Logo image
Logo image

Beyniniz ve Gıdalar: Sağlıklı Beslenmek Göründüğü Kadar Kolay Değildir

3 dakika
Sağlıklı beslenmek kolay değil. Aslında beyniniz, nasıl hissettiğinize bağlı olarak tüketmeyi seçtiğiniz yiyecek türüne aracılık eder.
Beyniniz ve Gıdalar: Sağlıklı Beslenmek Göründüğü Kadar Kolay Değildir
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Beyniniz ve gıdalar doğrudan bir ilişkiye sahiptir. Ancak, çoğu zaman bu bağlantıya hak ettiği ilgiyi göstermiyorsunuz. Bu, “gerçek gıda” veya “bilinçli yeme” gibi terimlerin bombardımanına tutulduğunuz bir çağda yaşıyor olmanıza rağmen böyledir. Ayrıca, belirli güzellik standartlarını karşılamak için diyetinize dikkat etmeniz istenmektedir. Veya sağlığınıza azami özeni göstermek için sözde “süper gıdaları” seçmeniz gerektiği belirtilir.

Ancak, dikkate almanız gereken önemli bir şey var. Aslında, yemeğin görünüşünüzü nasıl etkilediğinden çok, sizi nasıl hissettirdiğine daha fazla dikkat etmeye başlamalısınız. Çünkü gerçek şu ki beyniniz, nasıl hissettiğinize bağlı olarak seçtiğiniz yiyecek türünü değiştiriyor. Yine de, bu her zaman lehinize çalışmaz.

Belirli diyetlere uymayı veya çok sağlıklı görünen ürünleri seçmeyi takıntı haline getirmek yerine, başka bir yaklaşım izlemeniz tavsiye edilir. Nitekim duygularınızı düzenlemek ve yönetmek, her gün tabağınıza ne koyacağınızı seçmek kadar önemlidir.

Diyet duygularınızı etkiler. Buna karşılık duygularınız, yemeyi seçtiğiniz yiyecekleri etkiler. İyi yemek, her zaman hesaba katmadığınız birçok faktöre bağlıdır.

Some figure

Beyniniz ve gıdalar nasıl ilişkilidir?

Beynin sevdiği bir şey varsa o da yağ, şeker ve tuzdur. Ancak uzak atalarımız için hayatta kalmak için bu son derece faydalı kaynaklara erişmek zordu. Bu nedenle, öyle görünüyor ki, bir şekilde, elimize ulaştığında tüketebildiğimiz kadar tüketmeye programlanmışız. Aslında, tüketimleri ödül devrelerimizi harekete geçirir. Sonuç olarak, bunların son derece güçlü pekiştireçler olduğunu söyleyebiliriz.

Muhtemelen, zor zamanlardan geçtiğinizde ve ruh halinizde iniş çıkışlar yaşadığınızda, ödül devrenizi bu şekilde sık sık denediğinizi ve etkinleştirdiğinizi fark edeceksiniz. Gerçekten de yağ, tuz ve şeker bakımından zengin olan abur cuburlar beyninizi tatmin eder ve size anında zevk verir. Ancak, bu zevk kısa sürer ve aynı zamanda bağımlılık yapar. Ayrıca yavaş yavaş fiziksel ve psikolojik sağlığınıza zararlı beslenme tarzlarına yol açar.

Duygusal yeme ve “hile” beyni

Sizi her zaman en sağlıklı beslenme seçeneğini seçmeye motive edecek türden bir beyne sahip olmak harika olurdu. Bununla birlikte, yeme şekliniz eğitiminize, kültürünüze ve biyolojinize bağlıdır. Ayrıca, kendinize nasıl yediğiniz konusunda en çok hangi faktörün aracılık ettiğini sorarsanız, cevap basit olacaktır: duygularınız.

Ek olarak, beyniniz doğru bir diyeti sürdürmenize tam olarak yardımcı olmaz. Bu bağlamda, Amsterdam Üniversitesi bazı araştırmalar yaptı. Araştırma, duygusal olarak yemek yiyen insanların doyma hissinin daha uzun sürdüğü sonucuna vardı. Tokluk ile ilişkili GLP-1 reseptörünün uyarılmasında bir sorun ortaya çıkıyor gibi görünüyor.

