Uzaktan Çalışırken Çatışmalar Nasıl Çözülebilir
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Zaman hep değişiyor, iyi ya da kötü yönde. Herkes devamlı değişen yeni koşullara adapte olmak durumunda kalıyor. Örneğin, uzaktan ya da evden çalışmak devamlı farklı problemler doğuran yeni bir dinamiktir. Evden çalışırken yaşanan çatışmalar ya da yanlış anlamaları çözmeye hazır mısınız?
İş yerinin eve taşınması kimsenin düşündüğü gibi gitmedi çünkü iş ortamı aile hayatınıza uydurabileceğiniz bir şey değildir. Bu yüzden de insanlar genelde kontratta taahhüt edilenden çok daha fazla saatler çalışmak durumunda kalır. Böylece anlaşmazlıklar, çatışmalar, performans değerlendirmesi, gruplar arası iletişim ve problem çözümü gibi birçok konuyla ilgilenmek durumunda kalırsınız.
Ne KOBİler ne de büyük ve sağlamlaştırılmış şirketler bu yeni deneyim dinamikleri için gereken altyapıyı oluşturmuş değildir. Şu an içinde bulunduğumuz koşullar dolayısıyla birçok kurum, öyle ya da böyle uzaktan çalışma düzenini oturtmaya çalışıyor. Gerekli koşulları henüz sağlayamadıkları için de işler deneme yanılma yöntemiyle yürüyor.
Bu tarz iş dinamiklerinde, hem iş dünyası hem de kamu idaresi açısından bir anlaşma ve fikir birliği oluşturmak gerekir. Aynı şekilde müdürlere, yöneticilere ve çalışanlara günlük organizasyonla ilgili problemlerle başa çıkmaları için danışmanlık edecek uzman takımlar oluşturulması da gerekiyor. Elbette bu durumda bazı çatışmaların olması da kaçınılmazdır.
“Win/Win kuralına göre, benim ya da senin istediğin gibi değil en iyi şekilde yapalım.”
– Greg Anderson
Uzaktan çalışırken çıkabilecek çatışmalar
Uzaktan/telefondan çalışmak ilk kez 1980 yıllarında denenmişti (Belzunegui, 2002). Ancak, iş dünyasında büyük bir karşı duruşla karşılandığı için şirketler bunu deneme sürecine dahi sokmadılar. Bu yöntemin çeşitli ülkelerde gelişimi, ICT’nin (bilgi ve iletişim teknolojileri) oluşmaya başladığı 1990 yıllarına kadar olmamıştı.
Ancak, o zamandan beri şirketler çok az ilerleme kaydedebildi. Örneğin, bunu düzenleyen bir yasal yapılanma olmaması, hatta çoğu şeyin daha çok doğaçlamayla ve gelişigüzel bir şekilde yapılması. İş verenler çalışanlarını cepte görür ve evden çalışmalarına izin verdikleri için onlara bir iyilik yaptıklarını düşünürler. Ofiste gösterdikleri verimi evde de göstermelerini beklerler.
Yani uzaktan çalışma şekillerini düzenleyen yeterli bir denetim yoktur ve şirketler de buna pek hazırlıklı değillerdir. Ayrıca, belirtilen bir zaman çizelgesi yoktur ve çalışanların evde kullandığı altyapıların karşılanması da mümkün olmayabilir.
Buna ek olarak, çalışan gruplar, takım liderleri, yöneticiler vs. arasındaki koordinasyonu sağlayacak bir sistem de yoktur. Bu yüzden de çatışmalar baş gösterir. Ne yazık ki bu sandığımızdan da sık yaşanmakta olan bir durumdur.
Size ihtiyaçları olduğunda çevrim içi olmamak
Masanızdan 5-10 dakikalığına ayrılırsınız ve tam o sırada patronunuz ya da iş arkadaşınız sizden bir iş istemiştir. Bu her ne kadar makul ve anlaşılabilir olsa da çalışanın verimini ölçmek açısından şüphe uyandıran bir durumdur. Hatta tek bir anlık yokluğunuz patronun ya da iş arkadaşınızın işi savsakladığınızı düşünmesine yeter.
