Bir Şeyleri Hatırlamanıza Yardımcı Olacak Yedi İpucu
Beyniniz, son derece karmaşık görevleri başarıyla gerçekleştirmenize izin veren karmaşık bir sinirsel bağlantılar ağıdır. Aslında bunun sayesinde, insanlar olarak yeni bilgiler edinip geliştirebiliyor, yeni bir zanaat öğrenebiliyor ve hatta bizi aya götüren roketler yapabiliyoruz. Bununla birlikte, beyniniz mükemmel çalışmıyor ve bazen sizi oldukça pahalıya mal olabilecek aptalca hatalara yönlendiriyor olabilir.
Zihnin bu paradoksal işlevselliği, neden bazen bir şeyleri unuttuğunuz ve yapmanız gereken belirli şeyleri hatırlamak için neler yapabileceğiniz sorusuna yol açar. Bu yazımızda unutkanlığın nedenlerine kısaca değineceğiz. Ardından, bazı şeyleri hatırlamanıza yardımcı olacak yedi ipucu vereceğiz.
Unutmak
Unutmanıza neden olabilecek birkaç faktör var. Genellikle çevrenizdeki veya kendinizdeki değişiklikleri içerirler. Bu değişikliklerle, hafızanız zaman geçtikçe, bağlamsal değişiklikler ve çatışmalarla zayıflayabilir.
Zaman
Zamanın geçişi, hafızanız üzerinde büyük etkileri olan faktörlerden biridir. Aslında, günlük deneyimleriniz açısından, gözden geçirmediğiniz takdirde bilgileri unutma eğilimindesiniz. Bunun nedeni, çoğu hatıranın izlerinin zamanla silinmesidir.
Baddeley, Eysenck ve Anderson (2010) zamana bağlı olarak unutmanın nedeninin hafıza izlerinin zayıflaması olduğunu doğrulamaktadır. Bu zamanla zayıflama fikri, bozulma teorisi olarak bilinir. Kanıtlanmamış bir açıklamadır ve eleştiriden muaf değildir. Bu nedenle başlı başına bir sebep olarak ele alınmaz. Bununla birlikte, diğer iki faktörle ilişkilidir: bağlamsal dalgalanmalar ve müdahale.
Bağlamsal değişiklikler
Bağlamsal dalgalanmalar veya değişiklikler, bilgi alma bağlamınız, bilgiyi kodladığınız bağlama uymadığında daha fazla unutmanız anlamına gelebilir.
Bu unutma eğrisi, zaman geçtikçe senaryoların değişmesi gerçeğine dayanmaktadır. Sonuç olarak, alma ve kodlama bağlamı çok farklı olur. Doğal olarak, bu bellek alımını kolaylaştırmaz.
Girişim
Girişim, deneyim biriktirmenizi ve yeni anılar yapılandırmanızı önerir. Bu, sakladığınız bilgilere erişmenizi zorlaştırır. Ayrıca, bilgi ne kadar benzer olursa, parazitin meydana gelme olasılığı o kadar artar.
Girişim sonucunda uzun süreli belleğinizdeki bilgiler kodlama sırasında karışabilir veya başka bilgilerle birleştirilebilir. Bu, anılarınızı bozabilir veya kesintiye uğratabilir (McLeod, 2008). Girişim iki tip olabilir. Geriye dönük (yeni bilgi eskisinin belleğine müdahale eder) veya proaktif (eski bilgi yenisinin belleğine müdahale eder) olabilir.
Hatırlamanıza yardımcı olacak yedi ipucu
Kısaca incelediğimiz açıklamalara dayanarak, yapmanız gerekenleri hatırlamanıza yardımcı olacak yedi ipucu geliştirdik.
1. Ödev
Zaman geçtikçe hafızanın zayıfladığını gördük. Bu nedenle, bilişsel sisteminize yardım etmelisiniz. Örneğin, yapmanız gereken görevleri bir ajandaya veya bir post-it notuna yazabilirsiniz. Çünkü yazmak yalnızca hatırlamanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bilgileri pekiştirmenizi de kolaylaştırır. Çünkü yazarken onu gözden geçirmiş oluyorsunuz.
2. Rahatlayın
Yüksek düzeyde stres, açık anılarınızın oluşumunda yer alan bilişsel işlemleri olumsuz etkileyebilir (Sandi, 2012).
Bazen, yapmanız gereken şeylerin sayısı karşısında bunalırsınız ve strese girersiniz. Bu, beyninize daha sonra hatırlamak istediğiniz bilgileri işlemesi ve düzgün bir şekilde kodlaması için zaman vermediğiniz anlamına gelir. Bu nedenle, rahatlamak, nefes almak ve ara vermek için birkaç saniye ayırmanız, yapmanız gereken şeyleri hatırlamanıza yardımcı olabilir.
3. Duygularınızı kullanın
Yoğun duyguların nüfuz ettiği olayları daha iyi hatırlama eğilimindesiniz. Bu, birkaç çalışmada kanıtlanmıştır. Gerçekten de, duygusal olayların tarafsız olanlardan daha fazla hatırlandığı gerçeğini doğrularlar. Bu nedenle, duygusal uyarılma, uzun süreli bellek performansını olumlu yönde etkiler.(Cahill ve McGaugh, 1995; Bradley ve diğerleri, 1992).
