WhatsApp Bağımlılığı Diye Bir Şey Var mı?
İnternet bağımlılığı, WhatsApp bağımlılığı, Instagram bağımlılığı, çevrimiçi flört etme bağımlılığı … Kuşkusuz, insanlar 21. yüzyılı, onu karakterize eden teknolojiyle ilgili bağımlılık yapan ve tekrarlayan davranışlarla hatırlayacaktır. Bu yeni ve büyüyen bir olgudur. Bu bağlamda, özellikle teknolojiyle ilgili olanlar gibi diğer bağımlılık türlerinin önümüzdeki yıllarda ortaya çıkması muhtemeldir.
Bunun nedeni, tüm keyif veren davranışların, saf içsel pekiştirme ile, kendilerini tekrar etme eğiliminde olmalarıdır. Bu nedenle, bu davranışların bağımlılık yaratan davranışlar olma olasılığı yüksektir. Bununla birlikte, bağımlılık sadece kişi bu davranışı yaparken alışılmış bir kontrol kaybı gösterdiğinde ortaya çıkar. Ek olarak bağımlılık, negatif sonuçları ne olursa olsun devam eder. Bu bir kişi WhatsApp bağımlılığı yaşadığında gerçekleşen şeydir.
Bağımlılık bozukluklarının temel bileşenlerinin kontrol kaybı ve bağımlılık olduğunu hatırlamak önemlidir. Bu nedenle, bağımlılıklar madde bağımlılığını içeren davranışlarla sınırlı değildir.
Aslında, teknolojiyi kullanmak gibi bağımlılık yapabilecek zararsız davranışsal alışkanlıklar vardır. Gerçek şu ki, bir şeyi devamlı kullanıp, onun kullanımına öncelik verdiğimizde, kelimenin tam anlamıyla yaşam kalitemizi mahvedebilir.
WhatsApp kullanımı
Jan Koum, WhatsApp’ı 2009 yılında kurdu. Koum, 1990’ların başında Ukrayna’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi. Yahoo!’nun platform operasyon ekibinin müdürü olduğunda çok az İngilizce biliyordu. .
Bu uygulama çok kısa sürede popüler oldu. Günümüzde, bir milyardan fazla kullanıcısı var. WhatsApp sunucuları asla durmaz. Günde WhatsApp aracılığıyla 42 milyar mesaj gönderiliyor. İnsanlar bir günde WhatsApp üzerinden 1.6 milyar fotoğraf ve 250 milyondan fazla video gönderiyor. Bu veri bize, bu uygulamanın bugün ne kadar popüler ve güçlü olduğuna dair bir fikir veriyor.
Psikolojik bağımlılıklar
Uyuşturucu bağımlılığı genellikle bir kimyasal maddeye bağımlılık anlamına gelir. Bununla birlikte, şu anda WhatsApp bağımlılığı durumunda olduğu gibi psikolojik bağımlılıklarla ilgili yeterli klinik kanıt yoktur.
Patolojik kumar oynama, sosyal ağlara bağlılık ve yemeğe düşkünlük gibi bazı davranışların bağımlılık olarak kabul edilebileceğini belirtmek abartı olmaz. Birisi bir davranışa karşı güçlü bir psikolojik tercih gösterdiğinde, kaygı ve dürtüsellik ile hareket etmeye başlayabilir. Sonuç olarak, diğer hiçbir keyif verici aktiviteye ilgi duymazlar. Tüm ilgi bu önemsiz aktiviteye yönelir. Böylece, bağımlılık kişiyi ele geçirir.
Sürekli olarak WhatsApp kullanan insanlar görmek garip değil. Kişinin nerede olduğu da önemli değildir. İnsanlar, diğer mobil uygulamalar gibi, WhatsApp’ı her yerde ve her zaman kullanırlar. Kullanılabilirliği anlıktır ve keyif vericidir. Bu bize bağımlılık yapma gücü hakkında bir fikir verir.
WhatsApp bağımlılığı nasıl ilerler?
