Aristoteles'in 5 Muhteşem Sözü
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Bugün Aristoteles’ten birkaç güzel alıntı yapacağız. Şüphesiz Aristoteles, insanlık tarihinin en önemli felsefecilerden biridir. Bu nedenle, onun dünyaya bakış açısını incelemek ve bilgeliğinden faydalanmak için biraz zaman ayırmak hiç de fena olmaz. Peki, nasıl oldu da bundan 3000 yıl önce dünya böylesine muhteşem bir bilgeyi ağırladı? Aristoteles de tıpkı öğretmeni ve öğrencisi olan Plato ve Sokrates gibi unutulmaz isimlerden biri. Dünya üzerinden geçmiş bu değerli düşünürleri incelemek de oldukça ilgi çekici.
Aristoteles’ten muhteşem alıntılar
Daha önce de söylediğimiz gibi Aristoteles Platon ve Eudoksos gibi önemli filozofların öğrencisiydi. Aynı zamanda, Büyük İskender gibi değerli başka isimlere da hocalık yapmıştır. Aristoteles’in sözleri 2000 yıl sonra bile felsefeye dair halen günümüzde değerinden hiçbir şey kaybetmeden varlığını sürdürmektedir.
Bilgelik üzerine düşünme
“Cahil insan konuşur, bilge insan ise sorgular ve düşünür.”
Bugün bile, düşüncelerini bağıra çağıra savunanların ya da kendine güvenerek konuşanların bilge olduğunu düşünen cahil insanlar görüyoruz. Ancak, bazıları bu şekilde bağırarak şımarıklık ederken bazıları da sessizce düşünüp sorgulamayı ve araştırmayı tercih ediyor.
Bu sözü daha sonra bilimsel araştırmalara temel oluşturacak bir önsezi olarak görebilirdik elbette. Söylediklerinizin doğruluğundan emin olmadan hiçbir şey iddia etmeyin. Cahillerin bilgililerin ağzından konuştuğu sözü de işte buradan geliyor.
Kendini bil
“En büyük zafer kendine karşı kazanacağın zafer olduğundan, isteklerini ele geçirmek düşmanlarına saldırmaktan yeğdir.”
Tuhaf bir biçimde insanoğlu hisli bir yaratılışa sahip olsa da kendisini tanımak konusunda oldukça isteksizdir. Bunu, bulacağımız şeyden korktuğumuz için kendimizi keşfetmekten kaçınmak olarak da adlandırabiliriz. Aynanın önünde saatlerce kendimize bakarak zaman geçirsek de aslında çok nadiren bu görüntünün ardındaki görmek için çaba harcarız.
Hepimizin hayatında kabullenmesi zor şeyler vardır. Hâlbuki kendimize bakarak aslında Aristoteles’in kendimizi bilmekle ilgili söylediği öğüdü yerine getirmiş oluruz. Huzurun vereceği mutluluğu, dengeyi ve başkalarına gösterdiğimiz yüzü bilmek istiyorsak, zor da olsa bunu gerçekleştirmemiz şart.
Akıl nedir?
“Bilgili olmak akıllı olmaya yetmez; akıllı olmak için bu bilgileri uygulamada kullanmak gerekir.”
Bu sözüyle de Aristoteles daha sonra bilimde kullanılacak bir bakış açısına yol gösterici olmuştur. Pek çok bilgiye sahip olabiliriz ancak açıkça bu bilgilerden yararlanamaz ve pratikte uygulayamazsak bu bilgilere sahip olmanın ne anlamı kalır?
Aristoteles’in bu sözü, günümüz okullarında sıkça dile getirilen bir şikayete destek çıkıyor. Öğrenciler kendilerine bu soyut dünyada öğrendikleri harflerin ve rakamların ne işe yarayacağını soruyorlar; üstelik bunu açıklayabilecek bir öğretmen bulmak dahi çok güç. Unutmayın ki uygulanabilirliği gösteren bir açıklama, öğrenmek için gereken motivasyonu verebilecek en doğru araçtır.
Gerçek dostluk
“Bazıları tıpkı birinin sağlıklı olmasını istemek sağlıklı olmaya yetermiş gibi, arkadaş olmak istemenin de yeteceğine inanıyor.”
Bu Aristoteles’in en karmaşık sözlerinden biri mi yoksa? Arkadaşlık istemek sahip olmaya yetmez mi? Şüphesiz, arkadaşlık iki taraflıdır. Bundan önce ise gerçekten bir arkadaşlık istemek gelir.
Burada düşünür, arkadaşlık hayali kurmanın insanın doğasındaki yoldaş arama isteğinden geldiğini söylüyor. Dostluk ruhani bir boyuta sahiptir. Öte yandan Aristoteles döneminin en faydacı filozoflarından biri olmasına rağmen ruhun varlığına gönülden inanmıştır.
Emeğin değeri
“Mutluluk, erdem ve ciddi çabanın ürünüdür çünkü hayat şakaya gelmez.”
Aristoteles’in bu sözü de en az diğerleri kadar anlamlı. Hayatta çok az şeye emek vermeden ulaşılır. Yunanlılar için ise emek çok önemli bir erdemdi. Bu nedenle en erdemli ve dürüst olan insanların halkın geri kalanını yönetmesi gerektiğini düşünüyorlardı.
Bu söz halen geçerliliğini koruyor. Belki emek vererek umduğunuz şeyi elde edemezsiniz, fakat çaba göstermezseniz o küçük ihtimali bile kaybedersiniz. Bu nedenle erdemli, eğitimli ve anlayışlı bir birey olmak sizi hayatta hep daha iyi yerlere taşıyacaktır.
Aristoteles’in bu anlamlı birkaç sözünü aklımızdan çıkarmayalım. Bu bilge insanın sözlerinde ders almaya ve onun muhteşem fikirlerinden olabildiğince yararlanmaya çalışalım. Bireysel olarak, toplum olarak, tür olarak onun bilgeliğinden faydalanıp dünyayı iyileştirmeye odaklanalım.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.