Yukarıdakilere dayanarak, ne yapmanız gerektiğini hatırlama olasılığını artırmak için, görevleri bir tür duyguyla, tercihen hoş bir şekilde ilişkilendirebilirsiniz. Bu sayede hafızanızda pekiştirilmesini kolaylaştırmış olursunuz. Örneğin, neyi başarmak istediğinizi düşünebilir ve onu görevle ilişkilendirebilirsiniz. Örneğin, matematik ödevi yapmak zorundaysanız, bunu mezun olma isteğinize ve bunu yaptığınızda ne kadar mutlu hissedeceğinize bağlayabilirsiniz.
4. Yapılacakları organize edin
Benzer bilgilerin parazit üretme eğiliminde olduğunu gördük. Bu nedenle, bekleyen görevler planınızı düzenlerken, mümkün olduğunca aynı gün için iki özdeş görevi planlamamaya çalışmalısınız. Çünkü onları hatırlamaya çalışırken birbirlerine müdahale edebilirler.
5. Birden çok geri alma ipucu kullanın
Hatırlamanın başka bir yolu da birkaç geri alma ipucu yaratmaktır. Ancak, bunlar sizin için önemli veya anlamlı olmalıdır. “Geri alma, hatırlama sırasında mevcut olan ipuçlarının sayısına ve kalitesine bağlıdır. Alakasız ipuçları kullanıldığında, alma başarısız olabilir. Daha önce ilgili olan bir ipucu zamanla değiştiğinde geri alma başarısız olabilir” (Baddeley, Eysenck ve Anderson, 2010, s. 229).
Bunu başarmak için, size görevi hatırlatmak için bir alarm kurabilir, bir not yazıp görünür bir yere yapıştırabilir veya zamanı geldiğinde birinden hatırlamanıza yardımcı olmasını isteyebilirsiniz, vb.
6. İyi uyuyun
Yapmanız gerekenleri unutmamak için bilgileri iyi kodlamış ve depolamış olmanız gerekir. Aslında, daha sonra hatırlayabilmek için talimatı pekiştirmeniz gerekir. Bu konsolidasyonda size yardımcı olabilecek bir süreç var: uyku.
Diekelmann ve arkadaşları (2013) uykunun hafızanıza fayda sağlayabileceğini gösteren bir araştırma yaptı. Başka bir deyişle, bir şeyi yapmayı hatırlama (ileriye dönük bileşen) ve ne yapacağını hatırlama (geriye dönük bileşen) eylemleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Bu nedenle, her zaman iyi uyuduğunuzdan emin olmaya çalışmalısınız.
7. Kodlayın ve aynı yerde geri alın
Kodlama sırasında mevcut olan sinyaller bilgi alındığında da mevcut olduğunda bilginin daha kolay hatırlandığını biliyoruz (Tulving, 1974). Bu temelde, yapmanız gereken şeyi hatırlamanın anahtarı, bu bilgiyi nerede kodladığınızı hatırlamaya çalışmaktır.
Örneğin, üniversiteye üç gün içinde teslim edeceğiniz bir ödeviniz varsa, yapabileceğiniz en iyi şey bu bilgiyi (“Bir ödevi üç günde teslim etmem gerekiyor”), çalıştığınız ve en çok vakit geçirdiğiniz odanıza kaydetmektir. Başka bir deyişle, bilgiyi geri almayı düşündüğünüz yerde kodlarsınız.
Bu nedenle, örneğin bir otobüste seyahat ederken bu tür bilgileri saklamaya çalışmamalısınız, çünkü bu bilgileri almak istediğiniz yer burası değildir. Amaç, kodladığınız veya depoladığınız bağlamın, onu hatırlayacağınız yerle aynı olması gerektiğidir. Bu nedenle, seçme şansınız varsa, size eğitim verilen odada bir sınava girmeyi seçtiğinizden emin olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Baddeley, A., Eysenck, M. y Anderson, M. (2010). Alianza Editorial.
- Bradley, M. M., Greenwald, M. K., Petry, M. C., & Lang, P. J. (1992). Remembering pictures: pleasure and arousal in memory. Journal of experimental psychology: Learning, Memory, and Cognition, 18(2), 379.
- Cahill, L., y McGaugh, J. L. (1995). A novel demonstration of enhanced memory associated with emotional arousal. Consciousness and cognition, 4(4), 410-421. https://doi.org/10.1006/ccog.1995.1048
- Diekelmann, S., Wilhelm, I., Wagner, U., y Born, J. (2013). Sleep improves prospective remembering by facilitating spontaneous-associative retrieval processes. PloS one, 8(10), e77621. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0077621
- McLeod, S. A. (2008, December 14).Forgetting. Simply Psychology. simplypsychology.org/forgetting.html
- Sandi, C. (2012). Influencia del estrés sobre las capacidades cognitivas. Ministerio de Educación.
- Tulving, E. (1974). Cue-dependent forgetting. American Scientist, 62, 74-82. https://www.rotman-baycrest.on.ca/files/publicationmodule/@random45f5724eba2f8/AmerSci74_62.pdf
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.