Aşk Her Yerde - Yeni Klasik Tarzda Noel Filmi
Yazan ve doğrulayan film eleştirmeni Leah Padalino
Aralık, cömert akşam yemekleri, toplantılar ve aşırılıklar ayı. Ama aynı zamanda da, her yıl tekrarlanan klasiklerin ve geleneklerin de ayı. Bu ayda, yine, bir Yılbaşı ağacı satın alıyorsunuz, piyangoyu kazanmayı, tatlı ve pastalar yemeyi ve eski yıla veda etmeyi umuyorsunuz. Ayrıca, ailenizle akşam yemeği yiyorsunuz, şampanya içiyorsunuz ve son olarak, Aşk Her Yerde (orijinal adı: Love Actually) izliyorsunuz… Tekrar yani…
Görünüşe göre Curtis’in filmi zaten bir Noel geleneği, bir klasik haline geldi bile. Mariah Carey’nin “All I Want for Christmas is You (Noel İçin Tek İstediğim sensin)” şarkısının sinema versiyonu gibi. 2003 yılında, yani uzun zaman önce, vizyona girişinden yıllar sonra, Aşk Her Yerde filmi, Noel ruhuyla dolu aşk hikayeleri ile bizleri kucaklıyor.
Evet, birçok Noel filmi var, ama Aşk Her Yerde bütün bunların arasında açık ara bir favori gibi görünüyor. Bu film, birçok insanın, özellikle de Amerikalılar için Noel tatillerinde olmak üzere, yılda en az bir kez izlemek istediği belki de tek film.
Richard Curtis, başarılı bir oyuncu kadrosu oluşturmayı ve aşkın farklı aşamalarını yansıtan bir hikaye ağı oluşturmayı başarmış. Yani, aslında, bir çeşit Noel efsanesi yaratmış.
“Dünyanın durumu ne zaman kasvetli olursa, Heathrow Havalimanına gelen kapıyı düşünüyorum. Genel görünüm, bize nefret ve açgözlülük dünyasında yaşadığımızı anlatmaya başlıyor, ama ben öyle görmüyorum. Bana öyle geliyor ki, aşk her yerde.”
– Richard Curtis, Aşk Her Yerde
Kıskanılacak bir oyuncu kadrosu
Richard Curtis, yaptığı tüm romantik komediler, yani Bridget Jones’un Günlüğü (2001), Notting Hill (1998) ve Dört Nikah Bir Cenaze (1994) isimli filmlerde, senarist olarak son derece başarılı oldu. İlginç bir şekilde, hepsinde de Hugh Grant rol alıyordu. Gençliğinde kesinlikle bu türün krallarından biri olarak kendini kanıtladı.
Grant, yönettiği bir başka film olan Aşk Her Yerde‘de Curtis için tekrar çalıştı. Emma Thompson, Alan Rickman, Colin Firth ve Liam Neeson gibi diğer ünlü oyuncular da oyuncu kadrosuna katıldı.
Curtis imkansız bir şey başardı ve zamanın birçok İngiliz aktörünü bir araya getirdi. Örneğin, Alan Rickman daha önceki dönemde zaten oldukça iyi bir seviyede tanınmıştı. Ve Keira Knightley gibi yeni aktrisler bile yeni binyılın başına den gelen bu dönemde zaten resmen parlamaya başlamıştı.
Curtis, böylece romantik komedinin yıldızlarını, özellikle Colin Firth ve Hugh Grant’in öne çıktığı tanınmış bir oyuncu kadrosunu bir araya getirdi. Bunu yapması da, bu filmin başarıya ulaşmasını neredeyse garanti etti.
Bu nedenle, Aşk Her Yerde filminin kırdığı gişe rekorları pek de sürpriz değil. Çünkü birçok insan, bu yüzyılın Noel filmi olarak görülen eseri izlemek istiyordu.
Bununla birlikte, gerçek başarısı daha sonra, özellikle kulaktan kulağa yayılarak ve televizyon programlarında isminden fazlaca söz ettirmesinden kaynaklandı. Her nasıl olduysa, film, dönem içerisinde, Noel ruhunun ve romantizmin simgesi haline geldi.
Aşk Her Yerde – harika bir tatlı niyetine
İnsanlar sadece kanepede oturup bol çeşide sahip bir Yılbaşı yemeğinden sonra dinlenmek ve TV izlemek isterler. Çoğu da, sadece arka planda yeni bir yıl ruhunu canlı tutan, ancak bizi çok fazla düşünmeye zorlamayan ve yormayan bir şeyler yaparak stres atmak istiyor.
Aşk Her Yerde, tam da bu şekilde, bir kış akşamını ısıtan romantik, tatlı ve esprili bir komedi şeklinde sunuluyor.
Gerçekten de, Aşk Her Yerde insanların filmi izlerken çok fazla zihnini yormasını istemiyor, yani hem kafayı boşaltıyor, hem de asla ve asla sıkıcı değil. Yüzünüze birden fazla kere gülümseme konduracak olan film ayrıca kendi geçmiş hikayelerinizi de bir miktar hatırlamanıza yol açıyor. Peki bu filmin sırrı nedir? Film, farklı açılardan bir dizi aşk hikayesi anlatıyor.
