Logo image
Logo image

Bozkırkurdu: Yansıtmanıza Yardım Edecek Bir Kitap

4 dakika
Bozkırkurdu: Yansıtmanıza Yardım Edecek Bir Kitap
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Leah Padalino
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Hermann Hesse, 20. yüzyılın en tanınmış yazarlarından biridir. En ünlü eserleri arasında Siddhartha, Demian ve elbette Bozkırkurdu var. Ayrıca, bir romancı olmanın yanı sıra, Hesse aynı zamanda birçok denemenin ve şiirin de yazarı olduğunu belirtmek isterim.

Hesse çalışmalarında etkilerini ifade eden iyi belgelenmiş bir yazardır. Alman romantizminden etkilenmiş, Goethe ve Nietzsche’ye hayran olmuştur. Ayrıca Mozart’ın, Hint ve Çin felsefesini de hayrandı ve bunlar onu ciddi şekilde etkilemiştir. Hesse’yi okumak tüm bu kültürler ve ilhamlarla dolu bir yolculuktur. Ayrıca Hesse’nin kendisine ve insan doğasına bir yolculuktur.

Bozkırkurdu, Hesse’nin en tanınmış eserlerinden biridir ve 20. yüzyılda pek çok genç tarafından okunmaktadır. Bu kısa ama derin bir romandır. Bozkırkurdunda yazar, bazı fantastik ögeleri kendi düşünceleri ve fikirleriyle birleştirir. Hesse, olay örgüsünü “bulunmuş el yazması” olarak adlandırdığımız edebi bir aygıtla sunar. Böyle bir romanda yazar kitaptan kopar ve yeni bir yazar ortaya çıkar: yazının yazarı. Diğer yazarlar tarih boyunca bu tekniği kullandılar, en önemlisi de Don Kişot eseriyle Cervantes.

“Hiçbir şey gerçek insanlara ait değildir. Zaman ve para, vasat ve yüzeysel olanlara aittir.”

– Bozkırkurdu

Some figure

Bozkırkurdundaki otobiyografi

Bozkırkurdunda karakter ve yazar arasında birçok benzerlik görüyoruz. Bu bağlamda, olay örgüsü, kiralık bir odada kaldığı süre boyunca kahramanı Harry Haller tarafından alınan bazı notalarla uyuşmaktadır. Ev sahibinin yeğeni notları bulur ve kısa bir giriş yapar.

Kahraman, kitabın geri kalanını birinci kişi bakış açısıyla anlatır. Kitabın üç bölümden oluşuyor. İlk olarak, “Harry Haller’in Kayıtları: Sadece Deliler İçin”. Bu bölümde, kahramanı kendini “Bozkırkurdu” olarak tanımlar. Hayallerini, hezeyanlarını, düşüncelerini ve aynı zamanda kendi anlaşmazlıklarını anlatır. İkinci kısım “Bozkırkurdu Üzerine Tez” olarak adlandırılır. Bu, okuyucunun Harry’nin dünyasına daha derinden bakmasını ve kişiliğini anlamasını sağlayan felsefi ve psikolojik bir denemedir. Son olarak, “Harry Haller’in Kayıtları: Sadece Deliler İçin” bir devam buluyoruz.

Böylece roman, bizi Harry’nin dünyasına, düşüncelerine ve hislerine sürüklüyor. O, dünyaya uymayan yalnız bir adam. Harry’nin karakteri bizi hayale davet ediyor. Bu bakımdan kitap modern toplumda yaşamda bir anlam bulmaya davet ediyor. Görüldüğü üzere bu modern toplumda, entelektüellere ya da farklı olanlara yer yoktur. Bozkırkurdu, bu olay örgüsü sonucunda gençler arasında çok popüler olmuştur. Sonuçta, ergenlik dünyadaki yerimizi bulmaya ve kendimizi anlamaya başladığımız bir zamandır.

Some figure

Roman bir tür otobiyografidir. Bu, çağın burjuvazisini eleştiren anlaşılması zor bir romandır. Ayrıca, kahramanın en derinlerine giren bir kitap. Kişiliğini ve iç dünyasını inceler.

Bu kitapta, kahramanın izolasyonu ile başlayarak farklı yaşam biçimlerini görüyoruz. Ayrıca insanların aşırılıktan zevk aldıkları gece dünyasını da keşfediyoruz. Her şey mümkün, kural yoktur. Karakterler kendilerini bir uyuşturucu, müzik, eğlence ve seks bulutu içinde gizler.

