Günlük Yaşamda Stres ve Altı Duygusal Sonucu

Stres duygularınızı ve davranışlarınızı nasıl etkiler? Bu yazıda öğreniyoruz.
Günlük Yaşamda Stres ve Altı Duygusal Sonucu

Son Güncelleme: 27 Ağustos, 2021

Hiç stres yaşadınız mı? Bu fenomenin sadece vücudu etkilediğini mi düşünüyorsunuz? Aslına bakarsanız, günlük yaşamda stres yaşamanın bir takım duygusal sonuçları olduğu da bir gerçektir.

Stres belirli zamanlarda işe yarar olsa da, uzun süreli stres hem duygularınızı hem de ruh halinizi olumsuz etkiler. Bu nedenle, sahip olabileceği sonuçları bilmeniz gerekir.

“Zihnin beden üzerinde büyük etkisi vardır ve hastalıkların kökeni genellikle oradadır.”

– Jean Baptiste Molière

Günlük yaşamda stres

Stres, çevrenin talepleri kaynaklarınızı ve kapasitenizi aştığında ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik bir durumdur. Stresli hissettiğinizde, kendinizi bunalmış hissedersiniz. Aslında bu durum sizi çevresel sinyallere, özellikle de tehlike sinyallerine, daha hızlı tepki vermeye hazırlar.

Bununla birlikte, farklı stres türleri vardır. Örneğin, bir aslan tarafından saldırıya uğradıysanız, bu spesifik, uyarlanabilir ve haklı bir strestir. Bununla birlikte, örneğin işte sürekli sorunlar yaşıyorsanız, sürekli stres yaşıyorsanız, bu kronik ve kalıcı türdür.

Stres çok ilkel bir mekanizmadan kaynaklanır. Milyonlarca yıllık evrimimiz boyunca gelişen bir mekanizmadır. Bu nedenle sadece insanlar değil hayvanlar da hayatta kalmalarını sağlamak için stres yaşarlar.

stresli kadın

Stres sizi nasıl etkiler?

Stres vücudunuzu fizyolojik düzeyde etkiler. Bununla birlikte, düşüncelerinizi ve duygularınızı da etkiler. Bu nedenle strese maruz kalmak yalnızca duygusal tükenme ve yorgunluk, gerginlik, aşırı uyarılma değil, aynı zamanda kaygı ve rahatsızlık anlamına da gelir.

Ancak, stresin en sık görülen duygusal sonuçları nelerdir? Hadi bulalım.

Stresin duygusal sonuçları

Gördüğünüz gibi, stres duygularınızı etkiler. Aslında duygularınız, bedeniniz ve zihniniz birbirinden ayrılamaz. Stresin en belirgin duygusal sonuçlarından bazıları şunlardır:

1. Kontrol eksikliği nedeniyle üzüntü

Stresin ana duygusal sonuçlarından biri, duygularınızın ve duyumlarınızın algılanan kontrolünün eksikliğinden kaynaklanan rahatsız edici duygudur. Bu durumlarda, genellikle ne hissettiğinizi ve size ne olduğunu kontrol etme arzusu hissedersiniz.

Ancak, kendinizi “bunalmış” hissettiğinizde ve bu hisleri yönetemediğinizde, kendinizi rahatsız hissedersiniz. Ayrıca, bu rahatsızlığa ek olarak, durumu değiştiremeyeceğinizi hissettiğiniz için bazen iktidarsızlık ve endişe de vardır.

2. Kaygı

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kendinizi stresli hissettiğinizde, hem içten hem dıştan başınıza gelenleri kontrol etmeye çalışırsınız. Ayrıca, değiştirmek istediğiniz şeyleri sürekli kontrol etme veya “düzgün” yapma eğiliminiz olabilir.

Bu kontroller genellikle daha fazla endişeye ve öğrenilmiş çaresizlik hissine yol açar.

