Aile Toplantıları İle Baş Etme Yolları
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Yıl sonuna az kaldı, bu da Yılbaşı partileri, aile partileri ve arkadaşlarla bir araya gelmek anlamına gelir. Ailenizle birlikteyken hiçbir şeyin ters gitmesi gerekmez. Fakat, her aile içinde çatışma vardır ve Yılbaşı partileri bu çatışmaların ortaya çıkması için iyi bir imkandır. Ne olursa olsun Yılbaşı birçok yetişkin için karmaşık bir dönemdir. Eğer bu sizin için de geçerliyse endişelenmeyin, yalnız değilsiniz.
Çatışmanın aile hayatının bir parçası olduğunu söylemek önemlidir. Bazen aile üyelerinizin size kendinizi kötü hissettirmesi normaldir. Fakat, bu çatışma çözümlenmez ve artarsa tehlike ortaya çıkar. Öyle ki Yılbaşı arefesinde veya Yılbaşı yemeğinde patlak verebilir. Bu size tanıdık geldi mi? Cevabınız evet ise daha öncesinde ortaya çıkan şartların, durumları ele geçirip aile toplantıları üzerinde yıkıcı etkisi olmamasını sağlamak için size yardım etmek istiyoruz.
Bu makalede aile toplantılarınızı başarılı bir şekilde geçirmeniz için 5 önemli tavsiye topladık. Bu stratejiler sorunlarınız olan (veya geçmişte sorun yaşadığınız) insanlarla ilgili size yardım edecek. Bu tavsiyeleri dinlerseniz sadece bununla da kalmayacak, eğlenebileceksiniz, bayramın tadını çıkarabileceksiniz ve toplantıya aktif olarak katılabileceksiniz. Ortamın gerilmeye başlaması ve bir çatışma çıkmaya yüz tutması ihtimaline karşın tüm tavsiyelerimizi aklınıza kazıyıp cebinizde taşıyabilirsiniz.
Önümüzdeki tatil sezonunda başarılı aile toplantıları için 5 tüyo
1. Kışkırtmalara tepki vermekten kaçının. Tartışılacak bir şey var ise şu an zamanı değildir.
Birisiyle çözümlenmemiş bir sorununuz olduğunda onu ilk imkanda ortaya atmak çekicidir. Bazı şeylerden bahsetmek ve bir son vermek istemek anlaşılabilir bir şeydir. Bu nedenle çatışma içinde olduğunuz bir insanın yanında bulursunuz kendinizi, fark etmeden onları kışkırtabilirsiniz. Hatta kendinizin de kışkırtılmasına müsaade edebilirsiniz.
Bu durumda, olası kışkırtmayı en kısa sürede tespit etmek önemlidir. Amaç sohbeti nötr bir konuya yönlendirmektir. Arkadaşça bir ortama eriştiğinizde gerginlik de dağılacaktoır. Aile Yılbaşı partileri kesinlikle hassas konuların konuşulmasına uygun zamanlar değildir.
“Büyük bir aileniz var ise, kendinize, sizin izniniz olmaksızın kimsenin giremeyeceği bir kişisel alan yaratın.”
– Alejandro Jodorwsky
2. Tüm ailenin bir arada olmasından memnun olan insanlara odaklanın. Onlar için yapın bunu!
Çoğu ailede anne, baba veya dede gibi tüm ailenin bir arada olmasından çok mutlu olan insanlar vardır. Ailenin geri kalanı kısmen de olsa onları mutlu etmek için aile toplantılarına katılmayı kabul eder. Dolayısıyla, ailenizle bir araya gelmek için kendinizi istekli hissetmiyorsanız jestinizin sevdiğiniz birini mutlu edeceği gerçeğine odaklanın.
3. Analiz edin ve kendinize dürüst davranın: Sizi rahatsız eden şey ne? Bir çözümü var mı?
Sizi rahatsız eden bir kişinin etrafında olduğunuzda gerçekte ne olduğunu çözmeniz gerekir. Sizi rahatsız eden şeyi değiştirebilir misiniz? Bu kişinin sizinle paylaştığı bir özelliğe sahip olmasından ötürü mü rahatsız oluyorsunuz? Bu soruları cevaplamak bir çatışma esnasında ortaya çıkan duyguları yönetmenin temelindedir. Belki de sorun bir aile üyesinin değişemeyecek bir özelliğidir. Bu durumda, tolerans geliştirmek zorunda olan kişi sizsinizdir. Ayrıca bu özelliğin ortaya çıkabileceği durumlardan kaçınmaya da çalışabilirsiniz.
