Yetişkinler İçin Sanat Terapisi Egzersizleri

Yetişkinler İçin Sanat Terapisi Egzersizleri
Sara Clemente

Yazan ve doğrulayan Psikolog ve gazeteci Sara Clemente.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Günümüzde, neredeyse hiç dinlenmeden ve bağlantı kesmeden gergin hayatlar yaşıyoruz. Telefonlarımızı veya sosyal ağlarımızı her zaman kontrol ediyoruz. Bilgisayarlarımıza ya da tabletlerimize saatlerce “bağlıyız”. Bu yüzden ekranlar üzerinden yapılamayan şeyleri yapmak gerçekten rahatlatıcı olabilir. Çoğu insan için bağlantıyı kesmenin harika yolları var. Yetişkinler için sanat terapisi çalışmaları bunun mükemmel örnekleridir.

Sanat terapisi egzersizleri yaratıcılığınızı ifade etmenizi sağlar. Ancak yaratıcı yönün yanı sıra (daha az önemli olduğunu öne sürmeden), zihinsel sağlığınızı iyileştirmeye de yardımcı olabilirler. Sanat terapisinin birçok yararı arasında, en büyük yararlarından biri çocukların, gençlerin ve yaşlıların da bunlara dahil olabilmesidir.

Bu yazıda, yetişkinler için 6 basit sanat terapisi egzersizinden bahsedeceğiz.

Boyama, en iyi sanat terapisi egzersizlerinden biridir

Boş bir sayfadan bir şey oluşturmak zor olabilir. Eğer yaratıcı zihniniz uykuda ise, bu özellikle stresli bir iş olabilir.

Başladığınızda, hiçbir fikriniz olmayabilir, bu da sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu yüzden boş bir boyama kitabı fikirlerinizi düzene sokmak ve yaratıcılığınızın önündeki engeli yıkmak için mükemmel bir alan olabilir. Kaygılarınızdan kurtulmanıza ve uyuyan yaratıcılığınızı uyandırmanıza yardımcı olabilir.

boyama kitabı ve kalemler

Boyama, yetişkinlere tekrar çocuk gibi hissetme fırsatı sunar. Bu aktivite eski çocukluk anılarını uyandırmaya yardımcı olur. Başka bir deyişle, zamanda geriye gitmek için bir yoldur. Bu, insanların mevcut sorunlarına karşı farklı bir bakış açısı edinmelerine yardımcı olabilir.

Çizim yapmak problemlerinizi ortadan kaldırmayacak. Ancak, sorunlarınızın neden oldukları stresi gidermeye yardımcı olabilir. Ayrıca sizi rahatlatabilir ve zihninizi günlük yaşamın taleplerinden kurtarmanıza yardımcı olabilir.

Doğal bir ortamda açık havada çizim yapmak

Hepimizin yaratıcı bir yanı vardır. Bununla birlikte, bazen yaratıcılığımızı serbest bırakabilmek için gereken zamanı ve yeri bulmak zor olabilir. Bunu başarmak istiyorsanız, biraz çaba sarf etmeniz ve size yardımcı olabilecek bazı uyarıcılar bulmanız gerekir.

Dışarıda çizim yapmak huzur içinde hissetmenize neden olabilir. Doğayla temas halinde olmak, derin nefes almak, ciğerlerinizi doldurmak ve kendinizi çizim yoluyla serbest bırakmak rahatlatıcıdır. Hafızanızdakileri, bir görüntüyü veya gözlerinizin önündeki bir şeyleri çizmeyi seçebilirsiniz. Her şeyi yapabilirsiniz!

Bu, size en fazla yararı sağlayacak sanat terapisi egzersizlerinden biridir. Güzel havalarda bunu bir parkta, bir tarlada, dağlarda veya plajda yapabilirsiniz. Önemli olan, bunu yaptığınız süre boyunca kendinizi serbest bırakmanızdır. Bunu yaparsanız, özgürlük ve yaratıcılık duygunuzu serbest bırakmalısınız.

Bir şiir yazın

Kendinizi yazı yazarken daha rahat hissediyorsanız, bir şiir yazarak hayal gücünüzü serbest bırakabilirsiniz. Bir kağıt, kalem alın ve duygularınızı, düşüncelerinizi, hislerinizi, isteklerinizi veya hayallerinizi ifade edin. Akıp gitmelerine izin verin. Bu, yüzünüze bir gülümseme yerleştiren iyi olanlar hem de kötü olanlar için geçerlidir. Kötü olanlar sizi özgür bırakacaktır.

