Logo image
Logo image

Zamanı Boşa Harcamayı Engelleyecek 7 Yol

4 dakika
Zamanı Boşa Harcamayı Engelleyecek 7 Yol
Son Güncelleme: 09 Mayıs, 2018

Bazen, zamanımızın birkaç saatinden daha fazlasına ihtiyaç duymayan bir işi yapmanın neden bu kadar uzun sürdüğünü merak ederiz. Garip bir şekilde, zaman kısalır ya da işin süresi uzar. Sonuçta zaman, en azından kısmen, kontrolümüz dışında bir değişken olarak ortaya çıkar.

“Yaşadığın hayatı seviyor musun? O zaman, zamanını boşa harcama çünkü hayatın yapı taşı zamandır.”

– Benjamin Franklin

Yeterince plan yapamamak, çok fazla zaman kaybetmemize neden oluyor. Bu, hayatın güncel akışına tutunmak ya da daha fazla boş zaman oluşturmak için daha sonra ihtiyacımız olacak olan değerli bir zaman dilimidir. Maruz kaldığımız uyaranların büyük bir kısmı sebebi ile, bir eylem planını tasvir etmek ve sonuca ulaşmak zordur. Ama her ne olursa olsun, bunu başarmak imkansız da değil, bu yüzden size zaman israfını nasıl önleyeceğinizi öğretmek için bazı stratejiler vereceğiz.

Zaman kaybını nasıl önleyeceğinizi öğrenmek için bir panzehir- dakiklik

Her şey burada, dakiklikle başlar. Eğer bir şeylere geç kalıyor ya da bazı şeylere geç başlıyorsanız, zaten işinize ve gücünüze bir karmaşa getirmiş olursunuz. Her şeye bir kaosla başlıyorsunuz. Anarşiye veya iyi düşünülmemiş bir düzen türüne yol açacak bir dizi eylemi harekete geçiriyorsunuz.

Some figure

Dakiklik, sadece bir faaliyetin başlangıcını değil, aynı zamanda sona erdirdiğini de gösterir. Bir işe başladığınız zaman nasıl odaklanmışsanız, bitirdiğiniz zaman da öyle olmanız gerekir. Bu da, iş aralarında mola vermek ile olur. Çizdiğiniz zaman çerçevesine saygılı olmak, son başvuru tarihleri yaklaştığında size yardımcı olacaktır ve bu sayede iyi bir organizasyonun artılarından faydalanabilirsiniz.

Önceliklendirmenin önemi

Zamanı boşa harcamaktan kaçınmak istediğiniz zaman, yapmakla görevli olduğunuz işlerin önceliklendirilmesi önemli bir faktördür. Bunu yapmanın birkaç farklı yolu vardır. Genellikle en acil işi öne çekmek ve daha sonra aciliyet sırasına göre bir liste yapmak mantıklıdır. Böylelikle, günün sonunda her şeyi yapmayı başaramamış olsaydınız da, en azından en önemli işleri tamamlamış olursunuz.

Önceliklendirmenin başka bir yolu, en karmaşık işlerden, en basit olana doğru bir sıralama yapmaktır. Güne başladığınızda, programınızı daha açık bir şekilde yönetebilecek bir enerjiye sahip olacaksınız. Bu da, daha verimli olmanızı sağlayacaktır. Bu durum, en zorlu görevleri yapmak için ideal bir ortam yaratır. Basit olanlar sizden çok fazla şey götürmez, bu yüzden bunları yapmak için en iyi halinizde olmanıza gerek yoktur.

Adım adım yapıp basitleştirin

Bu tavsiye, özellikle kendilerini organize etmede çok fazla sorun yaşayan insanlar için yararlıdır. Manası, yapılması gereken görevin her bir adımını aynı anda yapmamak, aksine bunu adımlara ayırmak ve onları tek tek takip etmektir. Bu ayrıca size olumlu manada bir başarmışlık hissi verip, zamanınızı ve enerjinizi daha iyi bir şekilde dağıtıma sokmanıza yardımcı olacaktır.

