Bizi Biz Yapan Başarılarımızdan Çok Mücadelelerimizdir
Bazen hayatın başarılı olup sonuç almaktan ibaret olduğu yanılgısına kapılırız. Hemen her gün kısa ve uzun vadeli hedefler koyarız ve bunlara ulaşmak harika hissettirir. Nihayetinde, her gün motive olmuş ve istekli olarak uyanmak ne de iyi hissettirir! Doğrusu benzeri olmayan bir şeydir!
Hedeflerimize ulaşmayı gerçekten severiz. Bunlar neler başarabildiğimizin göstergesidir: O işe girmek, o terfiyi almak, o eve ya da arabaya kavuşmak, hayallerimizdeki kadın ya da adamın kalbini kazanmak… Planlar yapar dururuz ve hayatlarımızı bu irili ufaklı hedefler üzerine inşa ederiz. Oysa, gerçekte kim olduğumuzu belirleyen bunlar mıdır?
Pek çoğumuza göre evet. Fakat başarıdan daha önemli olan bir şey vardır. Ne olduğunu tahmin edebiliyor musunuz? Zorlukların üstesinden gelme yeteneğimiz… Acı veren neyse sonuçta onun üstesinden gelmek bizi daha güçlü kılar.
Zorlukları yenme yeteneğimizi nasıl geliştirebiliriz?
Başarmak mı üstesinden gelmek mi?
Öncelikle bir şeyler başarma yeteneği ile kişisel gelişim arasındaki farkları ortaya koymalıyız.
- Başarma yeteneği, bir bireyin bir hedefe ulaşma adına ortaya koyabileceği çabadır.
- Bu yetenek aslen ne istediğini ve neye ihtiyacı olduğunu net olarak bilen kişilerde bulunur; bu kişiler, bunlar için savaşan ve başarı adına yüksek beklentilere sahip fertlerdir.
- Süreklilik ve azim gerektirir.
- Bu yetenek, gün be gün başaracağı hedefler için listesi olan iddialı kişilerde bulunur.
- Hedeflerine ulaşmak için yüksek kapasiteye sahip kişiler, genellikle iş hayatlarında başarılı olma eğilimi gösterirler.
Şüphesiz bunlar öz saygımızı artıracak çok olumlu bazı özellikler… Fakat gerçekten kim olduğumuz sadece başarma yeteneğimize mi bağlıdır?
Bazen insanın gerçek gücünün ve cesaretinin güçlükleri yenme yeteneğinden geldiği söylenir. Bu kişisel güç, bazen bir hedefe ulaşmaktan çok daha tatmin edici olabilir.
Kişisel Gelişimin Temelleri
Sizi siz yapan neleri başardığınız değil, nelerin üstesinden geldiğinizdir. Öyleyse şimdi soralım: Hayat boyu nelerin üstesinden geldiniz? Şüphesiz sayısız zorluklarla karşılaştınız. Bunlar şimdi sizi siz yapıyor ve aynaya baktığınızda gördüğünüz kişi kılıyor.
Peki, bu zorlukları aşma yeteneğinin ardında neler var?
1. Olumlu bir yaklaşım
Herhangi bir zorluğu aşmada olumlu bir yaklaşım göstermek şarttır. Gücümüzü ve umudumuzu korumak, bize cesaret için enerji verir, kendimize inanmamıza yardımcı olur.
2. Güçlüklerle doğrudan yüzleşmek
Boşluk hissi, tehditler, sorunlar ya da kayıplar, zaman zaman savaşmak zorunda kaldığımız, fakat asla geri durmamamız gereken şeylerdir. Gücünüzü toplayın, kendinize güvenin ve onlarla doğrudan yüzleşin. Sorunlarınızdan asla kaçmayın ve yüzleşmekten geri durmayın.
3. Dirençli olmak
Dirençli olmak esastır. Başınıza gelen şey ne kadar travmatik, karmaşık ya da yıkıcı olursa olsun, her durumdan bir şeyler öğrenip ondan güçlenmiş olarak çıkabiliriz. Direnç göstererek korkutucu ya da sıkıntılı bir durumun üstesinden gelmekten daha tatmin edici bir şey yoktur.
4. Öz saygı
Öz saygıyı basit ve pratik bir şekilde nasıl tanımlayabiliriz? Öz saygı; güven, sevgi dolu bir hayat bulabileceğimiz ve sahip olup hak ettiklerimizle yetinme olarak tanımlanan bir denge durumudur.
5. Duygularınıza kulak verme
Olumlu duygular, iyileşmemize yardım ettiği gibi, empati, sevgi, denge, iyilik ve duygusal zeka yoluyla içimizde kendi gerçekliğimizi “yeşertir.”
Bütün bu faktörler, güçlüklerin üstesinden gelme yeteneğimizi geliştirecek tohumlardır ve insan olmanın en tatminkar yönleridir. Haydi, onları uygulamaya başlayın!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.