4 ila 6 Aylıkken Bebeklerin Ne Yapmayı Öğrendiğini Biliyor Musunuz?
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
4 ila 6 aylık bir bebek için normal gelişim aşamalarını öğrenmek ister misiniz? Elbette en yaygın olarak bilinen şey, çevrelerindeki dünyayı aşırı merak ediyor olmalarıdır. Her şey ilgilerini çeker. Etraflarında olan biten her şeye hayran kalan küçük gözlemciler gibidirler.
Tahmin edebileceğiniz gibi, 0 ila 3 aylık bebekler söz konusu olduğunda, her bebeğin kendine özel bir ritmi vardır. Bebeğin normal gelişiminde süregelen bazı modeller mevcuttur fakat bazı bebekler için bu aşamalara ulaşmak uzun zaman alırken, bazı bebekler için daha kısa bir zaman yeterli olabilir.
Herhangi bir endişeye kapılmadan önce, bir şey hakkında şüpheleniyorsanız bunu çocuk doktorunuzla paylaşmalısınız. Çocuk doktorları, bir anne veya bir baba olarak endişe duyabileceğiniz herhangi bir konuda size rehberlik edebilecek profesyonel kişilerdir. Uyarı işareti olabilecek herhangi gelişimsel bir gecikme konusunda sizi bilgilendirebilirler. Elbette bunu sadece gerçekten ortada bir problem olduğunda yapacaklardır.
Bir bebeğin dördüncü ayı, gülümsemelerle doludur
Bebekler başlarını kontrol etmeye başladığında yaklaşık olarak 4 aylık olurlar. Bu zamanlarda, kendi başlarını kaldırabilirler ve tutabilirler. Bu bir bebek için gerçekten çok önemli bir adımdır. Yüksek olasılıkla bu zamanlarda, nesneleri de kolayca tutabilmeye başlarlar. Ayrıca, onları en çok ilgilendiren nesnelere dikkat ederler. Bununla birlikte, annelerini de doğru bir şekilde tanıyabilirler.
Gülümseyerek bebeğinizle daha güçlü bir bağ kurmayı deneyebilirsiniz. Bebekler, birilerinin onlara gülümsediğini görmekten hoşlanır ve sevinç dolu bir ifadeyle gülümseyerek karşılık verirler. Öte yandan, yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar ve bunu bir şekilde size anlatacaklarından emin olabilirsiniz. Elbette, bunu kendi yollarıyla yapacaklardır. Bu ay süresince önlerindeki her türlü ayna onları gülümsetecektir. Gördükleri insanları tanımayacaklardır fakat kim olduğunu anlamadan da insan figürleriyle iletişim kurabilirler.
Bu aşamadaki bir bebek herhangi bir odanın sevinç kaynağı olacaktır. Çünkü özellikle onlara gülümseyen insanları izlemeyi ve onlara dikkat etmeyi severler. Gelişimlerinin bu aşamasında çok fazla kıkırdamaya başlayabilirler.
Beşinci ay bebeklerin her şeyi ağızlarına aldığı zamandır!
Yaşamlarının beşinci ayında bebekler, nesneleri tutma eğiliminde olacaklardır. Çevrelerini keşfederler ve bu becerilerinden tam anlamıyla yararlanacaklardır. Tuttukları nesneleri ağızlarına almak isteyeceklerdir çünkü bu zamanlarda bebekler tat hissini deneyimlemeye başlarlar.
Bebeğiniz sürekli olarak bir nesneyi bırakıp öbürünü tutacaktır. Bebekler büyümelerinin bu aşamasında oldukça aktiflerdir. Başlarını ve uzuvlarını daha iyi kontrol etmeye başladıkları için çok fazla hareket ederler. Uyurken kendi başlarına dönmeyi bile başarabilirler.
Ancak bu ay, herkese gülümsemeyecek oldukları aydır. Aşina oldukları yüzleri ayırt etmeyi öğrenmeye başlarlar. Bu, en çok gördükleri yüzlere gülümseyecekleri anlamına gelir.
Altıncı ay aşamasını detaylı bir şekilde inceleyelim
Yaşamlarının altıncı ayında bebekler genellikle dönmeyi öğrenirler. Değişen bir konumda olacağı gibi yüksek yerlerden düşebilecekleri için biraz dikkatli olmanız gerekmektedir. Ayrıca dişleri çıkmaya başlar ve bu nedenle biraz rahatsızlık hissi yaşayabilirler ve şikayetçi olabilirler.
Ayrıca dikkatlerini ayaklarına odaklamaya başlayacaklardır. Bu, ebeveynlerin yüzünü oldukça güldürecektir çünkü gerçek anlamda ayaklarını ağızlarına sokup emeceklerdir. Bununla birlikte, elleri güçlenmeye başlayacaktır ve böylece eskisinden daha rahat bir şekilde nesneleri bir ellerinden diğerine geçirebileceklerdir.Bu aşamalarında bebekler, onlara en çok ilgi gösteren ve ihtiyaçlarıyla ilgilenen kişiye daha çok odaklanır. Bu nedenle bir bebeğin ilk ayları, anne ve çocuk ya da baba ve çocuk arasındaki bağ için çok önemlidir. Bebeğin duygusal gelişimi için bu çok önemli bir zamandır. Öyleyse, bebeğinizin yanında olduğunuz ve ihtiyacı olduğu anda onunla nasıl ilgileneceğinizi bildiğiniz takdirde kesinlikle mükemmel bir ebeveyn olacaksınız!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.