Logo image
Logo image

Wayne Dyer ve En Güzel 7 Sözü

4 dakika
Wayne Dyer ve En Güzel 7 Sözü
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Wayne Dyer’ın söylediklerini okuyunca niçin bu kadar ünlü bir kişisel gelişim psikologu olduğunu anlamak kolaylaşıyor. Hatalı Bölgeleriniz (Your Erroneous Zones) gibi kitaplarıyla akademik psikolojiyi basit, erişilebilir ve pratik bir okumaya dönüştürdü. Kendi değişimimizin temsilcisi ve kendi mutluluğumuzun sorumlusu olmamıza yardım etti.

Yine de Dyer’ın çalışmalarını eleştirenler de çoktu. Kişisel gelişim alanında uzun yıllar boyunca en çok satan yazarlardan biri olması, akademik çevre tarafından reddedilmesine neden oldu. Dyer’ın psikolojik teori ve yaklaşımları basitleştirmesini doğru bulmuyorlardı. Ne var ki hatırlamamız gereken ve Wayne Dyer’ın da çok iyi bildiği bir şey var.

Bir üniversite için bilimsel makaleler yazmak, halk için yazmakla aynı şey değildir. Psikolojik süreçle alanında bir klinikte veya üniversite çalışan kişiler için en büyük zorluklardan biri, insan davranışlarının gizemlerini dünyaya açıklamaktır.

Wayne Dyer bunu en iyi yapan kişiydi. New York’taki St. John’s Üniversitesi’nde geçen ilk yıllarından beri, bilişsel-davranışsal kavramların aşkınlığını ve değerini, Abraham Maslow’un insan motivasyonu hakkındaki vizyonunu ve Viktor Frankl’ın yaşamın anlamı hakkındaki düşüncelerini anlamıştı.

Bu fikirler ilk kitaplarını şekillendirdi. Daha sonra, insan deneyiminin çeşitli manevi yönlerini açık bir hedefle araştırdı: insanların kendilerini anlamalarına, gelişmek için kendilerine bakıp belli kavramları, fikirleri ve tutumları değiştirmeye başlamalarına yardımcı olmak.

Some figure

Wayne Dyer’ın üzerinde düşünülmesi gereken sözleri

Dyer bir psikolog ve profesördü. Motivasyon ve kişisel gelişim alanında en çok satan yazarlardan biri olmasının yanı sıra tüm zamanların en başarılı konuşmacılarından biriydi. Çok sayıda kitap kaleme aldı, bunların içinde 5 de çocuk kitabı var. Ölümünün ardından 2 yıl geçti ama mirası hâlâ capcanlı. Wayne Dyer’In şu sözleri, pratik bilgeliğinin özünü gösteriyor.

1. Hayata karşı tutumunuz

“Meselelere bakma şeklini değiştirirseniz, baktığınız şeyler de değişir.”

Dyer’in kitaplarında sık sık söylediği bir şey, “düşüncelerinizi değiştirmek, hayatınızı değiştirmektir”. Mutluluk, ne kadar şaşırtıcı olsa da, aslında hayata karşı bir tutumdan ibarettir. Kişisel karanlığımıza rağmen, zorluklar ve bulutlu günlere rağmen mutlu olmak mümkün. Çünkü bunları aşmaya istekliyseniz,bakış açınız değişir ve hayat biraz daha kolaylaşır.

2. Seçici dikkat

“İşe yarayacağına inanırsanız, fırsatları göreceksiniz. İşe yaramayacak diye düşünürseniz, engelleri görürsünüz.”

Kabul edelim. Kaç defa sırf kendimize güvenmediğimiz için bir hayalimizi gerçekleştirmekten vazgeçtik? Açık yollardan çok duvarları görür ve karşımıza tuzaklar kuruyoruz. Öyleyse, sadece güçlükleri gören seçici dikkat algımızı genişleterek her yanımızdaki fırsatları görelim.

3. Kendi düşmanınız olmayın

“Kendiniz olmakta başarısız olamayacağınızı kendinize hatırlatın.”

Wayne Dyer bize aslında olmadığımız biri gibi davranarak sevilmektense, kendimiz olarak nefret edilmenin iyi olduğunu hatırlatır. Günün sonunda, kendimiz olmadığımız için acı çekmekten daha kötüsü yoktur.