Peki bu durumu nasıl çözebilirsiniz? Kişinin çalışma koşullarını kesin çizgilerle netleştirerek bir çalışma programı oluşturursanız bu durum çözülecektir. Kişinin bilgisayar başında saatlerini geçiriyor olması her an verimli olduğu anlamına gelmiyor. Bu yüzden, bu durumu kolaylaştırmak için performansınızı katılıma göre değil, belirli görevlere ya da amaçlanan hedeflere göre değerlendirmelisiniz.
Uzaktan çalışırken yaşanan çatışmalar: Cevap vermedin!
Patronunuz ya da bir başka çalışan size bir mail gönderir fakat siz akşam yemeği hazırlarken bu maili on, yirmi dakika ya da iki saat sonra anca görürsünüz. Şirket çalışanları genelde uzaktan çalışmanın ofiste çalışmaktan farklı olduğunu unutur ve bazı problemler ya da yanlış anlaşılmalar baş gösterir.
Bunu nasıl çözebilirsiniz? Bu senaryonun ofistekinden farklı olduğunu bilerek ve kabul ederek. Cevap verme süresinin uzayabileceği konusunda anlayışlı olduğunuz sürece iş yerindeki çatışmalardan kaçınabilirsiniz. Uzaktan çalıştığınız zaman her an müsait olmanız mümkün değildir.
Evden çalışırken yaşanan çatışmalar: Kim ne istedi? Kim ne yaptı?
Herkesin bilgisayarını açar açmaz karşısında birden bir kaos bulduğu olmuştur. Hatta iş yerinde en sık yaşanan çatışmalar, her şeyin rastlantısal olabileceği ve kimsenin nereden başlayacağını, ne yapacağını ya da son dakikada çıkan beklenmedik durumları nasıl çözeceğini bilmemesinden kaynaklanır.
Birisi başka birisini suçlamaya başlayınca da gerginlik artar ve suçlanan kişi başkasını, o da bir başkasını suçlar. En sonunda da hiçbir ilerleme kaydetmeden saatler geçirdiğinizle kalırsınız.
Peki bunu nasıl çözebilirsiniz? Uzaktan sizi yönlendirecek bir koordinatöre ihtiyacınız var. Bu kişi şirketin günlük hedeflerini belirleyen, görevlerin eşgüdümsel olarak yürütülmesini ve işlerin normal akışında ilerlemesini sağlayan kişi olacaktır.
- Bunun için gruplar arası video görüşmelerini ayarlamak ve diğer iletişim kanallarını yönetmek çok önemlidir.
- Bu sanal toplantılar önceden belirlenen zamanlarda yapılmalı ki kimse bekletilmesin. Böylece iletişim güçlenir ve yanlış anlaşılmalar azalır.
Son olarak, bu faktörlere bir de stres, izolasyon hissi ve ofiste olduğunuzdan daha fazla mesai yapmak gibi şeyler de eklenir. Hala katetmeniz gereken yolunuz, düzenlenecek ve yeniden yapılandıracak şeyler olacaktır. Uzaktan çalışanlar arasındaki çatışmalar toplumun genel iyiliği için bir an önce ilgilenilmesi ve çözülmesi gereken sorunlardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Belzenugui Eraso, A.,2001 Diversificación de las condiciones de trabajo y cambios organizativos en
la empresa: un estudio sobre el teletrabajo, Tesis Doctoral en la Universidad Autónoma de
Barcelona. - Belzenugui Eraso, A.2002 Teletrabajo: Estrategias de Flexibilidad, Consejo Económico y Social, Madrid.
- Blanplain Eurpeean Union, European Foundation for the Improvement of Living and Working Condition,
Dublín. - COMISIÓN EUROPEA 1999 Status Report on European Telework. New Methodos of work, Dirección
General de la Sociedad de la Información, Comisión Europea, Bruselas.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.