Stresin bu tür duygusal sonuçlarına bir örnek, patronunuz için kesinlikle mükemmel bir rapor hazırladığınızı sürekli olarak kontrol etmek ve yeniden kontrol etmek olabilir. Bunun nedeni, sizi azarlayacağından ve stresinizi artıracağından korkmanızdır.

3. Olumsuz düşünceleri besler

Stresin düşünce sisteminiz üzerinde de etkisi vardır. Bu şekilde, aynı zamanda kaygı için de tipik olan felaket ve olumsuzluk düşüncelerini besler.

Bu düşüncelerin duygularınız ve ruh haliniz üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Aslında, olumsuz düşünmek sizi daha zayıf ve daha üzgün hissettirebilir. O zaman stresiniz artar. Bu bir kısır döngüdür.

4. Öğrenilmiş çaresizlik

Daha önce de bahsettiğimiz öğrenilmiş çaresizlik, stresin bir başka duygusal sonucudur. Temelde güçsüz olduğunuz ve durumunuzu değiştirmek ve iyileştirmek için hiçbir şey yapamayacağınız duygusu olarak tanımlanır.

Strese maruz kaldığınızda ve hepsinden öte, uzun süreli veya kronik strese maruz kaldığınızda, bu algıyı geliştirebilirsiniz. Daha fazla belirsizlik, rahatsızlık ve ıstırap hissetmenize neden olur.

5. Artan sinirlilik

Sinirlilik, stresin duygusal sonuçlarından bir diğeridir. Sinirlilik, çevredeki olaylara tepki verme eşiğinizin azaldığı anlamına gelir. Bu, duyarlı olduğunuz ve bazı şeylerin sizi daha kolay rahatsız ettiği anlamına gelir.

Peki ya stres? Gerçekten de uzun süre stres altında kaldığınızda, sinirliliğiniz artar. Bu birkaç nedenden dolayıdır. İlk olarak, fiziksel ve duygusal olarak yorulmuş olursunuz. İkincisi, “bunalmış” hissetme gerçeğidir, durumlara sakince tepki vermek için çok fazla sabrınız olmadığı anlamına gelir.

Çift tartışıyor

6. Tükenmişlik

Zavala (2008) tarafından yapılan bir çalışmada alıntılanan Gil-Monte’ye (2002) göre tükenmişlik, kronik iş stresine verilen bir tepkidir. Aynı zamanda fiziksel ve duygusal semptomları da kapsar. Aslında Zavala, tükenmişliğin stresin duygusal sonuçlarından biri olduğunu iddia ediyor.

Tükenmişliğin belirtilerinden bazıları enerji eksikliği, aşırı yüklenme, sinirlilik, konsantre olamama, bunalmış hissetme ve benzerleridir. İş yerinde ortaya çıkan bir sendromdur. Bununla birlikte, kişisel ve duygusal yaşamınızı da etkiler.

Stres, özellikle de kronik veya uzun süreli stres, duygusal olarak kötü, bunalmış ve baskı altında hissetmenize neden olabilir. Hatta sizi üzebilir. Bunlar stresin duygusal sonuçlarından sadece birkaçıdır. Ancak, altta yatan sorunu tedavi ettiğinizde bunlar önlenebilir.

Bu durumlarda psikolojik terapi her zaman faydalıdır. Ayrıca, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları uygulamalısınız. Örneğin dengeli beslenmeli ve yeterli uyku almalısınız. Ayrıca uygun bir program ve rutin oluşturmalı, düzenli egzersiz yapmalı ve gereksiz stres kaynaklarını ortadan kaldırmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bustamante, E. (2007). El sistema nervioso: desde las neuronas hasta el cerebro humano. Medellín (Colombia): Universidad de Antioquía.
  • Gil-Monte, P. (2002). Validez factorial de la adaptación al español del Maslach Burnout Inventory-General Survey. Revista Salud Pública de México, 44(1).
  • Zayala, J. (2008). Estrés y burnout docente: conceptos, causas y efectos. Educación, 17(32): 67-86.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.