Diğer herhangi bir psikolojik bağımlılıkta olduğu gibi, kullanıcıların WhatsApp’a bağımlı hale gelme şekli şöyledir:
- WhatsApp kullanmak kişi için keyifli ve tatmin edicidir. Bu, bu uygulamanın sahip olduğu birçok özellik nedeniyle mantıklıdır.
- Kullanıcı, uygulamayı kullanmadığı zamanlarda uygulamayı kullanmak hakkında daha fazla düşünmeye başlar.
- WhatsApp’ı artan bir sıklıkta kullanmaya başlarlar. Sonuç olarak, ilgilerini çeken diğer etkinliklere (okuma, müzik dinleme, spor yapma vb.) daha az ilgi duymaya başlarlar.
- Kişi uygulamayla ne kadar fazla ilgilendiğini önemsiz göstermeye çalışır. Buna psikolojik reddetme mekanizması denir.
- WhatsApp’ı kullanmak için yoğun ve düzenli bir istek vardır. Uygulamayı kullandıktan sonra hissedecekleri rahatlama konusunda çok yüksek beklentileri vardır.
- Olumsuz sonuçlara maruz kaldıktan sonra bile kullanmaya devam ederler.
- Bu insanlar genellikle uygulamayı kullanımlarını haklı çıkarır ve insanları her şeyin yolunda olduğuna ikna etmeye çalışır. Eylemlerini, gerçekliğin çarpıtılmış bir versiyonu şeklinde algılıyorlar.
- WhatsApp kullanmanın olumsuz etkileri arttıkça, bağımlı, gerçeğin farkına varmaya başlar. Yardım almaksızın davranışlarını kontrol etmeyi dener ve başarısız olurlar.
- Davranışı devam ettiren şey, bunun zevkli olduğu gerçeği değildir. Aksine, rahatlama sağladığı için uygulamayı kullanmaya devam etmek zorunda olduklarını hissediyorlar. Bu rahatlamanın yoğunluğu azalmakta ve zaman geçtikçe daha az sürmektedir.
- Kişinin tahammülü, olumsuz duygular ve gündelik sıkıntılar karşısında gittikçe azalmaktadır. Bağımlı kişinin uygulamayı kullanım sıklığı nedeniyle başa çıkma stratejileri tükenir. Böylece, WhatsApp’ı kullanmak stresle baş etmenin tek yolu olur.
- Bir ayrılma gibi dış krizler, kişinin veya kişinin ailesinin yardım ve tedaviye ihtiyaç duymasına neden olur.
WhatsApp bağımlılığı sonuçları
Tüm bunların bir sonucu olarak, WhatsApp kullanmak otomatik bir zorunluluk haline gelir. Kullanımı duygusal refahlarına bağlıdır ve bağımlı kişi eylemleri üzerinde çok az kontrol sahibi olur. Kişi anlık tatminin faydalarını düşünmektedir, ancak uzun vadeli potansiyel yan etkileri ve sonuçları hesaba katmamaktadır.
WhatsApp ve diğer sosyal medya sitelerine bağımlı olmanın iki ana olumsuz sonucu vardır. Bu sonuçlardan biri çevreden izole olmaktır. Diğer sonuç ise iş veya okul yükümlülükleri gibi diğer sosyal yönlere dikkat etmemektir. Romantik ilişkiler de dahil olmak üzere ilişkilerimiz bozulmaya başlar.
Görüldüğü gibi fizyolojik bağımlılıkların (tütün, alkol, kokain vb.) yanı sıra psikolojik bağımlılıklar da vardır. Bunun mükemmel bir örneği WhatsApp bağımlılığıdır. Dürtüsel olarak bu uygulamayı kullanmak zorunda olmanın etkileri sosyal refahımız için çok zararlı olabilir. Sosyal bir uygulamanın sosyal olarak zararlı olabilmesi ve sosyal yaşamımızı kısıtlayabilmesi ve bozabilmesi oldukça ironiktir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.