Ailevi İlişkiler Empati ve Saygı İster
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Çocuk yetiştirmek kolay iş değildir. Eğer doğru şekilde yapılmaz ise, aile ilişkilerini yok edebilir. Eğer çocuklarımızı sağlıklı birer birey olarak yetiştirmek istiyorsak, sabır, sevgi ve şefkatin tümüne ihtiyacımız var. Tüm bunlar, sağlıklı bir yuvanın temelidir.
Bu bağlamda, çocuklarımızı nasıl dinleyeceğimizi bilmek, onlara aile içerisindeki yerlerini öğretmek, sınırları belirlemek ve kendilerini güvence altına alacakları bir aidiyet hissi yaratmak gibi, aileye özgü diğer becerileri de göstermemiz gerekir.
Bütün bunlar yetişkinler için de çok önemlidir. Güçlü aile ilişkileri kurmanın yollarını öğrenmek için okumaya devam edin.
“Günün sonunda eve döndüğünüzde, iyi bir aile yaşadığınız her şeyi unutturabilir.”
– Mark V. Olsen
“Seni Seviyorum” demek Ailevi İlişkilerin Temelidir
Bir ailede, herkesin kendi ihtiyaçları, nitelikleri ve yetenekleri vardır. Bu yüzden, her bir bireyin kendine ait bir sevgi ifadesi vardır.
Aynı şekilde, insanların bize her dakika ‘seni seviyorum’ demesine ihtiyaç duymuyoruz, ancak iletişim kurmamız da önem arz ediyor.
Bazen, yapıcı eleştiriler yapmak bizim için zor olur. Sadece yetişkinlerle değil, aynı zamanda çocuklar için de, yaptığımız tek şey sadece yaptıkları yanlışları göstermek oluyor.
Sorun şu ki, bizim fark edemediğimiz bir durum, başkalarının kendilerine duyduğu saygıda, özellikle de çocuklar bazında, büyük sorunlara yol açabilir. Aile bağlarının zayıflamasının bir nedeni de budur.
Bu nedenle, aile bireylerinin sevdiğimiz yanlarını ifade etmek için iletişim kanallarını olabildiğince açık tutmak önemlidir. Bizim ve ailemiz için ne kadar önem arz ettiklerini söylemek, onları sevgiyle dolduracak ve kendilerine duydukları saygıyı artıracaktır.
Empati ve Çaba ile Güçlü Aile İlişkileri Kurulur
Empati, aynı çatı altında anlaşmazlıklar olduğu zaman, büyük bir yardımcı olarak göre görür. Kendimizi başkalarının yerine koymaya çalışmak, tartışmayı hemen bitirmese de, onları biraz daha iyi anlamamıza yardımcı olur.
Artı, görüşlerini beğenmesek bile, bu fikirleri anladığımızı açıklamamız daha da kolaylaşır. Herkese fayda sağlayan bir ortak payda da buluşmamız, bu şekilde mümkün olabilir.
Kendimizi başkalarının yerine koymak, aile ilişkilerini güçlendirmenin bir başka temel yönünü daha da kolaylaştıracaktır: başkalarının çabalarını taktir etmek.
Taktir etmek, sağlam aile ilişkileri için ihtiyaç duyduğumuz davranışları elde etmek için bir güçlendirici görevi görür. Elbette bu değişim zaman alır.
Ev işleri aile ilişkileri için iyidir
Evde, her aile üyesinin belli başlı yükümlülükleri vardır. Bunların açıkça belli edilmesi ve bu konuda tutarlı olunması önemlidir. Ancak, küçük çocukları ev işlerinden nasıl ve ne zaman sorumlu yapabiliriz? Onların kaç yaşında olduklarını da aklımızda tutarak, yetenekleri doğrultusunda işler yapmalarını isteyebiliriz.
Bir yaşından itibaren, çocukların benlik saygısını artıracak basit görevler yapmalarını isteyebilirsiniz. Oyuncaklarını toplamaya başlayabilir, bir yerden bir yere bir şeyler götürmenize veya kirlettikleri bir şeyi temizlemelerine ön ayak olabilirsiniz.
Ve bizlere ne kadar çok yardımcı olduklarını ve aile için ne kadar büyük önem arz ettiklerini söyleyerek, kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayabiliriz.
Ev işleri ile birlikte, evdeki herkese adil bir şekilde davranmalıyız. Bunu yapmak zor olsa bile, uzun süre devam edecek bir aile ilişkisi kurmak istiyorsak, birbirimize saygı göstermeliyiz.
“Aile, ihtiyaçlarımıza uyan tek şeydir.”
– Paul McCartney
Bir aile üyesinin, diğerlerinden daha üstün olduğu gibi bir kanıya kesinlikle kapılmamalıyız. Bu açıdan bir denge bulmak, gereksiz kavgaları ve yanlış anlamaları önleyecektir. Ayrıca, aile ilişkilerini zayıflatan olumsuz duyguların da önüne geçecektir.
Görseller: Nathaniel Tetteh, Annie Spratt ve David Straight
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.