Karakterler
İlk aşkını yaşayan ve onu büyük bir yoğunlukta hisseden bir genç var. Ayrıca, yıllar sonra birlikte, rutin ve sadakatsizliğin yıkımlarını hissetmeye başlayan bir evlilik de yer alıyor. Bunun yanında, en iyi arkadaşının yeni karısına aşık olan bir adam da var filmde. Son olarak, diğerleri arasında, aynı dili konuşmamasına rağmen, birbirlerini anlamayı başaranlar. Sevdiği kadını bulmak için her şeyi yapabilecek ve dans eden bir başbakan bile var.
Benzer şekilde, komediye müziğin rengini de ekleyen hafızalardan silinmeye başlamış müzisyen Billy Mack de var. Bu pop yıldızı filmde oldukça saygısız bir karakteri canlandırıyor.
Böylece Curtis, en çeşitli aşk hikayeleriyle doğru noktalara ulaşmayı başarmış. Ancak, her şey çok tatlılaşmaya başladığında, bir anda daha trajik veya daha gayri resmi bir hikaye daha ortaya çıkıyor.
Gördüğünüz gibi Curtis, bayat, trajik ve saçma olanı birleştirmeyi başarıyor ve sevginin birçok yönünden birkaçını tasvir ediyor. İlginç olan, popüler bir dil kullanmış olması. Biraz abartılı olmakla beraber, Curtis, kesinlikle gerçekle doğrudan bağlantı kuran hikayeleri paylaşmış.
Örneğin, Birleşik Krallık’taki kadınlar arasında pek de popüler olmayan genç bir adam var. Ama sonra, bu genç adam Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınıyor ve orada aksanının insanlara sıcak geldiğini fark ediyor. Buna ek olarak, Emma Thompson ve Alan Rickman arasında da yıpranmış bir evlilik durumu var. Ve sonra, bunlara ilave olarak, zihinsel engelli kardeşi yüzünden bir türlü kendi hayatına zaman ayırmayan genç bir kadın var.
Diğer hikayelerin, klişe hikayeler olduğu ve pek çok film ve dizide tekrar tekrar anlatıldığı doğru. Arkadaşının yeni evlendiği karısına aşık olan genç adam böyle bir örnek mesela. Günümüzde, çoğu insan, bu adamın eylemlerini, romantik olmaktan ziyade biraz rahatsız edici olarak görecektir.
Zaman içerisinde Aşk Her Yerde
Böylece, Aşk Her Yerde bugün olduğu haliyle, bir Noel ve Yılbaşı Gecesi klasiği haline geldi. Ancak, bazı hikayelerinde de, bazı çağdaş değerleri kaçırması da söz konusu.
Bu, tabii ki, filmin kötü bir şekilde yaşlandığı anlamına gelmez. Aslında, filmin mesajı, ilk günkü kadar basit ve yalın duruyor. Ancak, filmi güncellenmiş bir perspektiften analiz ederseniz, kadın karakterlerin kısıtlı diyaloglarının da farkına varacaksınız. Ayrıca, LGTB topluluğunun da bir temsili bu filmde bulunmuyor.
Görünüşe göre, aslında Curtis’in aynı cinsiyetten iki kişi arasında da geçen bir hikayesi vardı, ancak son versiyonunda bu hikayeyi filmden çıkarttı. Elbette, Aşk Her Yerde 15 yıl sonra çekilmiş olsaydı, en az bir tane bu tarz hikaye film içerisinde olurdu. Ayrıca, daha fazla çeşitlilik olması ve kadınların farklı yönlerinin de anlatılıyor olması da söz konusu olacaktı.
Bazı açılardan bakınca, 2003 yılının yaşantıları, günümüze oldukça uzak görünüyor. Aslında, film o zamandan beri insanların bakış açılarının nasıl değiştiğini de bize açıkça gösteriyor. Ayrıca, bir zamanlar normal ve hatta romantik olarak düşündüğünüz şey, bugün birçok eleştirinin kaynağı haline gelmiş durumda.
Aşk Her Yerde – evrensel bir mesaj
Buna rağmen, film yaşına rağmen hala aşk anlayışıyla oldukça ilgili ve mesajı evrenselliğini koruyor. Sevginin her yerde, her köşede olduğunu gösteriyor. Filmi izleyenlerin kendilerinde görüp tanımlayabileceği birçok hikayeyi paylaşıyor. Ve bu, kesinlikle bu filmin en kilit noktalarından biri. Nihayetinde, izleyici, basit ve doğal bir söylemden yola çıkan duyguları olan karakterlerle oldukça ilgili oluyor.
Aşk Her Yerde duyguların önemli olduğu hikayeler ortaya koymuş. Ve pek de olası görünmese de, genel olarak sevgi duygusuna hitap ediyor; herkesin içindeki hazineye.
Belki de bu kilit noktaları, karakterlerinin naif havası, komedisinin hafifliği ve klasik havaalanı sahneleriyle başlayan ve doruğa ulaşan mesajının evrenselliğidir diyebiliriz. Hava alanlarına vurgu yapmamızın nedeni de, bu film, Noel tatili sırasında havaalanlarının nasıl göründüğünün çok gerçekçi bir yansımasını sunuyor: diğer unsurların yanı sıra geçiş yerleri, bir araya gelmeler, sarılmalar ve gözyaşları. Belki de, bunların her biri aşkın gerçekte ne olduğunun en güzel yansıması.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.