Logo image
Logo image

Biri Size Kötü Davrandığında Ne Yapmalısınız?

3 dakika
Biri size kötü davranıyorsa, aynı şekilde tepki vermeyin. Bu hiçbir şey sağlamaz. Yapılacak en iyi şey sınırlar koymak ve onlara eylemlerinin sonuçlarını göstermektir. Bu, onların haksız ve incitici davranışlarının üzerinizdeki etkilerini iyileştirecektir.
Biri Size Kötü Davrandığında Ne Yapmalısınız?
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Biri size kötü davrandığında ne yapmalısınız? Tepki mi vermelisiniz? Kendinizi uzaklaştırıp hiçbir şey olmamış gibi mi davranmalısınız? Aslında, bir rahatsızlığa uygun şekilde yanıt vermekten daha karmaşık ve tartışmalı çok az deneyim vardır. Çoğu zaman, tavsiye, kendinize sorunun sizde değil, diğer kişide olduğunu söylemektir.

Bu doğru olabilir, peki ya size hissettirdikleri? Bu adaletsizlik, yalnızlık, öfke, hayal kırıklığı ve hatta korku duygularıyla nasıl başa çıkıyorsunuz? Gerçekte, olumsuz bir deneyimin geçmesine izin vermek çoğu zaman yeterli değildir. Bunun nedeni, tehdit edici bir durum karşısında duygularınızı ihmal etmenizin iyi olmamasıdır.

Some figure
Nasıl davranılacağını bilmek, saygılı ve iddialı olmak her zaman faydalı olacaktır.

Biri size kötü davrandığında başa çıkma stratejileri

Bir insan olarak, herhangi bir tehdit veya tehlike durumuna tepki vermeye programlandınız. Bu beyinde, serebral amigdalanın rolünden kaynaklanmaktadır. Emory Üniversitesi (ABD), bu gerçeği vurgulayan bir araştırma yaptı.

Beyninizin bu bölgesi, vücudunuzu stresli durumlarda üç tepki vermeye zorlar. Aslında, biri size kötü davrandığında, doğal tepki mekanizmanız sizi kaçmaya, saldırmaya ya da olduğu yerde kalmaya (tepkiyi dondurmaya) zorlar. Bunlar, çok eski zamanlardan beri insan doğasını belirleyen içgüdüsel tepkilerdir. Ancak bugün, daha geniş ve daha akıllı bir yanıt türü kullanmalısınız.

Bu, saldırmayı seçmemeniz gerektiği anlamına gelir. Gerçekten de, misilleme yasasını kullanmak veya size kötü davrananlara şiddetle karşılık vermek, durumu daha da kötüleştirir. Aslında intikam size çok az fayda sağlar ve yalnızca öfke gibi olumsuz duygularınızı yoğunlaştırır.

Bu nedenle, ne yapmalısınız? İşte bazı ipuçları!

Hemen tepki vermeyin, olanları sindirmek için duraklayın

Patronunuzun hem işinizi hem de çabanızı eleştirdiğini, partnerinizin size hakaret ettiğini veya bir arkadaşınızın güveninize ihanet ettiğini düşünün. Bunlar, sizi otomatik olarak tepki vermeye iten acı verici ve tehdit edici deneyimlerdir. Ancak bunu yapmak uygun değildir.

Bir aşağılama veya olumsuz muamele durumundan sonra, olanları sakin bir şekilde işlemeye çalışmalısınız. Bu, durumu dikkatlice analiz etmenize yardımcı olacaktır. Belki de bu belirli eylemin münferit bir eylem olmadığını ve sizi üzen kişide daha önce başka hor görme belirtileri olduğunu anlamanızı sağlar.

Öz şefkat: acı, gerçektir ve onu saklamaya gerek yoktur.

Öz şefkat, zor zamanlarda değerli bir stratejidir. Kendinizi yargılamadan empati ve saygı ile kendinizle bağlantı kurmanızı sağlar.

Biri size kötü davrandıktan sonra hissettikleriniz gerçektir ve bastırılmamalı veya saklanmamalıdır. Aslında, yalnızca hissedilen her duyguyu kabul ettiğinizde durumu daha iyi idare edebileceksiniz.

Sonraki adımlarınızı planlayın

Hiçbir şeyi şansa bırakmayın. Kim size bir kez kötü davrandıysa, bunu tekrar yapabilir. Bu nedenle, bir daha olmaması için bir plan hazırlamalısınız. Aşağıdakileri göz önünde bulundurarak neler yapabileceğiniz konusunda sakince ve derinlemesine düşünün:

  • Amacınız, diğer kişiyi yaptıklarından haberdar etmektir.
  • Tutumları tekrarlanamaz. Eğer öyleyse, sonuçların ne olacağını onlara açıklayın.
  • Size nasıl hissettirdiklerini ve eylemlerinin ne gibi etkileri olduğunu açıklayın.
  • Onlarla ne tür sınırlar çizeceğinizi düşünün.

Girişkenliği kullanın

Girişkenlik, açıklık, saygı ve cesaretin dilidir. Biri size kötü davrandığında sessiz kalmamalısınız. Çünkü sizi tekrar üzmeleri son derece muhtemeldir ve ilk ihlalle uğraşmadıysanız bu daha ciddi olacaktır. Kendinizi hak ettiğiniz şekilde savunmak için iddialı olmalısınız.

  • Sakin, kendinden emin ve doğrudan konuşun (önceden prova yapabilirsiniz).
  • Birincil tekil kişiyi kullanın (hissediyorum, fark ediyorum, istiyorum, ihtiyacım var).
  • Aşağıdaki formülü uygulayın: “X durumu kendini tekrar ederse, bu beni üzer ve buna izin veremem. Bu yüzden (…) yapmanı istiyorum. Eğer yapmazsan, o zaman ben (…) “.
Some figure
Bu tür durumlarda, birbirinizle ilgilenmeniz ve olumlu bağlantılar aramanız önerilir.

Kendinize dikkat edin

Biri size kötü davrandığında, her şey acıtır. Ruhunuz, benlik saygınız ve hatta başkaları hakkındaki algınız azalır. Görünmez bir yara gibi. Ayrıca, duruma uygun, saygılı, ancak durumun tekrar etmemesi için net davranmak büyük çaba gerektirir.

Bu tür deneyimlerden sonra öz bakım yapmalısınız. Sevdiğiniz insanlarla zaman geçirin, yaşadıklarınızı paylaşın, duygularınızı dışa vurun ve sakinlik ve esenlik elde etmek için kendinize zaman tanıyın. Günün sonunda, hayat karmaşık anlarla doludur. Ancak, iyiler genellikle kötülerden daha ağır basar. Onlara dikkat etmeli ve fırsat buldukça birbirinize sunmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguilar. (2012). Comunicación Asertiva. Documento del Servicio de Salud Personal del Estado de Morelos.
  • Daniel Goleman (1995) Inteligencia emocional. DeBolsillo
  • Ressler KJ. Amygdala activity, fear, and anxiety: Modulation by stress. Biol Psychiatry. 2010;67(12):1117-1119. doi:10.1016/j.biopsych.2010.04.027
  • Kim JE, Dager SR, Lyoo IK. The role of the amygdala in the pathophysiology of panic disorder: Evidence from neuroimaging studies. Biol Mood Anxiety Disord. 2012;2:20. doi:10.1186/2045-5380-2-20

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.