Gazetelerden veya dergilerden kesitler kullanarak da dizeler oluşturabilirsiniz. Onları bir teneke kutuya koyun ve birer birer çıkartın. Sözler önceden belirlenmiş olacak, ancak yaratıcılığınız onları bir şiir haline getirecek. Kulağa kolay geliyor, değil mi?

bir sanat terapisi yöntemi olarak yazı

Adınızı kullanarak bir şey oluşturun

Ofiste, sınıfta veya telefonda konuşurken adınızı bir kağıda yazarak zaman geçirmişsinizdir mutlaka. Belki de hayal kurmanıza yardımcı olmak için yaptınız. Belki de öğretmenin açıkladığı şeye ya da hattın diğer ucundaki kişinin ne söylediğine yoğunlaşmanıza yardımcı olduğunu hissettiniz.

Adınızı bir kağıda yazın ve yeni bir şey oluşturmaya başlayın. Kendinizi serbest bırakın ve büyüsüne kapılın. Farklı renkler, şekiller, gölgeler vb. kullanın. Kendinizi ifade etmenin en iyi yolunu bulun.

Vücut boyası

Vücudunuzu boyamak için kullanabileceğiniz özel boyalar vardır. Daha önce hiç vücut boyama yapmayı denemediyseniz sizine ilginç geliyorsa, mutlaka denemelisiniz! Kendinize birkaç saatliğine dövme yapacak olsaydınız, ne çizerdiniz? Bu resim türü kendi iç benliğinizle bağlantı kurmanıza yardımcı olur ve bunu dışsal benliğinize yansıtmanıza izin verir.

Yaratıcılığı teşvik etmenin yanı sıra, şu anki hayatınıza farklı bir bakış açısı sunmanıza yardımcı olacaktır. Kişisel gelişiminize yardımcı olacak bir kendi kendinizi kabul etme ve kendi kendinize uyma konusunda bir alıştırmadır.

Kumda Çizim

Çocukken, kumun üzerinde şekiller çizmeyi severdik. Bir kova alır, kumla doldurur, bir kale ya da ev yapardık. Yetişkinler olarak hayal gücümüzü geliştirmek için kum da kullanabiliriz. Kum, çevremizle deneyler yapmamıza ve bu şaşırtıcı çocukluk anılarını yeniden yaşamamıza izin veriyor.

sanat terapisi olarak kumda çizim

Birden fazla çizim, şekil veya kelime oluşturmayı seçebilirsiniz. İçindeki her şeyi ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak. Ayrıca, sıklıkla kendimizi maruz bıraktığımız iç sansürden kaçınmak için çok yararlı bir araç olabilir.

Bu sanat terapisi egzersizleri kendinizi özgürce ifade etmenin bir yoludur. Duygularınızı yönlendirmenizi, becerilerinizi ve yaratıcılığınızı geliştirmenizi sağlar. Sanat yoluyla arzularınızı, keyif veren şeyleri ve korkularınızı şekillendirmenize yardım ederler. Bu şekilde iç dünyanızla bağlantı kurabilir ve kişisel gelişim için verimli bir zemin oluşturabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Slayton, S. C., D’Archer, J., & Kaplan, F. (2010). Outcome studies on the efficacy of art therapy: A review of findings. Art therapy27(3), 108-118.
  • Scope, A., Uttley, L., & Sutton, A. (2017). A qualitative systematic review of service user and service provider perspectives on the acceptability, relative benefits, and potential harms of art therapy for people with non‐psychotic mental health disorders. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice90(1), 25-43.
  • Schouten, K. A., de Niet, G. J., Knipscheer, J. W., Kleber, R. J., & Hutschemaekers, G. J. (2015). The effectiveness of art therapy in the treatment of traumatized adults: a systematic review on art therapy and trauma. Trauma, violence, & abuse16(2), 220-228.
  • Snyder, B. A. (1997). Expressive art therapy techniques: Healing the soul through creativity. The Journal of Humanistic Education and Development36(2), 74-82.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.