Gebelikte Antidepresanlar: Farklı Ülkeler, Farklı Görüşler

İlaç, hamilelik söz konusu olduğunda her zaman hassas bir konudur. Çünkü hamilelik, anne tarafından alınan ilaçların da fetüsü etkileyebileceği istisnai bir durumdur.
Gebelikte Antidepresanlar: Farklı Ülkeler, Farklı Görüşler
Cristina Roda Rivera

Yazan ve doğrulayan psikolog Cristina Roda Rivera.

Son Güncelleme: 30 Eylül, 2022

Farklı ülkelerde gebelik sırasında antidepresan kullanımına ilişkin farklı yönergeler vardır. Gerçekten de, gestasyonel depresyon belirtileri uluslararası sınırlar arasında yaygın olsa da, önerilen müdahalelerde dikkate değer farklılıklar vardır.

Doğum sonrası depresyonu son yıllarda görünürlük kazandı ve hamilelikten sonraki dönemin her zaman mutlu bir dönem olduğu efsanesini yıktı. Bununla birlikte, bir kadında hamile kalmadan önce veya hamilelik sırasında depresyon gelişebilir. Aslında, perinatal depresyon terimi, hamilelik sırasında ve doğumdan sonraki bir yıl içinde depresyonu içerir.

Yeni araştırma sonuçları, farklı Avrupa ülkelerinin perinatal depresyon ve ilaç kullanımı için farklı kılavuzlara sahip olduğunu göstermektedir. Bazı ülkelerde herhangi bir yönerge bile yok. Bu konuda ülkeler arasındaki temel farklılıklara bir göz atalım.

Hamilelikte antidepresanlar

Peripartum veya perinatal depresyon yaklaşık sekiz kadından birini etkiler. Bu iki terim birbirinin yerine kullanılma eğilimindedir. Bununla birlikte, eski terim daha özel olarak kadınlarla ilgilidir. Bozukluk genellikle peripartum dönem boyunca devam eder. Aslında, doğum sonrası depresyonu olan kadınların yüzde 47 kadarı doğum öncesi dönem yaşamıştır.

Çoğu durumda, depresyon anksiyete ile çakışır. Bu, kadına önemli bir zihinsel sağlık yükü ekler. Bu nedenle, farmakoterapi de dahil olmak üzere özel müdahalelere ihtiyaç duyabilirler. Her şey bireysel depresyonlarının seyrine, başlangıç zamanına ve belirgin semptomların tipolojisine bağlıdır. İlk seçenek olarak psikoterapiyi ve ardından ilaç tedavisini önermek olağandır. Bununla birlikte, uygulamaların bir ülkeden diğerine farklılık gösterdiği dikkate alınmalıdır. Gerçekten de, çok sayıda disiplinler arası araştırmaya rağmen, soruna ilişkin uluslararası bir anlayış hala eksiktir.

Perinatal depresyon

Perinatal depresyon, yavrularda bir dizi olumsuz uzun vadeli obstetrik sonuç ile ilişkilidir. Bunlar, anne-bebek ilişkisi üzerindeki olası olumsuz etkileri içerir. Aynı zamanda kadınların refahını ve işleyişini önemli ölçüde etkiler ve hatta intihara bile yol açabilir. Orta ila şiddetli vakalarda veya birinci basamak psikoterapiye yanıt alınamamasından sonra, genellikle antidepresanlarla farmakoterapi gerekir. 40 kohort çalışmasından elde edilen havuzlanmış sonuçlar, seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin (SSRI’lar) en yaygın kullanılan antidepresanlar olduğunu göstermektedir.

Bu ilaçların reçetesi hamilelikten önce yüzde 3,5, hamilelik sırasında yüzde 3,0 ve doğum sonrası ilk yılda yüzde 4,7 arasında değişmektedir. Bazı durumlarda, antipsikotiklerle güçlendirme veya sedatif benzodiazepinler veya antihistaminikler ile ek farmakoterapi gerekli olabilir.

gebelikte antidepresan

Lehte ve aleyhte olanlar

Hamilelik, antidepresanların kesilmesinde önemli bir faktör olmaya devam etmektedir. Tedaviye devam etmeyi seçenlerin yüzde 49’unun antidepresan uyumu düşüktür. Sonuç olarak, hamilelik veya emzirme döneminde antidepresan tedavisine ilişkin karar verme süreci karmaşıktır.

Süreç, hem anne hem de çocuk için uygun olmayan şekilde tedavi edilen maternal peripartum depresyonun olası olumsuz etkilerine karşı utero veya anne sütüne maruz kalma riskinin tartılmasını içerir. Peripartum depresyonun yönetimi için klinik uygulama kılavuzları (CPG), bu karar verme sürecini kolaylaştırabilir. Bununla birlikte, birçok ülke peripartum depresyon için CPG’ler oluşturmadı. Ayrıca, mevcut öneriler her zaman tek tip değildir.

2018’de, mevcut CPG’lerin içeriğini değerlendiren sistematik bir inceleme, yalnızca dört ülkenin hamilelik sırasında önceden var olan antidepresan tedavisine devam edilmesini önerdiğini buldu. Bu önceki çalışma, yalnızca Araştırma ve Değerlendirme Kılavuzunun Değerlendirilmesi (AGREE) aracının kalite kriterlerine uyan CPG önerilerini çıkardı.

