri sırasında prosedürler ve teknikler kullanır. Sadece gözlemlere dayanmaz. Bunun yerine, kökenlerinden, gelişiminden, bakımından ve değişikliklerinden kaynaklanan bilişsel yönlere ve temel süreçlere dayanır.
Davranış değiştirme teknikleri üç kategoriye ayrılabilir:
- Davranış oluşturun.
- Davranışı destekleyin.
- Davranışları azaltın veya ortadan kaldırın.
Bu makalede, davranışı desteklemek için psikolojik tekniklere odaklanacağız. Davranışı desteklemek için psikolojik teknikler arasında, pekiştirme, pekiştirici olumsallık ve marka ile ödüllendirme yöntemini kullanabilirsiniz.
Pekiştirme teknikleri
Olumlu pekiştirme
Olumlu pekiştirme, bir davranışın tekrarlanması için bir teşviktir. Dolayısıyla, beklenmedik durumlar bir davranış ile insanların aldığı teşvikler arasındaki bağımlılığı ifade eder.
Olumsuz pekiştirme
Olumsuz pekiştirme, olumlu pekiştirmeyi yerinde tutmaya çalışır. Ana hedef davranışı iyileştirmektir veya sadece kişinin kendini kaybetmesini önlemektir.
İki tür olumsuz pekiştirme vardır:
- Kaçış. Zarar verici teşvikleri azaltmak veya kişinin olumlu pekiştirmeleri kaybetmesini engellemekten oluşur.
- Kaçınma. Kişinin bir şey yapmasını engellemek için olumlu bir pekiştirmeyi sunmak veya ortadan kaldırmaktan oluşur.
Olumsallık pekiştirme
Olumsallık taraflar arasındaki anlaşmanın bir parçasıdır. Bu, bir konu veya faaliyetle ilgili sorumlulukları belirler. Olumsallık pekiştirme aşağıdaki gibi belirli özelliklere sahiptir:
- İstenen davranış yönünde doğru adımları atmayı ödüllendirmek.
- Ödüller sık ama az miktarda olabilir.
- Olumsallığın başarıları talep etmesi ve ödüllendirmesi gerekir.
- Anlaşma, içerisindeki tüm taraflar için adil olmalıdır.
- Anlaşmanın şartlarının anlaşılması kolay olmalıdır.
- Tüm taraflar, beklenmedik durumları müzakere etme hakkına sahiptir.
- İstenen davranışı ve beklenen ödülleri belirtmesi gerekir.
- Buster, anlaşma şartlarına uymak zorundadır.
Olumsallık türleri
Bazı durumlarda, ilgili taraflardan sadece biri istenmeyen davranışı gösterir. Bununla birlikte, her iki tarafın da sorunlu davranış gösterdiği birçok durum vardır.
Bu gibi durumlarda, iki tür olumsallık kullanılabilir: taviz ve iyi niyet veya paralel, olumsallıklar.
- Taviz (Quid pro quo) veya olumsallığı takas etme. Taraflardan biri, karşı taraftan belirli bir davranış değişikliği karşılığında bir şeyler yapmayı kabul eder. Örneğin, bir koca, her gün onun günü veya işi hakkında en az 20 dakika konuşursa karısıyla akşam yemeği pişirmeyi kabul eder.
- İyi niyet (Bonafide) veya paralel olumsallık. Bir kişinin davranış değişikliklerinin, diğer kişinin değişikliklerine doğrudan bir etkisi yoktur. Bu tür bir olumsallık, ilk önce kimin değişmesi gerektiği sorunundan kurtulur. Anlaşmaya uyan kişiye, diğer kişi uymadığı zamanlarda bile ödül ve pekiştirme yapılmasına izin verir.
Hangi tür olumsallığın en iyi sonucu verdiğini belirlemek için daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Marka ile ödüllendirme
Davranışı değiştirmenin bir başka psikolojik tekniği de marka ile ödüllendirmedir. Pekiştirmeler için markalar vermekten oluşur. Bu markalar başka şeyler, etkinlikler veya ayrıcalıklar için takas edilebilir.
- Avantajları. İnsanlar ilk başta markaları alabilirler ve genellikle bu, istenen davranışı etkilemez. Markalar, kişinin başarmak istediği şey ile destekleyici pekiştirmeleri dağıtmak arasındaki köprü olabilir. Markalar, kişinin ne kadar iyi ilerlediğine dair somut bir kanıt gösterebilir.
- Dezavantajları. İşlem karmaşık olabilir. Fiziksel markalar çalınabilir, sahtesi yapılabilir veya ödünç verilebilir. Grup partnerleri, programa dahil edilmediklerinde işbirliği yapmayı reddedebilir, vb.
Markaların özellikleri
Plastik fişler, kuponlar ve yıldızlar marka olarak kullanılabilir. İyi bir marka aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
- Değerinin anlaşılması kolay.
- Teslim edilmesi ve taşınması kolay.
- Tanımlaması basit.
- Onları veren kişinin, teslimatından sorumlu olması gerekir.
- Net olun. Bu sayede, puanları anlamak ve saymak daha kolaydır. Maddi markalar programdaki insanlar için daha heyecan verici olmadıkları zaman elbette.
Markaların değeri onlara açıklanabilir. Temel amaç, doğal teşvikler veya içsel takviyeler yoluyla davranışları teşvik etmektir.
Bu noktaya ulaşmak için, markayla ödüllendirme yöntemi sosyal beceriler eğitimi veya problem çözme gibi diğer tekniklerle birlikte kullanılabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barraca, J. (2014). Técnicas de modificación de conducta. Editorial síntesis.
- Labrador F. J. (2008). Técnicas de modificación de conducta. Pirámide.
- Martin, G. y Pear J. (2008). Modificación de conducta: qué es y cómo aplicarla. PEARSON.
- Olivares, J. y Méndez, F. (2014). Técnicas de modificación de conducta (4ª ed.). Biblioteca nueva.
- Sidman, M. (2006). The distinction between positive and negative reinforcement: Some additional considerations. The Behavior Analyst, 29(1), 135.
- Scott, H. K., Jain, A., & Cogburn, M. (2017). Behavior modification. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459285/
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.