Yaşlı Olmak Mazeret Değil
Hayallerinize ulaşmak için çok yaşlı olmayı bahane gösteremezsiniz, çünkü başarının yaş sınırı yoktur. 20lerinizde kendinizi keşfetmeli ve her şeyi denemeli, 30larınızda istikrarlı bir hayatınız olmalı, 40lı yaşlarınızdaysa hayatı çözmüş olmalısınız. Ancak bu sırayı her zaman takip etmek de mümkün olmayabilir.
Yanlış inançlar önümüze sınırlar koyar. Engeller kurarak bahaneler yaratmamıza, böylece hayatın bizim için sakladığı güzellikleri fark etmemizi engelleyerek harekete geçmemize mani olurlar. Gerçekten bizi mutlu edecek şeyleri elde etme azmini bastırmaya çalışıyoruz çünkü yaşlandıkça böyle şeylerin artık bizim için uygun olmadığını düşünüyoruz.
Yaşlanmak dünyanın sonu değil. İstediğiniz şeyleri elde etmek için bir yaş sınırı yok. Bu sınır yalnızca kafanızın içinde.
Yaşlı insanların da önünde parlak bir gelecek var
Gelecek, fırsatları yalnızca genç insanlara sunmaz. Yaşınız kaç olursa olsun, büyümenin ve öğrenmenin sınırı yoktur. Yaşın sadece bir sayıdan ibaret olduğunu bize gösterecek pek çok örnek yaşlı var. Dirayetli olmanın faydalarını bilen bu insanlar, hedeflerine ulaşmak için herkesten çok gayret etme arzusundan da vazgeçmezler.
Hayatının çoğunu yazarlık yaparak geçirmiş olan Harry Bernstein bizim için güzel bir örnek. Yazdıkları birer birer reddedilse bile bu tutkusundan vazgeçmemiş. Yaptığı işi seven ve tutkuyla bağlı olan Bernstein, yüzüne kapatılan kapılara rağmen pes etmemiş. 96 yaşında nihayetinde beklediğini alarak yazdığı en yeni kitap olan “Görünmeyen Duvar: Engelleri Kıran Bir Aşk Hikayesi” ni yayımlatmayı başardı.
Harry Bernstein, akıp giden zamanı bir engel olarak görmedi ve cesaretini kaybetmedi. Böylece onu mutlu eden şeyi yapmaya devam etti. Kaç defa hayatta reddedilmekten usanıp vazgeçtiniz? Yaşlı insanlar, reddedilmenin yalnızca bir test olduğunu bilir. Böylece yapılan işin harcanan zamana değip değmediği anlaşılır. Çocuklar da böyledir. Duyduğu ilk “hayır” cevabından sonra pes eden çocuklara çok nadir rastlarız. Çocuklar, bu cevabın yalnızca uzlaşma için bir başlangıç olduğunu iyi bilir.
“Kimsenin sana bir şey yapamayacağını söylemesine izin verme, benim bile . Bir hayalin varsa peşini bırakmamalısın, onu korumalısın. İnsanlar, kendilerinin yapamadıkları şeyleri senin de yapamayacağını söylerler. Bir şeyi istiyorsan peşini bırakma. Git ve al, o kadar.”
– Umudunu Kaybetme
Yıllar akıp gider; ama hayallerinizi gerçekleştirme fırsatları asla bitmez. Yaşla ilgili hala pek çok önyargı var. Yaşınız ilerlediyse, belli giysileri giymeniz hoş karşılanmaz. Büyükbaba olduysanız artık, kaykay yapamazsınız. Bütün bunlar saçma fikirler olsa bile maalesef halen düşünüyoruz. Çünkü kültürümüzün ve yaşadığımız toplumun bize erken yaşlarda diretmeye başladığı bu kalıplara göre hareket etmek zorunda bırakılıyoruz.
Hiçbir zaman çok geç değildir
Üniversitede bazılarımızın yaşlı sınıf arkadaşları olmuştur. Birçok kurum, gençken istediği alanda çalışma fırsatı bulamamış yaşlılar için üniversiteye erişimi kolaylaştıran planlar uygulamaya başladı. Ancak… bu insanların bilgiyi muhafaza etmekle ilgili sorunları olmaz mı?
Gerçekte çalışmak istemedikleri alanlarda okuyan veya yeterince dikkatini vermeyen gençler de yaşlı insanlar kadar çok öğrenme zorluğu çekerler. Çünkü bunun yaşla değil, tutum ve istekle ilgisi var. Bu yüzden sizinle kimsenin -hatta kendilerinin bile- beklemediği bir yaşta başarıya kavuşmuş ünlü insanlardan örnekler paylaşacağız.
- Samuel L. Jackson (aktör): 39 yaşına kadar küçük çaplı rollerde oynadı. Fakat rol aldığı Orman Ateşi isimli film sayesinde, bugün dev isimlerden biri oldu.
- Henry Ford (Ford Motor Company kurucusu): Devrim yaratan Ford T modelini çıkardığında tam 45 yaşındaydı.
- Charles Darwin: (biyolog ve doğa tarihçisi): Sosyal ilişkilere hiçbir zaman ilgi göstermeyen Darwin, kendini doğaya adayarak bilim camiasını sonsuza kadar değiştirecek Türlerin Kökeni isimli kitabını 50 yaşında yayınladı.
- Julia Child (şef): Hayatını haber ve reklamcılığa adayan Child, 50 yaşında ilk yemek kitabını kaleme aldı. Bu kitap, hayatının kalanında çok başarılı bir şef olmasının öncüsü oldu.
- Ray Kroc (iş adamı): 52 yaşında McDonald’s şirketini satın alana kadar milkshake karıştırıcısı satıyordu. Kroc, McDonald’s ‘ı dünyanın en büyük fast-food markalarından birine dönüştürdü.
- Anna Mary Robertson Moses (ressam): “Babaanne ressam” olarak tanınan Moses, resim kariyerine 78 yaşında başladı. Resimlerinden biri 1.2 milyon dolara satılmıştır.
Sevdiğiniz şeyi yapmak için hiçbir zaman geç değil. Ne kaybedeceksiniz?
Muhteşem bir fikir, sizi 50 yaşınızda bulabilir. Ya da 70 yaşında mükemmel bir işletme fikriyle ortaya çıkabilirsiniz. Başarı için bir son kullanma tarihi olmadığı gibi; kariyer yapmak, yeni bir şey öğrenmek veya bir proje yaratmak için de belli bir yaş sınırı yok. Yaşlı insanların hedeflerine ve hayallerine ulaşmaları için en az genç insanlar kadar şansları var. İnsanları yeni şeyler denemekten alıkoyan bir şey varsa o da mazeret üretmektir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.