Daha İyi Ders Çalışmak ve Öğrenmeyi Arttırmak için 4 Öneri
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Bisiklete binmeyi nasıl öğrendiniz? Birisi size muhtemelen tavsiyelerde bulundu ve sonra kendi başınıza pratik yaptınız. Benzer bir şekilde daha iyi çalışmayı da öğrenebilirsiniz.
Hiç kimse nasıl ders çalışacağını bilerek doğmaz ya da en azından herkes “doğduğu” zaman içinde olan eğitim yöntemlerini geliştirebilir.
Bir dizi çalışma becerisini öğrenmek ve daha sonra iyi öğrenme alışkanlıkları geliştirmek için bunları uygulamaya koymanız gerekir. Çalıştığınız şeyleri daha iyi öğrenecek ve zamanınızı daha iyi kullanacaksınız.
Çalışma becerileri, konu “anlamlı öğrenim” olduğunda çok değerli araçlardır. Çünkü bilgiyi anlamanıza, saklamanıza ve özümsemenize yardımcı olurlar. Ancak, bu becerileri üstlenmiş öğrenciler azdır.
Bir çok öğrenci notlarını, beklentilerini karşılamayan son dakika ezberle edinir. Öğrendiklerini çabucak unuturlar.
Bellekten çalışmak çok umut verici notlar kazandırmayacaktır. Neyse ki daha eğlenceli ve dinamik bir sürü başka çalışma yöntemi var. Bunlar daha iyi çalışmanıza yardımcı olacak ve performansınızı artıracaktır.
Daha iyi çalışmanıza yardımcı olacak beceriler
Not almak en yaygın çalışma becerilerinden biridir. Kendi kelimelerinizle en önemli noktaları özetlemek, öğrendiklerinizi daha kolay hatırlayabileceğiniz anlamına gelir.
Çoğu durumda, anahtar bunları hızlı bir şekilde, bilgiyi dışarı aktarmadan özetleyebilmektir. İyi bir özet yapmak diğer bir anahtar ise, ana kavramlar arasındaki ilişkiyi açıkça kurmaktır.
Bazen bazı konular hakkındaki büyük fikirleri algılamak zordur. Ancak uygulama problemleri ve vaka çalışmaları yapmak, fikrin genel bir resmini ortaya çıkarmanıza ve bilgiyi daha basit bir şekilde öğrenmenize yardımcı olabilir.
Bu özellikle matematik, fizik, hukuk ve sayılarla ilgili olan diğer konularda yararlıdır.
Fikirleri incelerken aynı zamanda vaka çalışmaları yapmak iyi bir fikir olabilir. Bu sayede, durumun nasıl değerlendirildiğini ve çalışıldığını, gerçekte hangi bilgilerin ortaya konduğunu daha iyi anlayacaksınız.
Daha iyi çalışmanıza yardımcı olacak başka bir beceri de, bir grupla beyin fırtınası yapmaktır. Bu beyin fırtınaları sırasında, her katılımcı sahip oldukları bilgilerden bahseder ve bir bilgi havuzu oluşturur.
Beyin fırtınası özellikle grup projeleri yapmak için yararlı olabilir, bu yüzden farklı fikirleri ve bakış açılarını göz önünde bulundurursunuz. Ayrıca bir sınava girmeden önce de yararlı olabilir. Herhangi bir soruyu beraber çözebilirsiniz ve konuya daha derinden yaklaşmanıza yardımcı olabilir.
Daha iyi çalışmak
Bu çalışma becerilerinin çoğu yeni değil ve çoğu öğrenci tarafından çok iyi biliniyor. Ama yeni olan nokta, onları daha iyi çalışabilmek için uygulamaya koyabileceğiniz yollardır. Bu nedenle, üniversitede iseniz, giriş sınavına hazırlanmak ya da sadece öğrenme sürecinizi geliştirmek istiyorsanız, bu makaleyi okumanızı öneririz.