Some figure

Zaman kaybetmekten kaçınmanın en iyi yolu, bir seferde sadece bir iş ile uğraşmaktır. Muhtemelen bu hissi daha önce yaşadınız. Çok fazla iş yapmak isteseniz de , sonunda hiçbir şey yapamıyorsunuz. Bu gibi durumlarda, her şey yarım yamalak kalır ve dikkatimiz dağıldığı ve başarısızlık sayımız arttığı için, üzerinde çalıştığımız görevlerin hiçbirine odaklanmayıp, durduk yere stresimiz arttırırız.

Ritminizi ve temponuzu öğrenin

Zaman kaybetmekten kaçınmak için, kendinizi iyi tanımanız her zaman önemlidir. İş de bu çerçevede bir istisna değildir. Bu nedenle, bir süreliğine kendinizi gözlemlemeniz ve belirli bir görevi bitirmenizin ne kadar sürdüğünü anlamanız şarttır. İşinizin önemli bir parçası olanlara odaklanın.

Sadece kullandığınız zamanı ölçmeyin. Ayrıca, bu görevlere karşı tutumunuzu gözlemlemeniz ve hangi yönlerinin en kolay ya da en zor olduğuna da bakın. Bu gözlemden çıkaracağınız bilgiler, kendi ritminizi ve temponuzu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede gelişim için, kendinize daha gerçekçi hedefler belirleyebilirsiniz.

Teknolojinizi yararınıza kullanın

Bu, günümüzün en kötü gündelik sorunlarından biridir – her zaman telefonlarımıza ya da iş yerinde yapmamız gereken işlere takılıp kalıyoruz. Mesajlarınızı kontrol etmek için günün saatlerini ayarlamanız yeterlidir, bundan ötesi zaman kaybı olur.

Some figure

Eğer davranışınızı değiştiremiyor, yani, ne kadar çok uğraşırsanız uğraşın, dikkatinizi elektronik cihazlarda uzakta tutamıyorsanız, irade gücünüz açık bir şekilde yeterli olmadığı için, bununla ile ilgili bir şeyler yapmanız gerekecektir. Örneğin, telefonunuzu sadece arama yapabilen bir tanesi ile değiştirmeniz, kullanım dışı zamanda kapatmanız veya evde bırakmanız makul seçenekler olabilir.

Bağlantıyı kesmeyi öğrenin

Bu, dakiklik ve son teslim tarihlerine uyumlu çalışma yeteneği ile ilgilidir. Çalışma saatlerinizin dışında, işinizle olan bağlantınızı kesip atın. Bu eylem, kendi zamanınıza bir saygı göstergesidir ve bunu yaparak fiziksel ve zihinsel sağlığınıza dikkat edersiniz.

Eve iş getirmeyin. Kişisel ve çalışma alanlarını ayırmanız sizin için önemlidir. Yapılacak en iyi şey, hem kişisel hem de ofis işleri için iki ayrı e-posta hesabı almak ve bunların birbirleri ile karışmasına asla izin vermemek olur. İdeal olarak, ofiste olmadığınız zamanlarda, kendinizi tamamen işten soyutlamayı öğrenmelisiniz.

Boş zamanınızdan en iyi şekilde yararlanın

İşiniz yorucu olabilir. Belki de işten çıktığınızda, tek yapmanız gereken kanepeye uzanmak, televizyonu açıp, hiç bir şey düşünmemektir. Ya da, kullandığınız tüm enerjiyi geri almak için bir güzel uyumaktır. Ancak bazen bunu yaptıktan sonra, kendinizi hala gerçekten dinlenmiş gibi hissetmeyebilirsiniz.

Some figure

Dinlenmek, en çok nefret ettiğiniz basit işleri yapma zamanı değildir

Zaman, hayata verdiğimiz bir ölçüdür. Bu, hayatın ta kendisidir. Bu yüzden zamanınız çok değerlidir ve israf edilmesi, yetersizlik düşünceleri veya yararsızlık duyguları gibi olumsuz düşüncelere ve duygulara sebep olur. Bu yüzden rahatlamak için kendinize biraz zaman ayırın ve hoşunuza giden şeyler yapın. Denemeye değer.

Görseller: Lev Kaplan, Elith Smicht

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.