Tiroid Problemi Yaşadığınızda Neler Olur?

Tiroid Problemi Yaşadığınızda Neler Olur?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Sara Clemente

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Tiroid hormonlarında hafif bir artış veya azalma insanların davranışlarını tamamen değiştirebilir. Bu değişimler önceliklerimizi, cinsel davranışlarımızı, iştahımızı ve tutumumuzu büyük ölçüde etkileyebilir. Tiroid ve ruh halimiz arasındaki ilişki bu nedenle çok yakındır.

Bir meşe palamudu büyüklüğünde ve kelebeğe benzer şekilde, tiroit bezi insan vücudunun en önemli parçalarından biridir. Ve böylece, tiroid problemleri çekmeye başlarsak, fiziksel ve duygusal bozukluklara yol açması muhtemeldir.

Tiroid ile ruh halimiz arasındaki yakın ilişki hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Tiroidin fonksiyonları ve disfonksiyonları

Tiroid metabolizmamızı düzenlemekten sorumlu bezdir. Ayrıca vücudumuza temel işlevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar.

Basitçe söylemek gerekirse, bu bezin görevi, hücrelerimizin kalori ne kadar hızlı yaktığını ve kalbimizin ne kadar hızlı attığını belirlemektir. Larenksin hemen altında boynun önünde bulunur ve üç tip hormonu salgılar.

Bunlardan biri, kandaki kalsiyum seviyesini düzenleyen kalsitozindir. Kemiklerde bu minerali biriktirme yeteneği nedeniyle osteoporoz gibi hastalıkları tedavi edebilir.

Diğer ikisi ise hücre metabolizmasını hızlandıran, vücut ısısını arttıran tiroksin (T4) ve triodotironin (T3). T4 kandaki tiroid hormonunun ana formudur. T3 sinir sisteminin büyümesini ve gelişimini etkiler ve kalp hızını stabilize eder.

tiroid kontrolü

Tiroid ile ilgili en yaygın problemler şunlardır:
  • Hipotiroidizm (yavaş tiroid): bezin aktif olmadığı ve yetersiz miktarda hormon ürettiği zaman yaşanır.
  • Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid): Burada bez çok aktiftir ve aşırı miktarda hormon üretir.

Bu durumların her ikisi de bu bezin normal işleyişinde yaşanan bir değişimden kaynaklanmaktadır, iki durumun da hem fiziksel hem psikolojik olarak çok farklı etkileri vardır. 

Tiroid bozukluklarının fiziksel belirtiler

Fiziksel belirtiler, bu koşullardan hangisinden bahsettiğimize bağlı olarak değişecektir. Hatta tamamen zıt olabilirler. Bununla birlikte, her ikisinin de ortak noktası, vücudun farklı organlarının yetersiz bir şekilde uyarılmasıdır.

Hipotiroidizmin fiziksel belirtileri

  • Kilo almak
  • Soğuğa karşı toleranssızlık
  • Düzensiz âdet dönemleri
  • Kalp atış hızında yavaşlama
  • Yorgunluk
  • Kabızlık
  • Cilt kuruluğu
  • Saç dökülmesi ve tırnaklarda çatlama
  • Kas kasılması

Hipertiroidizmin fiziksel belirtileri

  • Dalgınlık
  • Kilo kaybı
  • Sıcağa karşı toleranssızlık
  • Yüksek ya da düzensiz kalp atışı
  • Guatr
  • Yorgunluk veya kas zayıflığı
  • İshal, mide bulantısı ve kusma
  • Uykuya dalmakta güçlük
  • Ellerde titreme

Tiroid problemleri ruh hâlinizi nasıl etkiler?

Daha önce belirttiğimiz gibi tiroid ile duygusal durumumuz arasındaki çok yakın bir ilişki vardır. Hormon seviyelerindeki değişimler sadece fiziksel değil, aynı zamanda bilişsel ve duygusal olarak da doğrudan etkilenir.

Bu nedenle psikolojik belirtiler ve ruh halimizi nasıl değiştirdikleri de aynı derecede önemlidir.

