Logo image
Logo image

Çocukluk Döneminde Duygusal Destek Almak, Beyin Gelişimine Yardım Eder

2 dakika
Çocukluk Döneminde Duygusal Destek Almak, Beyin Gelişimine Yardım Eder
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Carolina López De Luis
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Çalışmalar çocuklukta duygusal desteğin, özellikle de çocuğun hayatının ilk yıllarında çok önemli olduğunu göstermektedir. Çocuğun duygularını ve beyin gelişimini etkiler. Çocuğun ortamı çok önemlidir. Duygularını düzenlemek ve iyi bir zihinsel sağlığın tadını çıkarmak için araçlar geliştirmelerine yardımcı olur.

Çocuklukta duygusal destek, bebek ve bebek bakıcıları arasında istikrarlı bir bağ oluşmasını sağlar. Bu bağ, ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. Samimi bir duygusal bağ yaratmak için bir şans. Güvenli ve sağlıklı bağlamaya katkıda bulunur.

Some figure

Doğru duygusal desteğin bariz yararlarından başka, bilim adamları da farklı alanlarda etkisini incelemişlerdir. Çocuğun ruh sağlığı ve duygusal düzenlemesinde fayda görüyoruz. Çocukta duygusal desteğin bilişsel gelişim içine girdiği de bulunmuştur.

Çocuklukta duygusal destek

Çocuklar kendi duygularını kendi başlarına düzenleyemezler. Fiziksel, duygusal temasın yanı sıra ihtiyaç duyduklarında onları rahatlatır. Zamanla, çocuklar kendi duygularını kendi başlarına düzenlemeyi öğrenirler. Araç geliştirmeye başlarlar, böylece bakıcıları olmadan yapabilirler.

Bu erken bağın beyne doğrudan etkisi vardır. Biyoloji, çevre ve zihinsel kapasitenin tümünün beyin gelişimi ile ilgili olduğunu aklımızda tutmalıyız. Bu yüzden dışsal uyarımla zengin bir ortamda büyümek, beynin olgunlaşmasına yardımcı olur.

Çocukluk dönemi, dönem sonu sonuçları ile ilgili önemli hususların geliştiği hassas bir dönemdir. Bu aşamada, çocuklar çevreleriyle ilişki kurmaya ve yeni bilgi toplamaya başlarlar. Beyinleri gelişimin yüksekliğindedir. Nöroplastisite önemli bir andadır. Çevre, büyük ölçüde, gelişimin yönünü ve hızını belirler.

Çocuklukta duygusal destek ve hipokampus gelişimi: bilimsel bir çalışma

Luby, çocukluktaki duygusal desteğin beyinde uzun süreli etkisini bulmak için bir çalışma başlattı. Araştırmacılar hipotezlerini test etmek için bir laboratuar deneyi gerçekleştirdiler. Laboratuar ortamında bağımsız değerlendiriciler, çocuğu ve annesini, çocuk için stresli olan bir durumda gözlemlemiştir.

Some figure

Deneysel durumda, çocuğun ulaşabileceği bir hediye vardı. Sekiz dakika boyunca beklemek zorunda kalırken, araştırmacılar annenin destekleyici davranışlarını not ettiler. Daha sonra, araştırmacılar çocukluktan ergenlik çağındaki çocuklara üç beyin taraması yaptı.

Anlaşıldığı üzere, annelerinden daha fazla duygusal destek alan çocukların hipokampusu, annelerinden daha az destek alan çocukların iki katı kadar hızlı büyüdü. Yazarlara göre, sonuçlar, hipokampüsün büyümesinin, maternal desteğin erken deneyiminden etkilendiğini göstermektedir.

Çalışmanın birincil sonuçları

Bu çalışmadan üç sonuç çıkarabiliriz. İlk olarak, çocuklukta duygusal destek, hipokampüsün büyüklüğü üzerinde uzun vadeli bir etkiye sahiptir. Hipokampus, beynin duyguları, öğrenmeyi ve hafızayı kontrol eden bir alanıdır. Bu nedenle, kalkınmada önemli bir rol oynar.

Some figure

Yüksek düzeyde duygusal desteklerin hipokampus gelişiminde daha etkili olduğu hassas bir dönem vardır. Okul öncesi yıllarda daha sonradan daha önemli ve etkili olduğunu bulmuşlardır. Dolayısıyla, sadece duygusal desteğin miktarının değil, aynı zamanda alındığında da sonuca varabiliriz.

Sağlıklı beyin gelişimi daha iyi duygusal sağlığı beraberinde getirir. Bu nedenle çevre çok önemlidir. Sadece öğrenme için değil, aynı zamanda fiziksel ve duygusal gelişim için de öyle. Bununla birlikte, bu genetiğin önemini azaltmaz. Aksine, çevremizin beynimizin gelişiminde sahip olduğu etkili rolü gösterir. Çocuklarımız için asla kapanmaması gereken bir fırsat penceresi. Kendi iyilikleri için ve onları sevdiğimiz için.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.