Sorunlarınız hakkında endişeli olmak veya kendinizi kötü hissetmek, nasıl yediğinizi doğrudan etkiler. Beyin ve gıda yakından ilişkilidir. Duygular davranışlarınızı düzenler. Ayrıca nasıl yediğinizi de etkilerler.

İyi (veya kötü) alışkanlıklarınızın sonucusunuz

Beyniniz evrimin sofistike sonucudur. Ayrıca, diyet insan seçiminde ve ilerlemesinde şüphesiz bir faktör olmuştur. Aslında, ilkel avcılık ve toplayıcılıktan çok daha zengin, besin açısından yoğun Paleolitik diyete geçiş, evrimsel bir dönüm noktasıydı.

Beyniniz ve diyetiniz hem yaşam tarzınızdan hem de alışkanlıklarınızdan etkilenir. Bu doğrultuda, epigenetik uzmanı Dr. Bob Weinhold, günümüz hastalıklarının çoğunun büyük ölçüde bizi çevreleyen dış etkenlere bağlı olduğunu belirten bir çalışma yürüttü.

Toplum, eğitim, iş, stres, kültür… Tüm bu faktörler nasıl yediğinizi etkiler. Nitekim bu unsurlar sağlığınızı genlerinizden daha fazla etkiler.

Beyniniz gördükleriniz, hissettikleriniz ve toplumun size aktardıklarıyla şekillenir. Günümüzde iyi beslenmek zaman alıyor ve bu, bugün herkesin eksik olduğu bir unsur. Çünkü bugün hayat acele, endişe ve baskı üzerine kurulu. Bu nedenle, bedeninizi değil, duygularınızı beslemeye eğilimlisiniz.

Some figure

Beyin ve beslenme: Duygularımız yediklerimizi, yediklerimiz de duygularımızı etkiler

Duygularınız sizi bazı ürünleri diğerlerine tercih etmeye teşvik ediyor. Gerçekte, gerçekten “iyi” ve “kötü” yiyecekler yoktur. Sorun, tüketebileceğiniz miktarda ve çeşitli ve dengeli bir diyet sürdürmenin zorluğunda ortaya çıkar.

Beyin ve besin birbirini iki şekilde besler. Örneğin, hissetme şeklinizin, herhangi bir anda ve durumda hangi ürünleri yemeyi seçtiğinizi etkilediğini bilirsiniz. Bu nedenle vücudunuza verdiğiniz şeyler aynı zamanda nasıl hissettiğinizi de ifade eder.

İtalya’daki Foggia Üniversitesi, Akdeniz diyetinin ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösteren bir araştırma yaptı. Öte yandan, bir diyeti (sadece) yüksek miktarda doymuş yağ ve yüksek kalorili yiyeceklere dayandırmak depresyona yol açabilir.

Son olarak, moda diyetlerin ve diyet gurularının ötesinde duygularınızın yattığını daima hatırlamaya çalışın. Günün sonunda sağlıklı bir diyet, stres, kaygı, benlik saygısı ve psikolojik dengenizi etkileyen tüm yönleri nasıl yöneteceğinizi bilmeyi gerektirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • van Bloemendaal L, Veltman DJ, ten Kulve JS, Drent ML, Barkhof F, Diamant M, IJzerman RG. Emotional eating is associated with increased brain responses to food-cues and reduced sensitivity to GLP-1 receptor activation. Obesity (Silver Spring). 2015 Oct;23(10):2075-82. doi: 10.1002/oby.21200. Epub 2015 Aug 31. PMID: 26331843.
  • Ventriglio, A., Sancassiani, F., Contu, M. P., Latorre, M., Di Slavatore, M., Fornaro, M., & Bhugra, D. (2020). Mediterranean Diet and its Benefits on Health and Mental Health: A Literature Review. Clinical practice and epidemiology in mental health : CP & EMH16(Suppl-1), 156–164. https://doi.org/10.2174/1745017902016010156
  • Weinhold B. (2006). Epigenetics: the science of change. Environmental health perspectives114(3), A160–A167. https://doi.org/10.1289/ehp.114-a160

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.