Travmatik Durumun Üstesinden Gelmek için 5 Adım

Travmatik Durumun Üstesinden Gelmek için 5 Adım
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır María Prieto

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Travmatik bir deneyimin üstesinden gelmek neredeyse her zaman çok zordur. Ama hayatının geri kalanında size zarar vermesine izin vermeden önce bunu yapmalısınız. Kişiliğinizi ve kim olduğunuzu değiştirmesine izin veremezsiniz.

Travma, hayatınızdaki bir tür olumsuz olaydan psikolojik bir yara almak olarak tanımlanır. Üzerinizde dramatik bir etkiye sahiptir ve çok fazla duygusal acıya neden olur.

Geçmişi asla değiştiremezsiniz. Size bu kadar acı veren bu deneyim (sevilen birinin ölümü, karmaşık bir ilişki, çocukluk istismarı vb.) kim olduğunuzun bir parçasıdır. Farkında olmasanız bile bazen değerli bir hayat dersi bile olabilir. Gelecekte benzer durumlara hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Esneklik: travmatik hafızanın evrimi

Bu garip, ama travmatik bir deneyimden sonra daha da güçlenen bazı insanlar var. Travma ve zayıflıkları aslında olumlu şeylere dönüştürebilirsiniz. Sadece onları hayatınızın bir parçası haline getirebilmeli ve adapte olmalısınız.

asfaltta açan çiçek

Travmatik bir deneyimden olumlu bir şey almak, sadece kendi yeteneklerinizle ilgili değil. Ayrıca, durumdan daha da güçlü ve daha akıllı olmak istiyorsanız, farklı insanlar ve şeyleri içeren çeşitli şeylere de bağlıdır.

Esnekliğin harika bir örneği, Aralık 2004’te Álvarez Belón ailesine olanların hikayesidir. O gün, María ve Enrique, Tayland’daki Noel tatillerini üç oğluyla geçirmekten hoşlanıyorlardı.

Tsunami çarptığında, hayatları sonsuza kadar değişti. Bugün, trajedinin yıllar süren Pasifik Okyanusu kıyısında on binlerce insanı almasından sonra, aile tamamen normal bir hayat sürüyor. Böyle büyük bir olaydan gelen değişim ile birlikte varlıklarını güçlü bir şekilde sürdürüyorlar.

Anılarınızı bir savunma mekanizması olarak engellemek

Hafızamız her zaman seçicidir, ancak özellikle travmatik bir olayla ilgili sahip olduğumuz anılar hakkında daha seçicidir. Başka bir deyişle, bu durumlarda, hafızamız, geçmişi görmezden gelmek ve ilerlemeye devam etmek için bir savunma mekanizmasını harekete geçirir.

Bu savunma mekanizmasının ana hedefi, yaşadığınız tüm travmatik şeylerden sizi korumaktır. Tüm olumsuz anılarınızı engeller, böylece onları yeniden yaşamak zorunda kalmazsınız. Bu “amnezi”, ne kadar acı verici olduğu için içselleştiremediğiniz şeylere karşı bir kalkan görevi görür.

Travmatik hafıza ile ilgili herhangi bir düşünceden kaçınmak çok yaygındır. Hatta, size neler olduğunu hatırlatan durumlar, etkinlikler, nesneler veya kişilerden kaçınmak bile yaygındır. Bu savunma mekanizması, travmayı hatırlamak zorunda kalmamanızı sağlar. Ancak bu, tüm olumsuz etkileri aniden sadece ortadan kalkırdığı anlamına gelmez. Acı, üzüntü, korku ve öfke aklınızda olacak.

Travmatik durumun üstesinden gelmek ama nasıl?

Çevrenizdeki insanlara güvenin

Kendinizi dinleyen ve sizi destekleyen insanlarla kendinizi kuşatmaya çalışın. Ne olduğu hakkında konuşun. Size işkence eden ve hayattan zevk almayı zorlaştıran anılarla ilgili duygularınızı dışa vurun. Güvenilir insanlar sizi her zaman destekleyecek ve size empati kuracaktır.

