Logo image
Logo image

Antidepresanlar ve Anksiyolitikler Kombine Edilebilir mi?

4 dakika
Depresyonu tedavi etmek için size antidepresanlar ve anksiyolitikler mi reçete edildi? Bu iki ilacı birlikte tüketirken herhangi bir risk olup olmadığını bilmek ister misiniz? Aşağıdaki metinde şüphelerinizi giderin.
Antidepresanlar ve Anksiyolitikler Kombine Edilebilir mi?
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 18 Haziran, 2023

Birçok hasta, antidepresanları ve anksiyolitikleri birleştirmenin güvenli olup olmadığını merak ediyor. Belirli koşullar altında cevap evettir. Aslında, ikisinin bir kombinasyonu, depresyon tedavisi için yaygın bir stratejidir. Bu psikofarmakolojik yaklaşım, hastada anksiyete de görüldüğünde sık görülür.

Gerçekten de enerjisi düşük, iştah bozukluğu, umutsuzluk duyguları ve endişeli düşünceleri olan hastalar bu kombinasyondan önemli ölçüde yararlanır. Bununla birlikte, en iyi sonuçlar her zaman psikolojik tedaviyi bu ilaçların kullanımıyla birleştirdiklerinde ortaya çıkar.

Depresyona genellikle kaygı, sinirlilik ve uykusuzluk durumları eşlik eder.

Antidepresanlar ve anksiyolitikler nasıl yardımcı olabilir?

Depresyon tedavisinde antidepresanlar ve anksiyolitikler sıklıkla kullanılmaktadır. Paris’teki Hôpital St-Antoine tarafından yürütülen araştırma, kaygının sıklıkla depresyonla birlikte var olduğunu doğrulamaktadır. Bu nedenle, doktorlar genellikle anksiyolitikler de reçete eder.

Şu anda dünyada en çok reçete edilen iki tür antidepresan ve anksiyolitikleri kısaca analiz edeceğiz. Güvenli kabul edilirler ve ilgili tıbbi kuruluşlar tarafından onaylanırlar. Üstelik doğru alındığında bağımlılık yapmazlar. Yan etkileri de oldukça yönetilebilirdir.

Antidepresanlar

Antidepresanlar, duygudurum bozukluklarını (anksiyete ve depresyon) tedavi etmek ve kronik ağrıyı gidermek için reçete edilir. Şu anda, en yaygın olarak reçete edilenler , seçici serotonin geri alım inhibitörleridir (SSRI’ler). Örneğin, fluoksetin ve sertralin.

Bu ilaçların etkisini göstermesi birkaç hafta alır. Ayrıca, hastalar bunları yalnızca sınırlı bir süre için almalıdır. Ayrıca tabletleri asla atlamamalılar ve geri çekilme her zaman kademeli olmalıdır. Ancak, herkes onlardan faydalanmaz. Sonuç olarak, diğer kaynaklara ihtiyaç duyan nüfusun küçük bir yüzdesi var.

Anksiyolitikler

Anksiyolitikler anksiyete bozukluklarını ve uyku problemlerini tedavi eder. Merkezi sinir sistemini, daha spesifik olarak gama-aminobütirik asidi (GABA) etkileyerek inhibe edici bir etki oluştururlar. Bu, merkezi sinir sisteminin aktivitesini azaltır ve sakinlik ve rahatlama duyguları üretir.

Anksiyolotikler yatıştırıcı ve antikonvülsan etkiler sağlar. En sık kullanılanlar benzodiazepinlerdir. Örneğin, diazepam, lorazepam ve alprazolam.

Bu ilaçlar kaygı belirtilerini azaltmada ve hastanın uyumasına yardımcı olmada etkilidir. Öte yandan, uyuşukluk, baş dönmesi, kafa karışıklığı ve kısa süreli hafıza sorunları gibi yan etkileri olabilir. Bağımlılık oluşturabilmeleri nedeniyle dikkatli ve gözetim altında kullanılmaları gerekir.

Some figure
Majör depresyon genellikle antidepresan ilaçlar ve benzodiazepinlerin bir kombinasyonu ile tedavi edilir.

Antidepresanları ve anksiyolitikleri birleştirmek: amaç, etkinlik ve ilişkili etkiler

Depresyon ile anksiyete bozukluklarının bir arada bulunması yaygındır. Bu nedenle antidepresanlar ve anksiyolitikleri birleştirmek mümkündür. Bu, tıp camiasında güvenli ve önerilen bir uygulamadır. Aslında, son yıllarda anksiyete semptomlarının yanı sıra majör depresyon sergileyen hastaların vakaları önemli ölçüde arttığı için özellikle yararlıdır.