Bu nedenle, bu kalite kriterlerini karşılamayan CPG’lerin mevcut uygulamaları hakkında bilgi eksiklikleri devam etmektedir. Ayrıca, antidepresan ve diğer psikotrop ilaçların reçetelenmesiyle ilgili olarak CPG’lerin ne ölçüde takip edildiği bilinmemektedir.

Gebelikte farklı kültürler ve ilaç kullanımı

Bazı Doğu Avrupa ülkelerinde, hamile kadınlarda benzodiazepin kullanımı antidepresanlardan çok daha yaygındır. Bu, genellikle benzodiazepinlerin reçete edildiği durum olan anksiyete için tercih edilen seçenek antidepresanlar olsa bile olma eğilimindedir.

Benzodiazepinler, uyku bozukluklarının kısa süreli tedavisi için bir grup ilaçtır. Huzursuzluğu ve kaygıyı giderir, kas gerginliğini ve krampları azaltır. Bununla birlikte, benzodiazepinlerin hamile kadınlarda kullanımı, çocuk için antidepresanlardan daha büyük bir risk oluşturdukları için önerilmemektedir. Ayrıca, benzodiazepinlerle bağımlılık ve kötüye kullanım riski vardır. Bu alanda her zaman yeni bilgiler ortaya çıktığından, farklı ülkelerin aynı semptomlar için ortak yönergelere sahip olması şaşırtıcı değildir.

Danimarka’da bulunan sonuçlar

Annede antidepresan almayı hamilelik sırasında bırakırsa ciddi ruhsal hastalık riskinin arttığı, ancak hamile kalmadan önce bırakmışsa artmadığı bulundu.

Bu, hastalara yönelik kılavuzlara yansıtılması gereken yeni bilgilere bir örnektir. Bu durumda, tamamen yeni bir çalışma olduğu için verilerin henüz eklenmemiş olması muhtemelen anlaşılabilir. Bununla birlikte, son bulgular ışığında kılavuzların güncellenmediği birçok durum da vardır.

Anneye yardım etmek her şeyden önemlidir

Belirli ortamlarda, gebelik depresyonu için farmakolojik tedavi elde etmek gerçekten zor olabilir. Fetüse zarar verme korkusuyla ve tıbbi tavsiye üzerine anne ilacı değiştirebilir, dozu azaltabilir veya almayı bırakabilir.

Açıkçası, fetüsün bakımı her şeyden önemlidir. Bununla birlikte, annenin antidepresanlara ihtiyaç duymasının bir nedeni vardır ve bu neden hamilelik sırasında ortadan kalkmaz. Nitekim, kötüleşebilecek semptomlar bile vardır. Bu nedenle perinatal depresyon söz konusu olduğunda, önce anneye yardım ettiğimizde çocuğa daha iyi yardım ettiğimizi söyleyebiliriz.

Anneye yardım etmenin yeni yolları

Çok sayıda disiplinler arası araştırmaya rağmen, Oslo Üniversitesi (Norveç) Eczacılık Departmanından araştırmacı Angela Lupattelli, hala uyumlu bir sınır ötesi kılavuz bulunmadığını iddia ediyor. Lupattelli, araştırmacıların perinatal depresyon dediği şey hakkında bilgi bulmak ve toplamak için AB tarafından finanse edilen büyük bir girişim olan Riseup-PPD COST ACTION’daki üç Norveçli katılımcıdan biridir.

Araştırmacılar ayrıca, bulguların şu anda karıştırıldığı yeni ilaç formülasyonlarını da araştıracaklar. Işık tedavisi, omega-3 yağ asitleri, elektroterapi ve manyetik terapi, üzerinde çalışılan çözümler arasındadır. Öte yandan, farmakolojik müdahale gerektiren vakaları azaltmak amacıyla önleme politikalarında çalışmalar iki katına çıkarılmaktadır.

Riseup-PPD COST ACTION araştırma çalışması 2019’da başladı ve 2023’te tamamlanacak. O zamana kadar, araştırmacılar perinatal depresyon hakkında net bir anlayışa sahip olmayı umuyorlar. Bu, farklı ülkelerdeki yönergelerin belirlenmesi için bir temel teşkil edecektir. Çalışmanın gücü, bu tür depresyon yaşayan kadınları içermesidir. Uzmanlar, paylaştıkları deneyimler sayesinde gelecekte önemli ayarlamalar yapabilecekler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fonseca et al. Temas emergentes y preguntas sobre la prevención, el diagnóstico y el tratamiento de la depresión periparto: un informe de consenso de COST Action RISEUP-PPD. Revista de trastornos afectivos, mayo de 2020. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032720302196
  • Malo, P., Prieto, M., Oraá, R., Zardoya, M. J., Uriarte, J. J., Medrano, J., & Pacheco, L. (2018). Uso de antidepresivos durante el embarazo y la lactancia. Psiquiatría Biológica25(1), 20-25.
  • Sarah Kittel-Schneider et al. Tratamiento de la depresión periparto con antidepresivos y otros medicamentos psicotrópicos: una síntesis de las guías de práctica clínica en Europa. Revista internacional de investigación ambiental y salud pública , 2022. https://www.mdpi.com/1660-4601/19/4/1973/htm
  • Xiaoqin Liu et al: Descontinuación de antidepresivos antes o durante el embarazo y riesgo de emergencia psiquiátrica en Dinamarca: un estudio de cohorte emparejado con puntaje de propensión basado en la población. Medicina PLOS , 2022. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003895

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.