Çocuğumun Kaybolan Gülümsemesi: Çocuk İstismarı
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Çok fazla can yakıcı kelime söylemek zorunda kaldığımız için belki de, bu konu hakkında yazmaktan çekiniyoruz. Ancak oğlum bu istismarlar yüzünden gülümsemesini yitirdiğinden beri, keşke onun verdiği işaretleri daha önce anlayabilseydim ve bütün bunlar olurken durumu fark etmiş olsaydım diyorum. Böylece olabilecek sorunları önceden anlamış ve önlemini almış olurdum.
İşte özellikle de bu yüzden yazının devamını okumanızı yürekten istiyorum. Böylece siz ve çevrenizdekiler çocuğunuza zarar vermeye çalışan insafsız kişilerin neden olduğu bu tarifsiz acıyı yaşamaz.
Vereceğim işaret ve açıklayacağım semptomlar sayesinde çocuğunuzun cinsel istismara maruz kalıp kalmadığını en azından tahmin edebileceksiniz. Anne babalar olarak bu durumdan nasıl sakınabileceğimizi açıklayacağım.
Biliyorum, bu yazıyı okumak sizin için hiç kolay olmayacak. Ancak, bunların aynı şeylerin sizin çocuğunuzun başına gelmesini önleyecek kelimeler olduğunu da biliyorum. Keşke dünya bu kadar acımasız olmasaydı da bunları yazmak zorunda kalmasaydı kimse. Fakat maalesef böyle istismarlar yaşanıyor ve çocuklarımız bir sonraki kurban da olabilir.
Keşke çocuklarımı dünyada olup biten bu çirkin şeylerden koruyabilsem. Keşke onların acı çekmesine engel olsam ve sonsuza kadar mutlu kalmalarını sağlayabilsem. Bunları yapamayacağımı biliyorum. Ancak onları eğitebileceğimi ve böylece kendilerini dışarıdaki kötülüklerden sakınabileceklerini biliyorum.
Çocuk istismarı: sessiz bir travma
Çocuklara yönelik cinsel istismar aslında çoğu insanın sandığından fazla çünkü istatistiklere göre bu istismarların yalnızca %2’sini biliyoruz. Çünkü genelde çocuklar utanıyor, bu durumdan korkuyor veya suçlanacaklarından çekiniyorlar.
Bunun bir başka nedeni de çocukların susması olabilir. Çoğunlukla duygusal manipülasyon veya pedofili kişiler tarafından gördükleri baskı yüzünden çocuklar sessiz kalıyor.
Pedofiller amaçlarına ulaşma ve çocukların sessiz kalmasını sağlamak için duygusal baskı uyguluyor. Bu baskı yüzünden çocuk, istismarın kendi suçu olduğunu düşünmeye başlıyor. Bazen de çocukları aileleri öğrendiğinde sorun çıkabileceğini söyleyerek susturuyorlar.
Ne yazık ki şunu belirtmek gerekiyor: çocuklara karşı cinsel istismar çoğunlukla bir aile üyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Bu vakalarda ise genellikle kurbana yardım etmek yerine insanların ne düşüneceğinden korkan yetişkinler susmayı tercih ediyor.
Ancak bu durum yalnızca aileyle sınırlı değil. Çocuklarla fazla zaman geçiren kişiler, öğretmenler, arkadaşlarınız, herhangi bir yetişkin ve hatta yabancılar da istismarcı olabilir.
Çocuk istismarının uyarıcı sinyalleri
Cinsel istismara uğrayan çocukların göstereceği çeşitli sinyaller olabilir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Davranışlarda değişiklik: ruh halinde ani değişimler veya huyu olmadığı halde utangaç tavırlar sergilemek çocuğunuzun başına kötü bir şey geldiğine işaret olabilir.
- Çoktan başına bir şey gelmişse altını ıslatma veya kabuslar görme: çocukça hareketlerde seyrelme ve korku istismar yaşandığına büyük bir delil olabilir.
- Belirli yer veya kişilerden korkma: Başlarına gelen bir olaydan sonra çocuklar belirli bir yerden korkabilirler. Özellikle de bu yerle ilgili daha önce böyle bir sorun yaşanmıyorsa bu duruma dikkat edilmelidir.
- Oyunlarda veya resimlerde cinsel semboller: genelde çocuklar arasında yaygın olmayan ve cinsellikle ilgili kelimeleri sıkça kullanmak.
- Mahrem yerlerde kaşınma, kızarıklık veya acı: böyle bir şey fark edilmesi halinde cinsel zorlama veya idrar yollarında bir enfeksiyon olup olmadığına bakması için çocuk acilen doktora götürülmelidir.
Çocuğum istismara uğruyorsa nasıl davranmalıyım?
Öncelikle şunun farkında olmanız gerekiyor: çocuğunuz istismara uğrasa bile bu sizin suçunuz değil. Çocukları ne yazık ki bu gibi durumlardan korumak için elimizde sihirli bir iksir yok. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu kişiler tamamen güvendiğiniz insanlar veya aile bireyleri bile olabilir.
Yani, istismarın üstesinden gelmek ve çocuğuna destek olmak için yapmanız gereken ilk şey, çocuğunuzla güvene dayalı bir ilişki kurmak. Bunun için, öncelikle onları dinlemeli, inanmalı ve her şeyden önce onları anlatacakları zaman geldiğinde korumalısınız.
Unutmayın ki cinsel istismara uğrayan çocuklar haksız yere kendilerini suçlamaya eğilimlidir. İşte bu noktada sizin sabrınız devreye giriyor. Çocuğunuzla konuşurken başına ne gelmiş olursa olsun onu asla bırakmayacağınızı ve daima seveceğinizi ona göstermelisiniz. Bu, karşılıksız sevginizi ve sözlerine güvendiğinizi gösterir.
Çocuğunuz cinsel istismara uğradıysa bile, suçlusu ne o ne de sizsiniz.
Çocuğunuzun yanında olun
Çocuğunuz cinsel istismara uğradıysa ve maalesef çoktan gülümsemesini yitirdiyse bile ona karşı aşırı korumacı davranmayın. Kendinize veya çocuğunuza karşı suçlayıcı davranmayın. Kendisini anlatması için çocuğa zaman tanıyın ve anladığınızı; duyulduğunu ona hissettirin. Ona olan sevginizi gösterin ve başına gelenlerin onun suçu olmadığını anlaması için çabalayın.
Yapacağınız en iyi görev, çocuğunuza bu durumun ne kadar zor olduğunu anladığınızı göstermektir. Böylece tıbbi veya psikolojik yardım almak için durumu düzeltebilecek desteği bulurlar.
Unutmayın ki, birisi bir süreliğine çocuğunuzdan gülümsemesini çalmış olsa bile, bunu sonsuza dek kaybetmek zorunda değil. Zamanla ve doğru yardımlarla gülümsemesini çocuğunuza tekrar kazandırabilirsiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.