Emory Üniversitesi (ABD) tarafından yürütülen araştırma, bu iki durumun sıklıkla sendrom altı semptomlar olarak ortaya çıktığını vurgulamaktadır. Bu, hastanın net bir depresyon ve/veya anksiyete teşhisi için tüm kriterleri karşılamayabileceği anlamına gelir. Bunun yerine, her iki klinik bozukluğun bir kombinasyonu ortaya çıkar.

Tedavi etkili mi?

2004 yılında Journal of Psychiatry and Neuroscience, her iki ilacın birlikte kullanımı üzerine bir çalışma yayınladı. Antidepresanlar ve anksiyolitikleri birleştirmenin tedavinin ilk haftalarında güvenli ve yararlı olduğunu ve hızlı bir iyileşme sağladığını iddia etti. Hasta ayrıca yeterli psikolojik tedavi uygularsa, etkiler daha da olumlu olacaktır. Dahası, tekrarlamalardan kaçınırlar.

Anksiyolitiklerin veya benzodiazepinlerin antidepresanların etkinliğini artırdığını biliyoruz. Ancak, birkaç hafta sonra, ilkini kademeli olarak geri çekmeniz önerilir. Gerçekten de, mümkünse bu iki ilacın uzun vadeli veya kalıcı tedavilerinden kaçınılması en iyisidir.

Antidepresanlar ve benzodiazepinlerin kombinasyonu, özellikle majör depresyon tedavisinde tek başına antidepresanlardan daha etkilidir.

İlişkili yan etkiler

Antidepresanlar ve anksiyolitikleri bir, dört veya altı ay süreyle birleştirmek, hafif ve genellikle tolere edilebilir yan etkilere sahiptir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Baş dönmesi.
  • Tükenmişlik.
  • Uyuşukluk
  • Kabızlık.
  • Olası mide bulantısı.
  • İştahtaki değişiklikler.
  • Ağız kuruluğu hissi.
  • Reaksiyon sürelerinin yavaşlaması.
  • Olası azalmış cinsel istek.

Bir hasta bu psikoaktif ilaçları uzun süre kullanırsa, biraz daha şiddetli başka semptomlar yaşayabilir. Kural olarak, aşağıdaki gibi tezahür ederler:

  • Kronik yorgunluk.
  • Kilo almak.
  • Cinsel problemler.
  • Uyku bozuklukları.
  • Sindirim problemleri.
  • Menstrüasyondaki değişiklikler.
  • Bağımlılık duyguları.
  • Taşikardi gibi olası kardiyak değişiklikler.
  • Ruh hali değişiyor ve depresyona doğru artan bir eğilim.
  • Bilişsel zorluklar. Örneğin, dikkati odaklamada zorluk, küçük hafıza kayıpları vb.
Some figure
Depresyonla başa çıkmak için en iyi strateji psikolojik terapidir. İlaçlar yardımcı olabilir, ancak sorunu çözmezler

Antidepresanlar ve anksiyolitikleri birlikte alırken uyarılar

Antidepresanlar ve anksiyolitiklerin bir kombinasyonu faydalıdır çünkü benzodiazepinler, fluoksetin veya sertralin gibi ilaçların etkisini güçlendirir. Bu klinik strateji güvenli ve kullanışlıdır. Ancak psikotrop ilaçlar, yardımcı olmalarına rağmen, tek başlarına hastalığı durduramazlar. Bu nedenle, hastaya özerkliği kalıcı olarak geri yüklemezler.

Aslında, psikolojik terapi, anksiyete komorbiditesi olan depresif bir bozukluğu ele almak için en iyi mekanizmadır. Bilişsel-davranışçı yaklaşım ve kabul ve kararlılık terapisi (ACT) her ikisi de yararlıdır. Bu tedavilerin -doktor uygun görürse- ilaçlarla karıştırılması son derece etkili olabilir.

Son olarak, anksiyolitik ve antidepresan kullanıyorsanız, her zaman uzmanların tavsiyelerine uymanız gerektiğini vurgulamalıyız. Tabletleri atlamayın ve herhangi bir beklenmedik yan etki durumunda doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Her zaman alternatifler önerebilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bespalov, A. Y., van Gaalen, M. M., & Gross, G. (2010). Antidepressant treatment in anxiety disorders. Current topics in behavioral neurosciences2, 361–390. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21309117/
  • Dunlop, B. W., & Davis, P. G. (2008). Combination treatment with benzodiazepines and SSRIs for comorbid anxiety and depression: a review. Primary care companion to the Journal of clinical psychiatry10(3), 222–228. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18615162/
  • Kanba S. (2004). Although antidepressants and anxiolytics are frequently used together to treat depression in the acute phase, how effective is the concomitant use of these drugs? Journal of psychiatry & neuroscience: JPN29(6), 485. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524966/
  • Martin P. (2006). L’association antidépresseur et anxiolytique aujourd’hui: bilan et prospective [Coadministration benzodiazepine and antidepressant drugs: the state of art]. L’Encephale32(5 Pt 1), 753–766. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17099600/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.