Logo image
Logo image

Beş Eğitim Psikolojisi Kitabı

3 dakika
Beş Eğitim Psikolojisi Kitabı
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Alejandro Sanfeliciano
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Eğitim psikolojisi, eğitim ortamlarıyla bağlantılı davranış ve bilişsel süreçleri inceler. Araştırmacıların bu alanda yaptıkları çalışmalar bize ideal bir eğitim sistemi oluşturmamıza yardımcı olabilecek stratejiler ve araçlar sunmaktadır. Ana akım toplumda az bilinen bir disiplin olmasına rağmen, büyük bir potansiyele sahiptir. Eğitim psikolojisi ile ilgili en iyi kitapları okuyarak bu potansiyel hakkında bilgi edinebiliriz.

Pek çok teorisyen bu psikoloji dalına katkıda bulunmuştur. Bu makalede bahsettiğimiz kitaplar sosyal konstrüktivizm temelli ortak bir çerçevede yazılmaktadır. Bu teorik bakış açısı önemlidir çünkü eğitimi en geniş noktalardan anlamamıza yardımcı olur.

Howard Gardner’dan Eğitilmemiş Zihin

Kitabın alt başlığı: “Çocuklar nasıl düşünür ve okulda nasıl bir eğitim olmalı?”. Bu kitap çocukların sezgisel kuramlarını açıklar. Her şeyden önce, gerçek öğrenmeyi sağlamak için önceki öğretim yöntemlerinden ayrılmanın önemine odaklanmaktadır.

Eğitim psikolojisi ile ilgili önemli kitaplardan biridir. Mevcut öğretim yöntemlerinin nadiren başarılı olduğunu görmemizi sağlar. Aksine bu yöntemler, ezberlemeye ve yüzeysel öğrenmeye odaklanırlar.

Bu öğretim tarzı nedeniyle, öğrenciler bir “aynı anda iki zıt fikre inanma” biçimi geliştirirler. Bu, öğrencilerin akademik bağlamda problemlere uygun şekilde karşılık verdikleri, ancak gerçek yaşam durumları için bilgisiz teorilerine geri döndükleri anlamına gelir.

Some figure

Bu kitap özellikle önemlidir, çünkü Gardner sonuçlarını birçok deney ve araştırma ile desteklemektedir. Ek olarak, bizi sonuçların yorumlamasını destekleyen kapsamlı bir kaynakça ile tanıştırıyor.

Vigotsky, Luria ve Leontiev’den Psikoloji ve Pedagoji

Kapak Vigotsky, Luria ve Leontiev isimlerini taşıyor olsa da, bu kitap aslında birçok yazarın raporlarının bir derlemesi. Bu kitap bize günümüzün toplumunda alıştığımızdan tamamen farklı bir devrimci eğitim sistemi gösteriyor.

Bu psikologlar eğitimin ekonomik güçler tarafından motive edilmemesi gerektiğine inanmaktadır. Eğitimin amacı bir işgücü üretmek olmamalıdır. Onlar için eğitim, bireyin entelektüel potansiyelini geliştirmek için bir araçtır.

Dogmalardan kopmaya yardımcı olduğu için, bu eğitim psikolojisi ile ilgili en iyi kitaplardan biridir. Argümanını destekleyen birçok çalışma sunar: açık tartışma ve bireyselleştirilmiş öğretime öncelik verilen hiyerarşisiz sınıfların inanılmaz sonuçlara yol açtığı anlatılır.

Noam Chomsky’den Chomsky on Mis-Education

Bazıları bu kitabın diğer eğitim psikolojisi kitaplarının bir parçası olmadığını söyleyebilir. Bunun nedeni eğitimin politik yönleri ile ilgili olmasıdır. Yine de, eğitimi kelimenin tam anlamıyla anlamanıza yardımcı olabilecek bir kitaptır. Noam Chomsky bize kesinlikle okumaya değer bir fikir veriyor.

Bu kitapta Chomsky, sistemin kendisini istikrarlı tutmak için eğitimi nasıl kullandığını açıklar. Mevcut eğitim sisteminin bazı kimseler için herhangi bir hataya yol açmayacak hataları hakkındaki düşüncelerini ayrıntılarıyla anlatıyor. Bunun nedeni, sistemin her bireyi kendi yerinde tutan sabit bir güç yapısında donakalmasını sağlamasıdır.

Chomsky, ABD’nin Latin Amerika’daki eylemlerini örnek olarak kullanıyor. Propaganda ve medyanın olayların gerçekliğini bozmaya yardımcı olduğunu paylaşıyor. Propaganda, Birleşik Devletleri’ni bir adalet ve hakikat habercisi gibi gösteriyor.

Some figure

Jerome Bruner’den Eğitim Kültürü

Bruner, bilişsel psikolojide devrim başlatan teorisyenlerden biridir. Çalışmaları son derece mekanik ve hesaplamalı bakış açılarını terk etmenin yolunu açmıştır. Gerçeklerle ilgili sosyo-kültürel bir görüş öne sürmüştür. Bu yazar, insanları anlamak istiyorsanız, onları sosyal çevrelerinden ayıramayacağınızı anlamıştı.

Bu kitapta, sosyal konstrüktivist eğitim perspektifinin ayrıntılı bir açıklamasını buluyoruz. Bize kültürel yapının ne kadar önemli olduğunu ve farklı eğitim sistemlerini nasıl etkilediğini gösteriyor. Bu, etkilerin eğitime nasıl tesir ettiğini anlamamıza yardımcı olduğu için oldukça ilginç bir bakış açısıdır.

Bu temel bir kitaptır çünkü bize kültür ve eğitimin gerçekliğimizi nasıl yarattığını öğretiyor. Aynı zamanda hem kültürün hem de eğitim biçiminin sosyal değişimin itici gücü olduğu fikrini sunmaktadır.

John Dewey’den Deneyim ve Eğitim

John Dewey, eğitim psikolojisinin kurucularından biriydi. Yapıtları yaklaşık 100 yıllık olamalarına rağmen, eğitim hakkında bazı devrimci düşüncelere sahipler.

Deneyim ve Eğitim‘de, yazar bize konstrüktivist bir paradigmaya dayanan dönemin eğitim modellerinin bir yeniden yapılanmasını gösteriyor. Yazarın eğitim modeli, odağını pedagojik düşüncelerinin kalbi olan bir kavram üzerine oturtuyor: deneyimin devamlılığı. Onun için, eğitim ancak gelecekteki eğitim deneyimini desteklediğinde doğrudur. Eğitim hareketsizlik içeriyorsa, o zaman eğitim değildir.

Deneyim ve Eğitim en iyi eğitim psikolojisi kitaplarından biridir. Sınırlı bir yelpazeye sahip olmasına rağmen, geleneksel ve ilerici eğitim modellerini eleştiriyor.

Eğitim psikolojisi ile ilgili kitapları neden okumalıyız?

Daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız kesinlikle eğitim psikolojisi hakkındaki bu kitapları okumalısınız. Ayrıca, yazarların kaliteli eğitime dair önerilerini de tanımış olacaksınız.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.