Aslında, hipotiroidizmli hastaların bir psikolog ile görüşmesinin ana sebebi psikolojik bozukluklardır. Genellikle, zihinsel süreçlerin genel olarak yavaşlatılmasından dolayı artan bir inisiyatif ve çıkar kaybından şikayet ederler.

Bu durum bu kişilerin hafıza problemlerinden, entelektüel bozulmalarından ve dikkat ve konsantrasyon güçlüklerinden (özellikle de hesaplamaların yapıldığı görevlerde) muzdarip olmalarına neden olur. Düşüncelerinde büyük bir karışıklık vardır. Tiroid psikolojik uyaranlara çok duyarlıdır.

Bu nedenle düşük tiroid aktivitesi olan hastaların duyguları üzüntü, nostalji, melankoli ve hatta depresyon ile doludur.En kötü durum senaryosu olarak, insanlar düzgün bir şekilde tedavi edilmediğinde,

Öte yandan, hipertiroidizm genellikle sinirlilik, sinirlilik, hiperaktivite, sabırsızlık ve ani ruh hali dalgalanmaları üretir. Anksiyete, zihinsel ajitasyon, duygusal kararsızlık (ağlamaya eğilimlidir ve kontrol edemez) ve uykusuzluk ile ilişkilidir.

Bu belirtiler tedavi edilmezse, sanrılar ve halüsinasyonların yanı sıra çok ciddi kalp, kemik, kas ve üreme problemleri ortaya çıkabilir.

baş ağrısı

Depresyon ve tiroid

İlginç bir şekilde, hem hipertiroidizm hem de hipotiroidizmin ortak bir yönü vardır: açık depresif belirtiler.

Birçoğu yapmaya eğilimli olduğu için, bir tiroid problemiyle depresyonu karıştırmamaya dikkat etmeliyiz. Depresyonun belirgin belirtileri olmasına rağmen, bunun kendi başına var olduğu anlamına gelmez.

Hipotiroidizm durumunda, klinik depresyon belirtileri daha belirgindir. Bunun nedeni, hormonların üretimi ve vücudun metabolizmasının azalması nedeniyle beyindeki serotonin, norepinefrin ve gama-aminobutirik asit (GABA) düzeylerinin de azalmasıdır.

Tiroid fonksiyonundaki salınımların ve değişikliklerin ciddi psikolojik rahatsızlıklar ile el ele gidebileceğini zaten görmüştük. Bu nedenle yanlış teşhis yapmamaya dikkat etmeliyiz. Depresyon için tedaviye başlamadan önce, tiroid aktivitesini kontrol ettirin

Tiroid ve ruh hâliniz birbiriyle çok ilgilidir

Tiroid hormon düzeylerimiz yükselip düştüğünde fiziksel ve duygusal dengesizliği görmek kolaydır. Tiroid disfonksiyonları doğru bir şekilde tedavi edildiğinde, bazı psikolojik veya psikiyatrik bozukluklar sıklıkla iyileşir ve hatta ortadan kalkabilir.

Tiroid ve ruh hali arasındaki ilişki giderek daha belirgin bir bilimsel gerçek. Bu nedenle önleme ve erken teşhis çok önemli.

Vücudumuzdaki bir şeyin doğru çalışmadığını gösteren birçok belirti ve semptom var. Bu belirtilerden bazıları, aynı şeyleri yaparken, yorgunluk düzeylerinde veya uykuya dalma problemlerinde radikal değişiklikler içerir.

Bu nedenle, bizim tavsiyemiz en ufak bir şüphede, bir uzmana danışın. Basit bir kan testinin, tiroidinizin nasıl çalıştığını anladığını unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bauer, M., Goetz, T., Glenn, T., y Whybrow, PC (2008). La interacción tiroides-cerebro en trastornos de la tiroides y trastornos del estado de ánimo. Revista de Neuroendocrinologíahttps://doi.org/10.1111/j.1365-2826.2008.01774.x
  • Bauer, M., Heinz, A., y Whybrow, PC (2002). Hormonas tiroideas, serotonina y estado de ánimo: sinergia y significado en el cerebro adulto. Psiquiatría Molecularhttps://doi.org/10.1038/sj.mp.4000963

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.