Öyle veya böyle aile toplantıları bir kişide değişiklik ortaya çıkarmaya çalışmak için doğru zaman değildir. Niyetinizin ne kadar iyi olduğu veya bu kişinin ne kadar değişmek istediği önemsizdir. Bir insana çok fazla sigara içtiğini veya daha fazla yemek yemesi gerektiğini söylemek için iyi bir zaman değildir. Bunu yapmak için koca bir yılınız var, bu yüzden birini incitebilecek yorumlarla partiyi mahvetmeyin. Yorumlarınızın kırıcı olmadığını düşünseniz bile kendinizi tutmaya çalışın.
4. Kendi kendinize konuşun ve aile toplantısında bir çatışma yaşamaya değip değmediğini düşünün
Öfkeli olduğunuzda birkaç dakika uzaklaşarak kendinizle konuşup düşünün. Şu an kavga çıkarmaya gerçekten değer mi? “Kendinizle konuşun” derken öz eğitimi lehinize kullanın demek istiyoruz. Öz eğitim, kendinize verdiğiniz talimatlardır.
Bir başka deyişle, kendinize söylediğiniz sözler beyninizde emir gibi hareket ederler. Dolayısıyla kendinize sakin ve huzurlu olmanızı söylediğinizde ailenizle baş etmek ve toplantıdan başarıyla çıkmak kolaylaşacaktır.
“Gerçek bir aileyi birbirine bağlayan şey kan değildir, birbirinin hayatına saygı duymak ve onunla mutlu olmaktır.”
– Richard Bach
5. Sınırınıza ulaşmaktan kaçının. Çok geç olmadan kendinizi durumdan sıyırın.
Kaçınma her zaman negatif bir baş etme stratejisi değildir. Dahası, karmaşık bir durumla baş ederken en iyi stratejidir ve bunu tartışmanın ne yeri ne de zamanıdır. Zaten öfkeleneceğinizi, kontrolünüzü kaybedeceğinizi ve başka insanları rahatsız hissettireceğinizi bildiğinizde kaçınma en iyi tercihtir. Sabrınız tükenmişken öfkenizi kontrol etmeye çalışmak gerçekçi bir hedef değildir.
Ayrıca, Yılbaşı gelmeden evvel aile üyelerinizle aranızda sınırlar çizmek önemlidir. Her ailenin dinamikleri farklıdır. Aileniz bağımsız veya birbirine çok yakın olabilir. Aileniz bağımsız ise her aile üyesinin hayatı arasındaki sınır belirlenmiştir ve saygı görmektedir. Böylelikle aile toplantıları gerçekleştiğinde bu iş çoktan halledilmiştir.
Öte yandan, aileniz gerçekten yakınsa sınırlar belirlenmiş olmayabilir. Bu durumda, bir araya gelmeden evvel bu sınırları belirlemek iyi bir fikir olabilir. Çünkü, aile toplantıları kişisel ihtiyaçlarınızı açıklamak için en iyi zaman değildir. Hayatınızla aşırı iç içe olma eğilimi gösteren aile üyelerini kovuşturmaya çalışmak ideal değildir.
Her halükarda, aile üyeleriyle aranıza sınırlar çizmek her zaman iyi bir fikirdir. Neyi paylaşmak istediğinize dair net olun. Ayrıca tavsiye istediğiniz ve istemediğiniz zamanların iletişimini yapmak da önemlidir. Kendi kararlarınızı verme hakkına sahip olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın, bu kararlar aile üyelerinizin çoğunun düşüncesi veya inancına karşıysa bile.
Son olarak, tatillerden faydalanın ve aile toplantılarının pozitif yönlerinden keyif alın. Enerjinizi ve dikkatinizi pozitif şeylere odaklayın. Her şeyden önce, sabırlı olmayı ve çatışmalara girmemeyi unutmayın. Böylelikle, iyi bir fikir içindeki herkes için hoş olmayan bir şeye dönüşmeyecektir. Tatiller esnasındaki tavrınızın diğer insanların refahı üzerinde belirgin bir etkisi olacağını da aklınızdan çıkarmayın.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.