Affetmek ve Hayatınıza Devam Etmeyi Öğrenmek
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Biri sizi üzdüğünde büyük ihtimalle kendinize “Onu neden affetmeliyim ki?” diye sormuşsunuzdur. Hatta muhtemelen affetmenin kolay bir iş olmadığını ve belki de unutmak ile affetmeyi birbirine karıştırdığınızı da anlamışsınızdır. İşin aslı, bir şey veya birisi bize zarar verdiğinde bu durumu serbest bırakmak kolay değildir.
Unutmak neredeyse tamamen ve sadece içinde bulunduğunuz zamana ve duruma bağlı olan bir hafıza sürecidir. Unutmak beyninizde depoladığınız bazı bilgilere başvurmayı bıraktığınız an yaptığınız bir şeydir, halbuki affetmek hatırlamak fakat bu anıdan ortaya çıkan duygulara takılıp kalmamak demektir.
Bir şeyi unutmamıza yardımcı olacak çok fazla tüyo yoktur, zira unutmak sadece zamanın geçişiyle olan bir şeydir. Hatta, temas halinde kalmadığımız şeyleri unutmak daha kolaydır. Örneğin belirli bir mekandan uzak durursak bize zarar veren kişi veya şeyi görmekten kaçınabiliriz. Böylelikle unutmak daha kolay olacaktır. Bu nedenle unutmak için uzak durmamız ve sabırlı olmamız gerekir.
Fakat affetmek oldukça farklı bir şeydir. Bunu yapmak olan şeyi ve hissettiğimiz acıyı hatırlamamız, fakat hala hayatımıza devam edebilmemiz anlamına gelir. İntikamı veya her şeyin ne kadar adaletsizce olduğunu düşünmeyi bırakmamız ve o geçmişteki hisleri, şimdiki zaman veya geleceğimizi etkilemelerine izin vermeksizin hatırlamayı öğrenmemiz demektir.
Affetmek ve unutmak arasındaki bu farkı düşündünüz mü hiç? Bu iki kelimenin aynı şey olmadığının farkında olmak hayatınıza devam etmeye çalışırken oldukça önemlidir. Neden mi? Çünkü size kimin zarar verdiğini asla unutmayacaksınız ve acıyı da unutmayacaksınız fakat hepsini arkanızda bırakmayı öğrenebilirseniz bununla yaşamayı da öğrenebilirsiniz.
Affetmeyi öğrenmek neden gereklidir?
Hayatımıza devam etmek acıyla olan bağımızı kırmamıza yardımcı olur. Acıyı arkanızda bırakmak, öfkenizin ateşi ve intikam arayışınızın yavaş yavaş dinmesidir. Bu sayede hayatınızda yeni bir sayfa açabilirsiniz.
Dahası, affetmek sizi kendi zamanınız ve enerjinizin sahibi haline getirir. Bir kişinin çözümlenmemiş sorunları varsa bunu farketmeseler bile zihinleri bu “beklemedeki işler”i düzenlemek için oldukça fazla zaman ve enerji harcar. Affedecek birine sahip olmanız psikolojik kaynaklarınızın buna odaklanmasını ve sonucunda duygusal olarak tükenmenize neden olabilir.
Sorunlarınızı çözmek daha özgüvenli olmanızı ve kendinize daha barışık olmanıza yardımcı olacak. İleriye bakmanız ve geleceğinizi hiçbir negatif yük olmadan hayal etmeniz için sizi cesaretlendirecek. Affeden bir insan duygusal yüklerini boşaltır ve geleceğin ona sunacağı zorluklara göğüs gerecek motivasyona sahip olur. Tatmin edici bir hayat yaşamak için gerekli iç huzuru bulur.
Affetmek: Kendi mutluluğunuzun efendisi olma yolu
Affetmenin, birçok inanın hesaba katmadığı bir yönünü düşünmek önemlidir. Affettiğinizde bunu size zarar veren kişi için değil kendiniz için yaparsınız. Bunu yapmak sizin, size acı çektiren insana verdiğiniz bir armağan değildir, aksine kendinize verdiğiniz bir armağandır. Affederseniz öncelikle kendinize faydalı olursunuz. Acıyı ve ısdırabı kabul edip sonra serbest bırakırsınız.
Affeetmek kendi rehberiniz ve lideriniz olma yolunda temel bir adımdır. Aslında kendinizi de affetmeniz gerekebilir. Kendi hayatınızın lideri olabilmek için hatalarınızı, başarısızlıklarınızı, zayıflıklarınızı, pişmanlıklarınızı ve kendinize verdiğiniz zararı affetmelisiniz.
Sadece affetmek ve kendinizle uzlaşmak yoluyla kendinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yaptığınızda enerjinizi kendinizin daha iyi bir versiyonunu yaratmaya odaklarsınız. Affettiğinizde size neyin etki edip edemeyeceğine, neyin sizi ilerletip neyin unutmanıza yardım edeceğine karar verme gücüne sahip olursunuz. Sonuç olarak her şey akar gider ve siz kendinize odaklanabilirsiniz.
Affetmek kolay bir iş değildir fakat imkansız da değildir. Hatta size affetmeyi öğretebilecek birçok psikoterapi egzersizi de bulunmaktadır. Affetme yolunda ilk adım şimdiki zamana odaklanıp kendi duygularınızı sahiplenmektir. Yapabilirsiniz, sadece sabırlı olun!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- María Martina Casullo. (2005). La capacidad para perdonar desde una perspectiva psicológica. Revista de Psicologia de La PUCP.
- Fincham, F. D., Hall, J. H., Beach, S. R. H., & Casullo, M. M. (2002). Las razones para perdonar. Concepciones populares o teorías implícitas. Psicodebate 7. Psicología, Cultura y Sociedad. http://doi.org/10.1111/1475-6811.00016
- Hernandez, G. (2016). La Importancia del Perdon. CRZion Publishers.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.