Bağışıklık Hücreleri Cinsiyetsel Davranışı Nasıl Etkiler?

Cinsel davranış söz konusu olduğunda biz insanlar; daha "maskülen" ya da daha "feminen" davranma noktasında beynimizdeki belirli bazı hücrelere dayalı yaşıyor olabilir miyiz?
Bağışıklık Hücreleri Cinsiyetsel Davranışı Nasıl Etkiler?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Eva Maria Rodríguez

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Cinsiyetsel davranış söz konusu olduğunda özellikle bir prototip olarak kadın gibi mi erkek gibi mi davranmaya “meyilliyiz”dir? Çeşitli sosyal davranışlar hangi ölçüde biyolojik olarak belirlenir ve hangi ölçüde öğrenilir? Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, bağışıklık hücreleri (mast hücreleri) cinsel davranışı etkiler.

Yeni bir çalışma cinsiyetsel davranışı şekillendiren bir dizi bağışıklık hücresi üzerindeki değişiklikleri inceledi. Spesifik bir bağışıklık hücresi türü olan mast hücrelerinin varlığının bir kişinin cinsiyetsel davranışını daha “erkeksi” veya “dişil” form sergileyerek nasıl etkilediğini, nasıl harekete geçmesine neden olduğu sorusunu gündeme getirmiştir.

Beyinde cinsiyete bağlı farklılıklar var mı?

Genellikle değişken düzenleyiciler olarak göz ardı edilen bağışıklık hücreleri, bir hayvanın cinsiyetsel davranışının bir erkeğin mi yoksa bir kadının mı prototipine benzediğini belirlemede önemli bir rol oynuyor gibi görünmektedir. The Journal of Neuroscience’da yayınlanan araştırmanın yazarları olan Ohio Eyalet Üniversitesindeki araştırmacılar, genç beyinlerin gelecekteki cinsel davranışlar için nasıl şekillendiğine dair şaşırtıcı yeni bir açıklama bulmuşlardır.

Belirli bir cinsiyetsel davranış modeline “eğimli” miyiz?

Uzun yıllar boyunca araştırmacılar, konu insanlar olduğunda cinsiyetsel davranışın kolayca sınıflandırılamadığına ve bir davranış şeklini “erkek” veya “kadın” olarak etiketlemenin zor olduğuna dair kanıtlar sunmuşlardır. Aynı zamanda, son zamanlarda yapılan birçok araştırma, bilgi sahibi olmasak bile vücudumuzun ince özelliklerinin veya değişkenlerinin davranışımızı etkileyebileceğini öne sürmektedir.

Yeni araştırma belirli bir bağışıklık hücresi türü olan mast hücrelerinin cinsel davranış gelişiminde oynadığı rolü incelemektedir. Araştırmacılar araştırmalarını fareler üzerinde gerçekleştirdiler. Erkeklik geni susturulmuş mast hücreleri olan bireyleri ve aktif hücreli dişileri analiz ettiler. Araştırmacılar, cinsel davranışın düzenlenmesine katkıda bulunan hipotalamustaki beynin preoptik bölgesini gözlemlediler.

cinsellik

Beyindeki bağışıklık hücreleri cinsiyetsel davranış üzerinde etkili

Ohio Eyalet Üniversitesinde Psikoloji ve Sinirbilim bölümünde Yardımcı Doçent ve Araştırma Direktörü Kathryn Lenz’e göre, “Bu beynin cinsel olarak en dinamik alanıdır. Bunun, kadınlarda anne davranışını başlatmak, üreme ve erkek tipi birleşme gibi sosyal davranışlar için çok önemli olduğunun farkındayız.”

Ekip, çiftleşmeye hazır dişilere maruz kaldıklarında susturulmuş erkek genli mast hücreli farelerin davranışlarını gözlemledi. Kontrolde olan erkek sıçanlara kıyasla, deneysel kemirgenlerin çiftleşme için dişileri aramaya daha az ilgi gösterdiğini buldular. Ayrıca, tam tersi durumda, aktif mast hücrelerine sahip dişi farelerin ise genellikle çiftleşmeyle ilgilenen erkek farelere özgü cinsel davranış sergilediklerini bulmuşlardır.

Fare beyni testi

Lenz, “erkek” dişilerin erkek üreme davranışına girecek “donanıma” sahip olmadıkları için bunu izlemenin büyüleyici olduğunu açıklamaktadır.  Yine de sadece bu davranış şekilleri incelenerek bu sonuca varılamaz. Ayrıca “kadın sıçanların, erkek cinsel davranışına girmeye çalışarak diğer kadınlarla birleşmek için güçlü bir şekilde motive olmuş göründüklerini” belirtmektedir.

Araştırmacılar, östrojenin beyindeki mast hücrelerini harekete geçirdiğini ve mast hücrelerinin hayvanın cinsel gelişimini yönlendirdiğini keşfetti. Östrojen hormunun, gelişmekte olan beyin üzerinde etkisini göstererek farelerin beyinlerinde maskülenizasyon özelliklerin ortaya çıkmasında ve sürdürülmesinde önemli rol oynadığını keşfedildi.

Bilim adamları, hormonların erken gelişim sırasında cinsiyet farklılıklarını programladığını bilmelerine rağmen, beyin ve davranışın şekillenmesine katkıda bulunan hücresel düzeydeki değişiklikler hakkında sınırlı bilgiye sahiptirler.

Cinselliği yaşayan çift

Bağışıklık hücreleri cinselliği etkiler

Araştırmacılar, hücresel düzeyde meydana gelen değişikliklerin, fetüsün ana rahimde bulunduğu sıradaki davranış gelişimini nasıl etkileyebileceği hakkında öğrenmemiz gereken daha fazla şey olduğunu açıklamaktadır.

Alerjik reaksiyon veya iltihabı tetikleyen farklı yaralanma türleri gibi hamilelik sırasında yaşanan spesifik sağlık durumlarının ana rahminde bulunan fetüsün biyolojik yapısını etkileyebileceğini ve gelecekteki davranış eğilimlerini koşullandırabileceğini belirtmektedir.

Lenz, “Beyindeki bu mast hücreleri, görece az olmalarına rağmen yaşam boyunca beyin gelişimi için çok önemli görünmektedir. Bu da gözlerimizi insan beynindeki farklı bağışıklık hücrelerinin potansiyel rolüne gerçekten açmalı” şeklinde açıklamaktadır. Şu sonuca ulaşılmıştır: “Bilmediğimiz daha çok şey vardır ve tüm beyin hücrelerine ve birbirleriyle nasıl konuştuklarına dikkat etmeliyiz.”


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.