Çocuklar İçin Öğrenmeyi Eğlenceli Hale Getirmek Dört Dörtlük Bir Yöntemdir
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Pravinee Hurbungs bir zamanlar “Bir insanı gülümsetmek dünyayı değiştirebilir; belki tüm dünyayı değil ama onun dünyasını değiştirir.” demiştir. Bir şey çok nettir, o da eğlenerek öğrenmenin toplumu değiştirmese de çocuklar için fark yarattığıdır.
Kahkaha ve eğlencenin birçok seviyede değerli olduğunu gösteren birçok çalışma vardır. İster psikolojik ister fiziksel seviyede olsun, eğlenmek ve bir şeyleri eğlenceli hale getirmek öğrenmek için harika bir yoldur. Buna ek olarak, bu doğal bir stres azaltıcıdır çünkü dopamin ve serotonin salgılanmasını aktif hale getirir ve insan sağlığına iyi gelir. Yani, eğer eğlenmek stres ya da depresyonla başa çıkmak için faydalı bir yolsa, bunu neden çocuğunuza bir şeyler öğretmek ve anksiyete seviyesini düşürmek için kullanmayasınız?
“En kayıp günler hiç gülmediğimiz günlerdir.”
– Nicolás Sebastien Roch Chamfort
Bilime göre, öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek çocukların bir şeyler öğrenmesini kolaylaştırıyor
Paris West Üniversitesinden psikologların yaptığı yeni bir araştırma, daha önce birçok araştırmada da söylendiği gibi kahkahanın çok değerli olduğu fikrini destekliyor.
Bu psikolog grubuna göre, kahkaha vücuda bir ilaç gibi gelmekte. Ama tek etkisi bu değil, aynı zamanda çocukların öğrenme süreci için de harika. Hatta, elde edilen verilere göre, çocuklar eğlendiklerinde çok daha iyi öğreniyorlar.
Peki ya bu araştırmacılar gülmenin etkisini nasıl araştırdı? Önce, çocukların öğrenme becerisi üzerinde mizah anlayışının nasıl bir etkisi olduğunu sorguladılar. Bunun için, 18 aylık civarında 53 çocuktan oluşan bir grup oluşturdular. Bu araştırmadaki görev, ulaşılması zor bir oyuncağa ulaşmak için bir objeyi kullanmayı öğrenmekti. Buradaki amaç, çocuğun, bir yetişkini bu eylemi yaparken görüp yapmayı öğrenmesiydi.
Çocuklar iki gruba ayrıldı ve birbirinden biraz farklı olan videolara farklı tepkiler verdiler. Sonuç olarak, yetişkinlerin sempatik ama biraz da delice ve saçma davrandığı grupta çocuklar güldü. Bu çocuklar, eğlendikten sonra yetişkinlerin hareketlerini tekrar ederek oyuncağı almaya çalıştılar. Bunun sonunda, çocukların %94’ü objeye erişmeyi başarırken, diğer gruptaki çocukların sadece %25’i oyuncağa ulaşabilmiştir.
Öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek çocukların beynini değiştirir
Bu konuda elde edilen etkilerin net bir açıklaması yoktur. Bununla birlikte, ortaya atılan bir fikir gülmenin beyin kimyasını değiştirdiği yönündedir. Eğlence ve pozitif hisler sayesinde dopamin seviyesi artar.
Dopamin, beynin bilişsel süreçlerinde yer alan bir sinir ileticidir. Bahsettiğimiz araştırmaya göre, çocukların beyninin prefrontal korteksindeki değişimlere karşı hassastır. Bu yüzden, prefrontal korteksteki nöronları hücresel seviyede etkiler. En derin katmanların uyarılmasını sağlar, öğrenmeyi kolaylaştırır ve bilişsel süreçlerin düzenlenmesine yardımcı olur.
Dahası, yapılan birçok çalışmaya göre dopamin seviyesinde düşmenin hafızayı etkilediği de unutulmamalıdır. Dopamin eksikliğinin birçok negatif etkisi vardır.
Bir dikkat toplama aracı olarak eğlence
Öğrenmeyi eğlenceli hale getirmenin harika bir yol olduğu bir gerçek. Hatta, Sam Houston Devlet Üniversitesinde yapılan bir çalışma, öğrencilerin öğretmenleri konuya bir şaka dahil ettiğinde konuyu daha iyi hatırladıklarını göstermiştir.
Çocuklara bir şeyler öğretmek için öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek dört dörtlük bir yöntemdir. Bu bağlamda, anksiyete ve stresten uzak, rahatlatıcı ve samimi bir ortam yaratmak çocukların dikkatlerini toplamasına yardım eder.
Eğlendiğimiz zaman öğrenmenin ve bir şeylere dikkat etmenin daha kolay olduğu bir gerçektir. Hatta, bu durum hem çocuklar hem de yetişkinler için geçerlidir.
“Çocuklar gülümsemeyi ailelerinden öğrenirler.”
– Shinichi Suzuki
Yani, bunun üzerine çok fazla düşünmeyin ve bir an önce başlayın. Yetişkinler, öğretmenler, eğitimciler ya da sadece sosyal varlıklar olarak, eğer biz bir şeyleri eğlenceli hale getirirsek, çocuklar ve yetişkinler daha kolayca öğrenirler. Haydi hep beraber yapalım!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.