“Değişim zamanlarında, öğrenciler dünyayı miras alırken, öğrenmiş olanlar kendilerini artık var olmayan bir dünyayla başa çıkmak için güzel şekilde donanmış bulurlar.”
– Eric Hoffer
Öğreniminizi artıracak stratejiler
Weinstein ve Mayer (1986), beş genel öğrenme stratejisi için kategorileri tanımlamaktadır:
- Prova (terimleri tekrarlamak)
- Ayrıntılandırma (açıklama yapmak, bilgileri bir araya getirmek)
- Organizasyonel (bir metnin özetlenmesi
- Kavrama (soru sorma, kendi bilginizi kontrol etme)
- Duygusal (motivasyonunuzu kurmanız ve sürdürmeniz)
Güçlendirmeniz gereken entelektüel beceriler, görevinizin gerektirdiği şeylere bağlıdır. Bilgiyi hatırlama, dönüştürme, tutma ve aktarma becerisi gibi şeyler konusunda kendinizi eğitmeniz, problem çözme ile ilgili düşünce süreçlerini harekete geçirecektir.
Palinscar ve Brown başına sınıflandırmalar
Daha iyi çalışmak ve öğreniminizi geliştirmek için Palinscar ve Brown (1984) tarafından tanımlanan sınıflandırmalar şu önerileri yapar:
- Yeniden anlatım: Metindeki bilgileri kendi kelimelerinizle yazmak.
- Çıkarım: açıklanmış olan bilgilerden sonuç çıkarma.
- Özetlemek: temel parçaları seçmek, temel fikirleri almak.
- Tahmin: Varsayım, tahmin etme, öngörme, çıkarımlar oluşturma.
- Netleştirme: metnin belirli yönlerini belirlemek, detaylandırmak ve bunları açıklamak.
- Sorgulama: Düşünce süreçlerini ve önceki bilgileri etkinleştirmeye yardımcı olur.
Doğu Ekonomi Dergisinde yayınlanan Brigham Young Üniversitesinde yapılan 2012 tarihli bir araştırmaya göre, öğrenmenizi artırmak için en önemli iki strateji uyku programınızın düzgün olması ve sürekli olarak öğrendiklerinizle kendinizi test etmenizdir. Uyku programları ve dinlenme, performansınız üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.
Araştırmacılar, daha iyi öğrenme çıktıları elde etmek için yaklaşık 7 saat uykuya ihtiyacınız olduğunu söylüyor. Uyku, hafızanızı ve öğrendiklerinizi sağlamlaştırmanıza yardımcı olur.
Öte yandan, uyku eksikliği prefrontal korteksinizdeki nöron ağlarına zarar verebilir, bu da öğrendiğiniz bilgiyi özümsemenizi, muhafaza etmenizi ve kalıcılaştırmanızı zorlaştırır.
Science dergisinde yayınlanan 2011 tarihli bir araştırma, yaygın olarak kullanılan 3 çalışma yöntemini analiz ediyor: ezberlemek ve tekrarlamak, çizimler ve diyagramlar oluşturmak ve herhangi bir şey öğrenip öğrenmediğinizi görmek için değerlendirmeler ve sınavlar yapmak.
Bunların ne kadar etkili olduğunu görmek için, 200 öğrenciyi farklı metodlarla çalışan 3 gruba bölerek takip ettiler.
Science dergisinde yayınlanan 2011 tarihli bir araştırma, yaygın olarak kullanılan 3 çalışma yöntemini analiz ediyor: ezberlemek ve tekrarlamak, çizimler ve diyagramlar oluşturmak ve herhangi bir şey öğrenip öğrenmediğinizi görmek için değerlendirmeler ve sınavlar yapmak.
Bunların ne kadar etkili olduğunu görmek için, her biri farklı bir çalışma yöntemleriyle 3 gruba ayrılan 200 öğrenciyi takip ettiler.Araştırmacılar, en etkili yöntemin öğrendiklerinizi değerlendirmek olduğunu keşfettiler. Bunu yapmak öğrenme hacminizi % 50’ye kadar artırabilir.