Bazen travma aslında algıladığınız şeyden kaynaklanır ve gerçekte ne olduğu değildir. Örneğin, çocukluğunuz sırasında sevilmemiş veya reddedilmiş olabilirsiniz. Ama bu aslında bu şekilde olduğu anlamına gelmez.

Burada önemli olan her şey, sanki doğruymuş gibi deneyimlediğiniz. Bu, tam olarak bu şekilde gerçekleşmemiş olsa bile, duygusal bir travmanın sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kalacağınız anlamına gelir.

Kendinize vakit ayırın ve iyileşmenize izin verin

Travmatik durumun üstesinden gelmek için kendinize vakit ayırın ve iyileşmenize izin verin. Herhangi bir travmatik deneyimin ardından mutlaka iyileşmeniz gereken bir iyileşme süreci vardır. Kendinizi duygusal olarak serbest bırakana kadar bitmez. Böyle olumsuz bir deneyim yaşarsanız, aklınızın ve bedeninizin etkilenmeyeceği bir yol yoktur, çünkü travmatik deneyimler davranışsal ve fiziksel değişimleri beraberinde getirir. Ayrıca, o andan itibaren hayata geçirme şeklinizi de değiştirirler.

Bu süreçten ne kadar süre geçmesi gerektiği sadece kişiye bağlı olacaktır. Duygular söz konusu olduğunda sağlam zaman çizelgelerini veya limitleri ayarlamak zordur. İzlenmesi gereken en önemli an, geçmişe doğru bakıp, yoğun acı olmadan hatırlayabileceğiniz zamanlardır.

camdan dışarıya hüzünlü bir şekilde bakan kadın

Profesyonel destek alın

Travmanın bariz bir sebebi olmadığı bazı durumlar vardır. Bu durumda yapmanız gereken en önemli şey, travmanın nereden geldiğini anlamaya çalışmaktır. Bunu yaptıktan sonra yalnızca bunu aşmayı deneyebilirsiniz. Bu durumlarda bir profesyonelden destek almak her zaman iyi bir fikirdir. Terapi içindeki şeylerle çalışmak, duygusal kargaşanın köklerini bulmanızda yardımcı olacaktır.

Kendi üzerinizde vakit harcayın

Gelecekte ne yapacağınızı düşünerek hayatınızı yeniden yönlendirmeyi deneyin. Benzer deneyimler hakkında konuşan destek gruplarına bakın ve mümkünse bu toplantılara katılın. Böylece, şüphelerinizi, korkularınızı ve duygularınızı, insanların nereden geldiğini anlayacağı samimi bir ortamda ifade edebilirsiniz.

Sosyal yaşantınıza geri dönün, bir grup arkadaşla takılın. Önemli olan aktif kalmaktır. Bir sınıfa katılmak ya da bir buluşmaya gitmek, benlik saygısının artmasına yardımcı olabilecek iyi bir dikkat dağıtıcıdır. Bazı fiziksel egzersizler yapın. Güç, esneklik ve denge, özellikle de travmatik bir anı ile uğraşırken sağlığın üç temel dayanağıdır.

Travmatik durumun üstesinden gelmek için hayatınıza bir amaç koyun

Hayata bir amaç olarak bakarsanız, kendi kendine değerinizi artıracak ve bir şeyler yapmak için nedenler bulmanızda yardımcı olacaktır. Sizi olumsuzluklara maruz bırakmaktan alıkoyacaktır. Ayrıca, esnekliğinizi artırmanın yanı sıra, travmatik hafızayı günlük hayatınızı devralmasını da engelleyecektir.

Victor Frankl, yaşamda bir amaç aramanın varoluşumuzun özü olduğunu söyler. Ayrıca mutluluğumuzun içinde yaşadığımız dünyayı keşfetme arzusuna bağlı olduğunu da belirtmiştir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.