WhatsApp: Dost ve Düşman Bir Uygulama
WhatsApp, tüm dünyada artan etkiye sahip bir uygulama halini aldı. Diğer mesajlaşma servislerini aşmakla kalmayıp teknoloji arcılığıyla sosyal ilişkilerin yeni bir çağ yaşadığı günümüzde kabul görmeyi başardı. Prensip olarak, iletişimi kolaylaştırmak adına önemli bir katkısı olsa da farklı türden riskler yaratan bir araç haline de geldi.
Global Web Index tarafından yürütülen bir çalışmaya göre 34 ülkede WhatsApp uygulaması incelendi. Buna göre internet kullanıcılarının %40’ı bu uygulamayı kullanmakta. Ayrıca 16 ila 64 yaş arası kişilerde kullanım oranı yükselmekte. Bu uygulamanın en çok kullanıldığı on ülke ise şunlar: Güney Afrika, Malezya, Meksika, Hindistan, Singapur, İspanya, Arjantin Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri ve Brezilya.
“Hedefler olmadan sosyal ağlar, sallanan sandalyeye benzer: çok hareket edersiniz ama hiçbir yere varamazsınız.”
– Anonim
WhatsApp’ın başarısının belirleyici yönlerinden biri, grupların kolay ve işlevsel bir şekilde oluşturulup yönetilmesidir. Başka uygulamalarda da benzer özellikler olsa da WhatsApp, grup iletişimini büyüyen bir trend haline getirmesidir. Yüz yüze iletişim artık tercih edilen yöntem değil. Her şey, yarı özel, kolektif seviyede yapılmaktadır.
WhatsApp sorunlara yol açıyor mu?
WhatsApp problemlere yol açmakta ama diğer bütün teknoloji alanlarında olduğu gibi sorun, uygulamanın kendisinden ziyade onu kullanan bazı insanlarda. İnsanlar iletişim yöntemlerini gitgide elektronikleştirmek için uğraşıyor.
Başka bir deyişle, insanlar doğrudan iletişim yerine bir araç vasıtasıyla iletişim kuruyor. Bu durum, telgrafla başladı ilk olarak. Sonra telefon ve ardından hayal edilebilen tüm sınırları yıkan internet geldi.
Lima’da yaşıyorsanız ve Beyrut’taki biriyle iletişim kurmanız gerekiyorsa, bu tür iletişim araçları büyük bir şanstır. Bunlar olmasa bugün yaptığımız gibi gerçek zamanlı, düşük maliyetli iletişim kurmak imkânsız olurdu.
Sorun, bu uygulamalar birlikte yaşadığımız çalıştığımız ya da okuduğumuz insanlarla iletişim kurmak için bu uygulamaları kullandığımızda ortaya çıkıyor. Kolayca ulaşıp yüz yüze konuşabileceğiniz insanlar bunlar. Eğer tanıdığınız herkesle görüşmeyi yavaş yavaş bırakıp bunun yerine gözlerinizi telefon ekranınıza yapıştırdığınızda durum iyiden iyiye kötüleşiyor.
Özellikle WhatsApp ve grupları söz konusu olduğunda kullanıcıların yeni bir ihtiyacı var: sürekli olarak bağlantıda olma. Sürekli grubu kontrol edip kimin ne dediğini öğrenme. İlginç olan şu ki bu konuşmalar son derece önemsiz olabilir ama buna rağmen içimizdeki bir ses, bizi bunlara katılmaya ve neler oluyor takip etmeye zorlar.
Kesin olan şu ki bu teknolojinin orantısız kullanımı; okul, iş hayatı veya kişiler arası ilişkilerimizde artan sorunlara yol açabilir. Özellikle kimi insanlar; yalnızlık, can sıkıntısı, öfke, anksiyete veya çekingenlik gibi duygusal rahatsızlık duygularını hafifletmek için WhatsApp uygulamasına başvurmaktadır.
WhatsApp’ı akıllıca kullanmak
Teknoloji, öcüleştirilmemeli; faydalanılan bir şey olmalı. Bunlar insanlar olarak yeni bir kölelik şekline sokmaktan ziyade doğru şekilde kullanmayı öğrenmemiz gereken geri dönüşü olmayan değişimlerdir. İşte bu yüzden teknolojiyi akıllıca kullanmak ve bir fetiş ya da tabu haline getirmemek önemlidir.
İlk adım, WhatsApp kullanımınızın sorunlu olup olmadığını anlamak. Şu işaretler, işlerin kontrolden çıktığına dair size yol gösterici olabilir:
- Mümkün olduğunca çok bağlantıda olabilmek için hayat tarzınızın bazı yönlerini radikal biçimde değiştiriyorsunuz.
- Nadiren fiziksel aktiviteler yapıyorsunuz.
- Cep telefonu kullanımınız nedeniyle sağlık sorunları ortaya çıkıyor (göz yorgunluğu, sürekli aynı pozisyonda olmaktan kaynaklı tendonitis, boyun ağrısı vs.)
- WhatsApp rehberinizdeki kişilere çevrenizdeki insanlardan daha fazla ilgi gösteriyorsunuz.
- WhatsApp kullanmakla harcadığınız zaman nedeniyle iş ya da okul sorumluluklarınızı ihmal ediyorsunuz.
- Daha az dışarı çıkıyor, arkadaşlarınızı kaybederek kendinizi izole olmuş hissediyorsunuz.
WhastApp ile ilişkinizin basit bir zevkten öteye gittiğini ya da bu uygulamanın hayatınızda sorunlara yol açtığını düşünüyorsanız, şu önlemleri tavsiye ediyoruz:
- Güne WhatsApp’a bağlanarak başlamayın.
- Bağlantı alışkanlıklarınızı değiştirin. Daima aynı zaman ya da yerde kontrol etmeyin.
- Telefonunuzu bırakma zamanı geldiğini anlamak için bir alarm kurun.
- Gerçekten sevdiğiniz bir hobi bulun. Onunla uğraşın.
- Arkadaşlarınızı arayıp yüz yüze görüşün. Bu buluşmalarda telefonunuzu kapatın.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.