Bu romanın otobiyografik yapısının bazı ipuçları şunlardır:

  • Baş harfleri: Bozkırkurdu’nun kahramanı Harry Haller. Onun baş harfleri Hermann Hesse’nin baş harfleri ile örtüşüyor.
  • İki çağ arasında yaşamak: yazar ve kahraman iki çağ arasında yaşarlar. Geçiş zamanında yakalanmışlardır ve hem yanlış anlaşılırlar hem de yalnız insanlardır.
  • İntihar fikri: “uyuşmama” fikri, yirminci yüzyıldaki entelektüellerin veba salgınlığıydı. Bu fikir kitapta çokça mevcut. İntihar fikri tekrarlanmakta ve Hermann Hesse de intihar etmeye çalışmıştır.
  • Kadın: Hesse’nin hayatındaki en önemli olaylardan biri boşanmasıydı. Kitapta yazar boşanma üzerine çok şey yansıtıyor. Harry bize evlendiğini söylüyor ama çılgın karısı aile hayatını mahvediyor. Sonuç olarak, kendini izole etti ve Bozkırkurdu oldu.
  • Hermine: Bu en önemli kadın karakterdir. Adı Hermann’ın kadın versiyonu ve bölünmüş bir kişilik anlamına geliyor. O, kahramanın diğer yüzüdür.

Kahramanın bu tarifi, gereksiz adam modelinin yapısına karşılık gelir. Bu model, literatürde yaygındır. Nihilizme yönelen kültürlü, zeki ve melankolik bir adamın resmini çiziyor. Harry Haller, ait olmadığını düşündüğü bir dünyada yaşıyor. O “üstün” bir adamdır. Heller kendini izole eden bir entelektüel. Kahraman sürekli “olma ya da olmamak” durumundadır. Her zaman kendini anlamaya çalışır. O bir çeşit 20. yüzyıl Hamlet’idir.

“Dünyanın ortasında, Bozkırkurdu ve fakir bir keşiş olmasaydım, hiç kimsenin paylaştığı, zevklerinin hiçbiri dikkatimi çekmez.”

– Bozkırkurdu

Bozkırkurdu, psikolojik bir yansıma

Bozkırkurdu adlı kitap, Menippean hicivinin temel özelliklerini sergiliyor. Bu tür, entelektüellerle alay ediyor. Bunu Hesse’nin kitabında, özellikle de son bölümde görüyoruz. Gerçekten de kitap, kahramanın ızdırabıyla başlayan bir düşüncedir. Sonra bizi kahkaha arayışlarına götürür.

Harry Haller kültürlü ve yanlış anlaşılan bir adamdır. Onun içinde bir kurt ve bir erkek olduğuna inanır. Haller hayattaki ilgisini yitirir, kötümserdir ve etrafındaki hiçbir şey onu mutlu etmez. Haller yaşadığı dünyayı ve içinde yaşayan insanları aşağılar. Onun için hayat anlamsızdır. Bu, onu Magic Theater (Sihirli Tiyatro) adlı bir yere gitmeye davet eden ışıklı bir işaretle karşılaşana kadar sürer.

Sihirli Tiyatro Alice’in Alice Harikalar Diyarında izlediği tavşana benzer. İlk başta girmeye cesaret edemese de dikkatini çeker. Alice, yaşadığı dünyadan tamamen farklı olarak yeni bir dünyada biter. Bu yeni dünyada, her şey mümkündür ve çok sayıda ikilemle yüzleşmek zorundadır. Kendisini tanımaz, artık kim olduğunu bilmez. Aynı şekilde, Bozkırkurdu’nda Harry, Sihirli Tiyatro’yu keşfettiğinde aynı şey olur. Keşfetmek üzere olduğu yeni bir dünyanın başlangıcıdır.

Some figure

Oyunun sonunda, Harry tiyatronun tavşan deliğinden aşağı düşecek. Sonuç olarak, bu yeni, keşfedilmemiş dünyaya doğru yolculuğuna başlayacak: varlığının gerçek doğası ve karmaşıklığı. Oyunlar, tarihi figürler ve tuhaf durumlar aracılığıyla, kendisine gülmeyi öğrenmesi gereken bu adam kurdun gerçek doğasını keşfedeceğiz.

Bu yerde Harry, bir tür satranç oyununda birlikte yaşayan birçok “ben”inden oluştuğunu anlayacaktır. O, sadece bir adam ya da kurtla sınırlı değildir; Çok sayıda kişilik, onu olduğu kişi yapar.

Sonuç olarak, Bozkırkurdu bize kahramanın kendini bulması gereken mecazi olmayan bir maskeli baloyu gösteriyor. Bu, entelektüellerin karanlık tarafındaki, aynı zamanda bir akıl durumunu temsil eden, anlaşılması zor ve dönüşlü bir çalışmadır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.