Barış Köşesi: Gerekli Bir Alan
Yazan ve doğrulayan psikolog Angela C. Tobias
Barış köşesi, herkesin erişebileceği ve duygusal olgunluk konseptini öğrenmek ve geliştirmek için mevcut olan bir alandır. Hem çocuklar hem de yetişkinler duygularını düzenleme yeteneklerini test eden sinir bozucu durumlar ve duygusal iniş çıkışlar yaşarlar. Eğer bir birey stresli olaylar ile uygun bir şekilde başa çıkamıyorsa muhtemelen uyumsuz davranışlar sergileyecektir (bunlar kontrolsüz ya da çok kısıtlanmış davranışlar olabilir). Bu köşe, böyle anlarda huzur bulmak için değerli bir araçtır.
Duygusal düzenleme büyüdükçe edindiğiniz bir beceridir ancak sürekli öğrenmeyi de gerektirir. Bu yazımızda, bir barış köşesi nasıl inşa edilir ve nasıl doğru bir şekilde kullanılır, bunun yanı sıra duygusal düzeyde getirebileceği büyük faydalar nelerdir, bunlardan bahsedeceğiz.
Barış Köşesi: Tam Olarak Nedir?
Barış köşesi iç gözlem yapmak için kişisel bir alandır. Çocuk psikolojisinde yaygın bir biçimde kullanılır. Bununla birlikte, günümüzde giderek daha fazla yetişkin bu köşeyi evlerine dahil etmeye devam etmektedir.
Duygusal düzenleme, kişinin davranışlarını (hem zihinsel, hem de gerçeksel düzlemde) kontrol etme yeteneğidir. Bunu yapabilmek, tüm bireylerin duygularını etkileyebilecek araç ve yollara sahip olması sayesinde mümkündür. Ne de olsa, herkes istediğini yapmakta özgürdür ve duygularına dikkat etmek istemiyorlarsa bunu da yapabilirler. Bir duygusal düzenleme eksikliği ani ruh hali değişimleri, öfke patlamaları ve duygusal durumları kontrol etmede zorluklar ile kendisini gösterir.
Çocuklarda, bu zorlukların kendilerini sık ve yoğun öfke nöbetlerinin yanı sıra hayal kırıklığına karşı düşük bir tolerans ile göstermesi oldukça yaygındır. Bu öfke nöbetleri çocuk gelişiminin normal bir aşamasıdır ve dört yaşından sonra, prefrontal korteks biraz daha geliştiğinde, stabilize olma eğilimindedir.
Duygusal düzenleme kişinin kendi duygularını ve tepki vermesine neden olmuş olabilecek olayları fark etmesini içerir. Barış köşesi sessiz, sakin ve güvenli ortamı sayesinde bu duygusal derin düşünceleri kolaylaştıran bir alandır.
Bir Barış Köşesi İnşa Etmenin Yolları
Bu alanı inşa etmek için pek çok olasılık vardır. Hatta, tek şart burayı kullanan kişi ya da kişilere huzur sağlayan unsurlara sahip olmasıdır. İşte bazı fikirler:
- Bu alan için, örneğin eğreti bir çadır gibi belirli bir yer seçin.
- Eğer çocuklar burayı kullanacaksa, kullanımına ilişkin görünür ve açık talimatlar koymak önemlidir.
- Minderler, battaniyeler, resimler ya da sessiz manzaraların çizimleri gibi alanı rahat kılacak unsurlar kullanın.
- Barış köşesini kullanan kişinin kendisini rahat ve evinde gibi hissetmesini sağlamak için malzemeler toplayın. Buraya boyanacak mandalalar, aşamalı gevşeme uygulamaları için anti-stres topları, nefes almak için bir balon ve müzik çalması için bir hoparlör ekleyebilirsiniz. Yaratıcı olun ve burayı kullanacak olan insanları düşünün.
- Çocuklar söz konusu olduğunda öfke nöbetleri sırasında öfkeyi azaltmaya yardımcı olacak elementler ekleyebilirsiniz, bunlar yırtılması için gazeteler ya da “öfke canavarını” temsil etmek için çizme materyalleri gibi şeyler olabilir.
Barış Köşesi: Nasıl Kullanılır
Çok önemli bir şeyden de bahsetmeliyiz. Bir barış köşesinin iyi kullanılabilmesi için uygun şekilde sunulması ve kuralların net bir şekilde açıklanması elzemdir.
Bu yeri ilk oluşturduğunuzda, barış köşesini kullanmanın ne zaman faydalı olacağından bahsedebilirsiniz. Benzer şekilde, bunun herhangi bir yükümlülüğü ya da kullanım kısıtlaması olmayan bir yer olduğu gerçeğinin altını çizmek de önemlidir. Eğer bunu bu şekilde yapmazsanız diğer insanlar bunu sakin bir yer olarak görmek yerine bir ceza olabilir, bu “mola” vermek şeklindeki davranışsal tekniğe benzer bir hale gelir.
Bireyler barış köşesini şunlara ihtiyaç duyduklarında kullanabilirler:
- Dengeli bir duruma dönmek için öfke gibi yoğun duyguları yönetmek.
- Kendilerine ya da başka insanlara zarar vermekten kaçınmak.
- Bir çatışmaya çözüm bulmak.
- Yalnız kalmak.
- Üzüntülerini ya da diğer duygularını özel bir şekilde ifade etmek.
- Başka bir insanla özel bir alanda olmak.
- Meditasyon yapmak.
- Dinlenmek.
Duyguları Düzenlemek İçin Bir Sığınak
Barış köşesi hem yetişkinlerin hem de çocukların kullanabileceği, duygular için bir sığınaktır. Bir ceza alanı olarak kullanılmak yerine, kendinizle olumlu bir ilişki kurmaya dayanan inşa edilmesi kolay bir alandır.
Duygusal düzenleme bireylerin ilk yaşlarında edindikleri ancak kendilerini daha iyi tanımak için sürekli bir şekilde yeniden öğrenilmesi gereken üstün bir beceridir. Bu düzenleme olmadan insanlar duygularının insafına bırakılır ve bu da şüphesiz ki kendi içlerinde gerçekleşen bir denge eksikliğine neden olur.
Bu alan duyguları bastırmak için tasarlanmamıştır. Aslında bunun tam tersi geçerlidir. İnsanlar barış köşesini duygularını tanımlamak, onlarla birlikte çalışmak ve sonrasında bir başlangıç durumuna geri dönmeye çalışmak için kullanabilir. Böylece bu köşe dürtüselliğe yol açabilecek aşırı bir duygusal akıştan muzdarip olmaktan kaçınılmasına yardımcı olur.
Kısaca, bu fiziksel sığınak içsel yansımanız ile bağlantı kurmak için kullanılacak sembolik bir unsurdur. Dürüst olmak gerekirse, gerçek barış köşesi içinizdedir. Sadece onu bulmanız gerekir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.