İlişkide İletişimi Güçlendirme Yolları

İlişkide İletişimi Güçlendirme Yolları

Son Güncelleme: 08 Kasım, 2017

Tartışmalar, tıpkı balın arıları çekmesi gibi negatif duyguları kendisine çeker. Bu çatışmaların çoğu ise iletişim sıkıntısından kaynaklanır çünkü duygularımızı veya düşüncelerimizi nasıl doğru aktaracağımızı bilmiyoruz. Bu, eşimizin bizi yanlış anlamasına ve ona karşı saldırıya geçtiğimizi sanmasına yol açabilir.

Ancak tek sorun bu değil.  Nasıl iletişim kurulacağını bilmenin dışında nasıl dinlemek gerektiğini bilmemiz de önemli. Karşı tarafın aktarmaya çalıştığı bilgiye odaklanmak ve yalnızca bunu almak olası gerilimi engelleyecektir. Böylece, yanlış anlaşılmaları önleyebilir ve karşımızdaki kişiyle empati kurmayı kolaylaştırabiliriz.

“Kendi duygularımızı eşimize açtığımız zaman bunun zarar vermekten çok iyileştirici bir yanı olduğunu anlarız, cephelerle dolu dünyada sığınacak samimi bir ilişki olduğunu keşfederiz.”

– John Welwood

İlişkide İletişim Becerileri

İlişkideki çatışmalardan dolayı ortaya çıkan sorunlarla yüzleştiğinizde, iyi iletişim becerilerini devreye sokmak çözüm bulmak açısından yararlı olabilir. Bunun en iyi yolu ise, saygı, anlayış ve incelikli düşünmekten geçer.

Doğru zamanda iletişim kurmak da bir o kadar önemlidir. Bir şeyleri yanlış zamanda söylemek, karşı tarafla olması gerekenden daha az iletişim kurmamıza neden olur.

göl kıyısında oturan çift

Sorunların bir diğer kaynağı ise, eşimizin ne düşündüğünü veya ne hissettiğini tahmin etmektir çünkü her zaman yaptığımız çıkarımların yanlış olduğunu fark ederiz.  Ayrıca, her zaman genelleme yapmaya eğilimliyiz. Örneğin; eşimizin davranışları arasından neyi beğenip neyi beğenmediğimizi belirtmek yerine,  “Hep ilgisizsin.”, “Beni hiç dinlemiyorsun.”, “Bir şey bildiğin yok.” gibi genelleyici cümleler kuruyoruz. Bunun dışında, sözsüz iletişim kurarken de bu davranışlarımızın söylediklerimizle çelişmemesi gerekiyor.

İlişkide İletişim Becerilerini Nasıl Geliştirebiliriz?

Sözsüz iletişim kanallarını da göz önünde bulundurarak, şimdi bahsedeceklerimizi aklınızda tutmanızda fayda var. Öncelikle,  kişilerarası iletişimde göz teması kurmak en az anlatmaya çalıştığınız durumla ilgili kullandığınız yüz ifadeleri kadar önemlidir. Aynı zamanda, vücudunuzun duruş biçimi, karşınızdaki kişinin anlattıklarıyla ilgilendiğinizi göstermeli. Son olarak, sesinizin tonu ve yüksekliği sakin ve ölçülü olmalı.

“İletişimde en önemli olan şey, söylenmeyeni duymaktır.”

– Peter Drucker

Birbiriniz hakkında kendi yorumlarınızı yapmayı engellemek için, çok genel bir dildense işlevsel bir dil kullanmaya başlamalısınız. Gözlemlenebilir ve ölçülebilir tanımlamalara odaklanırsanız, genelleme yapma gafletine düşmezsiniz. Pozitif şeyler iletmeye, uygun yer ve konu dahilinde konuşmaya ve sözsüz dili de uygun bir şekilde kullanmaya özen gösterin.

Aklınızda bulundurmanız gereken bir başka ipucu ise,  deneyimlediğiniz güzel duyguları veya yapmaktan hoşlandığınız şeyleri aktarmayı unutmamaktır. Bu yalnızca pozitif şeyler için iletişim kuracağınız anlamına gelmiyor. Aynı zamanda olumsuz duygularınızı da elbette paylaşmalısınız. Eşinize, başınıza gelen kötü bir olayı ya da hissettiğiniz negatif bir duyguyu, tartışma başlatmayacak şekilde anlatmalısınız.  Bunu başarabilmek için ise, sosyal becerilere sahip olmak gerekiyor.

Nasıl Güzel Sohbet Edilir?

Duygu ve düşüncelerinizi karşı tarafa nasıl aktaracağınızı bilmenin yanı sıra, birbirinizle güzel sohbetler etmek de önemlidir. Sorular sormalı, sohbeti takip etmeli, eşinizi dinlemeli ve yakın bir diyalog kurmaya özen göstermelisiniz.

“İletişim kapısı açık olduğu müddetçe her şey mümkündür.”

– Thich Nhat Hanh

Dinleme becerilerini geliştirmeniz de faydalı olacaktır. Özellikle de, dinlerken göz teması kurmaya dikkat edin ve karşınızdaki insana mesafenizi ve duruşunuzu iyi ayarlayın. Dinlediğinizi göstermek için, söylediklerini ara ara özetleyebilir veya tamamen doğru anladığınızı onaylatmak için sorular yöneltebilirsiniz.

Bir başka önemli konu ise, konuşma becerilerinizi geliştirmenizdir. Kendinizi birinci tekil kişi olarak kısa cümlelerle ifade etmelisiniz. İş, karşınızdaki kişiden bir şey istemeye geldiğinde, yine birinci kişiyle, pozitif bir dille ve bu duruma özgü davranışlarla konuşmalısınız. “Bütün gün kanepede oturuyorsun ve birlikte hiçbir şey yapmıyoruz.” demek yerine, “Birlikte yürüyüş yapmamızın güzel olacağını düşünüyorum.” demeyi deneyebilirsiniz.

sarılıp öpüşen çift

Şimdi farkı görebiliyor musunuz? Amaç aynı olsa bile evden çıkıp beraber zaman geçirme örneğindeki bu iki mesaj aynı şekilde anlaşılmıyor.

İletişim, ilişkide gereken en önemli olgulardan biridir ve kendimizi doğru ifade etmek, zararlı ve zehirli bir ilişkiyi sağlıklı ve tatmin eden bir ilişkiye çevirebilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.