“Öğrenci durumu ele aldığında en iyi öğrenmenin gerçekleşeceğine inanıyorum.”
– Seymour Papert
Eğitim becerilerinizi nasıl geliştirebilirsiniz?
Klasik çalışma becerilerini geliştirme yöntemi 5 aşamadan oluşur:
- Hızlı okuma: kendinize ana fikirlere dair genel bir his vermek.
- En önemli fikirlerin altını çizdiğiniz şekilde kapsamlı okuma.
- Özet ya da çerçeve: Bu, anahtar kelimeleri kendi kelimelerinizle ifade etmek ve böylece onları daha kolay hatırlayabilmek anlamına gelir.
- Çalışmak ve ezberleme. Bu bölüm için özetleri yüksek sesle okumak en iyisidir.
- Sınıf arkadaşları ile çalışmalarınızı gözden geçirmek. Öğrendiklerinizi “anlatmak” eylemi, onları daha iyi içselleştirmenize yardımcı olacaktır.
Bu çalışma alışkanlıklarını geliştirmek için onları alışkanlıklara dönüşene kadar bir dizi adım izlemelisiniz:
Bir çalışma rutini yaratmak
Kendinize bir çalışma programı yapmak ve onu takip etmek, eğitiminizin ne kadar etkili olduğu konusunda büyük bir etkiye sahiptir. Düzensiz çalışmak, gece geç saatlere kadar uyanık kalmak ve uyku ile yorgunluğunuzu konsantre olma yeteneğinizin önüne geçmesi demektir.
Bir programa alışmak, çalışma sürenizi geçmemenizi de kolaylaştırır. Bu durumda, çalışmaya, ihtiyacınız kadar zaman vermeniz daha olasıdır.
Dikkat dağıtıcı şeylere mesafe almak
Bu elbette açıkça ortada, ama bunu hatırlamak asla kötü bir şey değildir. Dikkat dağınıklığı beklenmedik şekiller alabilir ve onları nasıl tespit edeceğini bilmek önemlidir. Dikkat dağıtacak şeylerin kara listesindeki bazı öğeler Facebook, Instagram, cep telefonları ve televizyondur. Tabi ki, ders çalışırken uzak durmanız gereken şeylerin listesine ekleyebileceğiniz başka şeyler de vardır.
Hazır ezberden uzaklaşma
Bilgileri kendi kelimelerinizle kaydetmeniz gerekir. Bu, onları hayatınızdaki belirli şeylere bağlamak, kendi sözcüklerinizle yeniden formüle etmek ya da aklınıza gelebilecek diğer örnekleri kullanmak anlamına gelir.
Böylelikle anlamlı öğrenmeye ulaşmak mümkün olur. Zaman geçtikçe unutacağınız, sizin için çok da anlamlı olmayan bilgileri ezberlemekten daha dayanıklıdır.
Sürekli egzersiz
Mümkünse, incelemekte olduğunuz konuyla ilgili sınavları ya da soru listeleriyle kendinizi değerlendirmelisiniz. Bu, kendinizi sadece bilgiye “daldırıp çıkarmak” gerektiğini düşünüyorsanız, zaman kaybı gibi görünebilir. Ama bu doğru değildir, çünkü hataları tespit etmenize ve ilerlemenizi ölçmenize yardımcı olacak.
Daha iyi çalışmak için tüm bu stratejileri kullanırsanız, sadece bilgi almak için harcadığınız zamandan en iyi şekilde yararlanmakla kalmayacaksınız, elde ettiklerinizi unutmanız da zor olacak. Buna kesinlikle değer.
Kaynakça
- Palinscar, A.S., ve Brown, A.L. (1984). Anlama-destekleme ve anlama-izleme etkinliklerinin karşılıklı öğretimi. Biliş ve talimat, 1 (2), 117-175.
- Weinstein, J. D., Mayer, S.M., ve Beale, S. I. (1986). Heterolog RNA ile alg ekstraktlarında δ-aminolevulinik asit oluşumunun uyarılması. Bitki fizyolojisi, 82 (4), 1096-1101.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.