Başkalarını İncitmeden Doğruyu Söylemek
“Doğruyu söyle” dediğinizde, birçok insan bunu insanları incitmekle ilişkilendirecektir. Bununla birlikte, gerçek olumludur ve her zaman ona erişebilmek en iyisi olacaktır. Öyleyse, doğruyu söylemek niçin başkalarına saldırmak için bir araç hâline geldi?
Bu sorunun cevabı, ilişkilerimizde (sözde) nazik olmak adına yalan söylememiz gerektiği kanısında olmamızdır. Sanki biriyle uyumlu olmak için yalan söylememiz gerekiyor gibi düşünüyoruz. Bu yüzden insanlar, yalanların yanlarına kâr kalması için acımasızca dürüst olmaları gerektiği sonucuna ulaşıyorlar. Oysa bu doğru değil.
“Doğru hem yalanla hem de sessizlikle bozulur.”
– Çiçero
Bazen insanlar öfkelendikleri için gerçeği anlatırlar. Diğer zamanlarda, bu “hakikat” in nesnesi olan kişi, yapıcı olmayı amaçlasak bile doğruyu duymaktan üzülecektir.Peki ama gerçek konusundaki sorun ne?
Büyük çatışmaya yol açmadan hoşumuza gitmeyen gerçekleri söyleyebilmeli ve dinleyebilmeliyiz. Şimdi gelin, hakikati daha az rahatsız edici ve incitici hale getirmek için kullanabileceğiniz bazı anahtarlara bakalım.
1. Kendinizi yapıcı bir şekilde ifade edin
Her şeyden önce, doğruyu söylerken niyetlerimizi incelemek önemlidir. İlk olarak kendimize karşı dürüst olmalı ve amacımızın yapıcı olmak mı yoksa birini kötü hissettirmek için rahatsız edici bir gerçeği söylemek mi olduğuna karar vermeliyiz.
Gerçeği söyleme şeklimiz, bu niyete bağlı olacaktır. Amacımız olumlu ise nazik bir iletişim şekli seçeriz.Bir zayıflığa işaret edecekseniz, çatışmaya neden olmak yerine olumlu katkıda bulunacak şekilde yapın bunu. Doğru şekilde davranın ki mesaj agresif olmasın2. Dinlemeye istekli olun
Çoğu zaman söz konusu rahatsız edici gerçek her iki tarafı da içerir. Dolayısıyla, gerçeği söyleyebiliyorsak, dinleyebilmeliyiz de. Samimi ve içten konuşmalar iki yönlüdür. İki tarafın da söyleyecekleri bir şey vardır.
Dinleme, zihninizi diğer bakış açısına açmak anlamına gelir. Yapıcı dinleme, ilgili herkes için faydalı sonuçlar çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, başka birinin mantığını anlamaya isteksiz olmamalıdır.
3. Başkaları adına düşünmeyin
Başkaları adına düşünmeye çalışmak doğru değildir. Ve bunu iki anlamda söylüyoruz. Birincisi, kişinin gerçek karşısındaki tepkisinin ne olacağını hayal etmektir. Olası hasar veya kötü hislerin ne olacağını düşünmeyin.
İkincisi ise diğer kişinin ne düşündüğünün, niyetlerinin ve en gizli hislerinin bilindiğini varsaymak ve bunları yargılamaktır. Her iki durumda da başkaları adına düşünmek hatalara yol açar. Doğruyu söylemek, doğruya sahip olduğunuza inanmakla aynı şey değildir.4. Açık ve net olun
Rahatsız edici bir gerçek, öfkeyle, sert sözlerle ve saygısızca söylendiğinde korkunç gelir. Bununla birlikte, gerçeği metaforlarla ifade etmek de doğru değildir. Her iki durumda da, asıl amacı yani doğruyu söyleme amacını bozarsınız.
Yapılacak en doğru şey, hakikati sakin ve açık bir şekilde anlatmaktır. Kelimelerle oynamak, karşınızdaki kişiyi aldatmak veya durumu manipüle etmek istediğiniz hissini verir. Kesin, öz ve anlaşılabilir bir mesaj oluşturmak için en uygun kelimelerin ne olduğunu düşünün.
5. Bir amacınız olsun
Doğruyu söylemek için daima bir amacınız olmalı. Ancak birçok kez konuşmadan önce bu amacı açıkça tanımlamak için çaba göstermiyoruz. Bu büyük bir hatadır, çünkü nedenleriniz olumlu olmayabilir ya da doğruyu söylemeye değmeyebilir.
Soru şu: gerçeği söyleyerek neyi başarmak istiyorsunuz? Sağlıklı bir yanıt, çatışmaları çözme, daha iyi anlama ya da ilişkinin kalitesini artırma şeklinde olacaktır.Gerçeği söylemenin birisine hakaret etmekle eşdeğer olduğu şeklindeki düşünceyi aklınızdan çıkarın. Kaba olmak samimi olmak anlamına gelmez. Saygı ve söz konusu kişiler için daha pozitif bir şey kurma şeklinde samimi bir niyet eşliğinde söylendiğinde gerçekler daha iyi kabul edilir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.