Some figure

4. Önem olan şu andır

“Hayata bir prova gibi davranmayı bırakın. Bu günü, ömrünüzün son günüymüş gibi yaşayın. Geçmiş bitti ve gitti. Gelecek ise garanti değil.”

Buna inanmak zor ama yine de yapıyoruz: etrafımızdaki şeylere yeterince önem vermiyoruz ve hatta kendimizi de ihmal ediyoruz. Geçmişte olanlar ve henüz yaşanmamış bir gelecek için endişelenirken hayatın geçip gitmesine izin veriyoruz. Buna karşılık gözlerimizin önünde yaşanan tüm harika şeyleri elimizden kaçırıyoruz.

Kendi hikayemizin sorumlu kurucuları olalım. Şu ana  odaklanalım ve kendi mutluluğumuzun mimarları olalım.

5. Risk alın

“Var olmaya karar verdiğiniz takdirde olduğunuza yerde sıkışıp kalmazsınız.”

Bilinmeyen, tüm korkularımızın büyüdüğü büyük bir keşfedilmemiş bölgedir. Yüksek ses bize risk almamanın daha iyi olduğunu söyler, yeni bir şeylerin olmadığı, ama sonuçta güvende olduğumuz rahat bölgemizde kalmak en iyisidir.

Ama her şeyin bilinir ve kolay olduğu o küçük alanda hiç kimse büyüyemez. Orada ilerleyemez ve tamamen mutlu olamayız. Wayne Dyer’in bize hatırlattığı gibi, “Kendinizi olmak istediğiniz şey olarak gördükçe ve istediğiniz şeyi zaten elde etmiş gibi davrandıkça, hayalinizi gerçeğe dönüştürmek üzere işbirliği yapacak o uyuyan güçleri aktive edersiniz.”

6. İç benliğinize ve odak noktanıza hakim olun

“Huzurlu bir zihin, dengeli ve başkalarına zarar vermeye odaklanmamış bir zihin, evrendeki tüm fiziksle kuvvetlerden daha güçlüdür.”

Bu sözle Wayne Dyer,manevi dünyaya dokunuyor. Bu dünya, psikoloji üdnyasından bir şeyler eksiltmek yerine onu daha da yoğunlaştırmaktadır. Dyer’ın kitaplarında her zaman savunduğu bir şey vardı : tam huzuru yaşamak için ihtiyacımız olan kaynaklara sahibiz ama bazen zihnimizi gürültüyle, negatif düşüncelerle ve yorucu tutumlarla dolduruyoruz.

Bütün güç bizde, zihnimizde. Ancak, onu sakinleştirmek için onu sakinleştirmeyi öğrenmeliyiz. Bunun için iç benliğimizle bağlantı kurmalı, ona dikkat etmeli, iyileştirmeli ve huzur vermeliyiz.

Some figure

7. Diğer insanların en iyi tarafını görmeyi öğrenin

“Başkalarında ışığı görün ve sanki tek gördüğünüz şey, o ışıkmış gibi davranın.”

İnsanlara güvenmeyen ve sadece onların zayıflıklarını, başarısızlıklarını ve kötü davranışlarını gören bir insanın kişisel gelişim serüvenine başlama konusunda henüz uzun bir yolu olduğu kesin. Neden mi? Sadece kusurları gören kişilerin içinde büyük bir boşluk vardır ve benlik saygıları tehlikeli derecede düşüktür

Kendisine iyi davranan biri, başkalarındaki kötü şeyleri kafaya takmaz. Dahası, bu davranış bize mutsuzluk ve acıdan başka şey getirmez. Diğer yandan bir başka kişinin kalbinde ışığı görmek bize umut ve esenlik verir.

Sonuç olarak, Wayne Dyer’dan yaptığımız bu alıntılar bu önemli yazarın bize öğrettiklerine küçük bir örnektir. Dyer, en kavrayışlı psikologlardan biriydi ve daha sağlıklı ve tatmin edici bir hayat kurmak üzere kullanmaları için insanlarla psikoloji bilgisini paylaşmada büyük bir yeteneğe sahipti.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Delamothe, T.(2005). Happiness. Thebmj. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1322236/
  • Pandya, S. K. (2011). Understanding brain, mind and soul: Contributions from neurology and neurosurgery. Mens sana monographs9(1), 129.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.