Logo image
Logo image

Uyaralıcı (Stimoceiver) Çip: Büyüleyici Bir Deney

3 dakika
Dr. José Manuel Rodríguez Delgado'nun uyaralıcı çip ile gerçekleştirdiği deney dünya çapında tartışmalara neden oldu. Çip şeytani bir fikri ortaya atıyordu: teknoloji aracılığıyla insan beynini kontrol edebilmek.
Uyaralıcı (Stimoceiver) Çip: Büyüleyici Bir Deney
Son Güncelleme: 15 Ocak, 2020

Uyaralıcı çip deneyleri nörobilim dünyasının en fazla tartışma yaratan deneylerinden biri oldu. Fakat bunca tartışmaya neden olan bu deney, aynı zamanda bilim camiasının en büyüleyici deneylerinden biri haline geldi. İspanyol bilim insanı José Manuel Rodríguez Delgado bu deneyi yapmak için kendi icat ettiği bir cihazı bir hayvanın beynine yerleştirerek onun davranışlarını kontrol etmeyi denedi.

Daha basit bir şekilde açıklamak gerekirse, bu cihaz biyolojik organizmaların davranışlarının uzaktan kontrol edilmesine imkan sağlıyordu. Bu cihaz, aktif hale getirildiğinde beynin belirli bölgelerinde elektrik uyaranlarının harekete geçmesine neden olan bir uzaktan kumanda görevi görüyordu. Bunun da insan ya da hayvanların belirli biçimlerde hareket etmelerini sağlayabileceği ön görülüyordu.

Amacı beynimizi daha iyi anlayabilmek ve beynin bazı fonksiyonlarını iyileştirebilmek olsa da, José Manuel Rodríguez Delgado deneyinden dolayı eleştiri yağmuruna tutuldu. Eleştiride bulunanlar doktorun asıl amacının insanların düşüncelerini manipüle etmek, davranışlarını yönlendirmek ya da belirli bir biçimde davranmalarını sağlamak olduğunu iddia ettiler.

“Gerçekten olup bitenlerle, gördükleriniz ve okuduklarınız aynı şeyler değiller.”

– Donald J. Trump

Uyaralıcı Çip Deneyi

Dr. Rodríguez Delgado, uyaralıcı çipi keşfettikten sonra, Mayıs 1965’te İspanya’nın Córdoba şehrinde onun dünya çapında tanınmasını sağlayacak bir deney yapar. Rodríguez cihazı denemek için bir boğa güreşi arenasını seçer.

Arena küçüktür ve olaya tanık olan en fazla 12 kişi vardır. Deneyi için uyaralıcı çipi olan Lucero adında bir boğayı denek olarak seçer. Deneye tanık olanlar birkaç boğa güreşçisinin boğaların önünde pelerinlerini salladıklarını, bilim insanlarının da güvenlik bariyerinin arkasında beklediklerini iletirler.

Ardından gayet şık giyinmiş doktor elinde uzaktan kumandasıyla ortaya çıkar. Yavaşça Lucero’ya yaklaşır ve onu fark eden boğa öfkeyle doktora doğru koşmaya başlar.

Boğa yeterince yaklaştığında doktor uzaktan kumandasını çalıştırır. Doğrudan Lucero’nun beynine bir elektroşok gönderir ve boğa anında durur. Tabii ki bu deneyin ertesi günü 23 Mayıs’ta Dr. José Manuel Rodríguez Delgado New York Times gazetesine kapak olur. Herkes birilerinin bir başkasının beynini kontrol etme becerisine sahip olduğunu öğrenmiştir.

Uyaralıcı Çip Mucidi

Dr. José Manuel Rodríguez 1946 yılından beri Yale Üniversitesinde bursiyer olarak eğitim hayatına devam etmektedir. 1950’de bilim insanı John Fulton’ın davetiyle, üniversitenin fizyoloji departmanına katılır. 10 yıl sonra, kendi icadı olan uyaralıcı çipini deneyecek seviyeye ulaşır.

İlk deneylerini kediler üstünde yürütmesinin ardından, maymunlar üstünde de deneyler yapar. Tanıklar, Rodríguez’in hayvanları ne denilirse yapan akılsız yaratıklara dönüştürdüğünü ifade eder. Ardından Córdoba’daki boğa güreşi deneyi gerçekleşir. Bu andan sonra dünya bu inanılmaz buluşu konuşmaya başlar.

Delgado beyne, özellikle de hipokampüse radyo uyarılarının gönderilebileceğini belirtir. Bunun için de beyne uzaktan kumanda ile idare edilebilen küçük bir radyo vericisi yerleştirir. Bu hem basit hem de karmaşık bir süreçtir.

İnsanlar ve Hayvanlar Üzerinde Yapılan Deneyler

Dr. Rodríguez Delgado birilerinin davranışlarını uzaktan kontrol edebilmekten ilk kez 1940’ın sonunda söz eder. Ardından, Bermuda Hall Adası’na gitme fırsatı yakalar.

Orada bir grup şebeğin beynine küçük uyaralıcı çipler yerleştirir. Kısa bir süre sonra bu hayvanların davranışlarını kontrol edebilmeyi başarır. Öyle ki, bir kısmı alfa erkeklere karşı isyan etmeye dahi başlar. Bu doğada asla karşılaşılmayan bir davranıştır.

Sonrasında 1952 yılında insanlar üzerinde deneyler yapmaya başlar. Denekler Massachusetts Rhode Adası Hastanesi’nde yatan akıl hastalarıdır. Doktor bu deneyleri aklamak için, yalnızca bilimin artık bir müdahalede bulunamayacağı hastalar üzerinde deneyler yaptığını belirtir.

Tartışmalı Bir Deney

Some figure

Deneyin sonuçlarının çoğuna 1969 yılında Dr. Rodríguez Delgado tarafından yayınlanan Zihnin Fiziksel Kontrolü: Psiko-Medeni Bir Topluma Doğru kitabında yer verilmiştir. Kitapta doktor 25 kişiye çipin takıldığı ve bunların çoğunun şizofreni ya da epilepsi hastası olduğu belirtilmiştir.

Rodríguez, kişi yaşadığı sürece radyo sinyallerinin beyinde kalabildiğini ve neşe, derin konsantrasyon ve aşırı rahatlama gibi farklı durum ve duyguların da üretilebildiğini keşfetmiştir.

Sonrasında doktor, insanların beynini kontrol etmekle görevli bir CIA ajanı olmakla suçlanmıştır. Fakat kimse bu iddianın doğru olup olmadığını bilmemektedir. Bildiğimiz şey bu cihazın günümüzde test aşamasında olan diğer cihazların öncüsü olduğu.

Esasında bu cihazlar Parkinson ya da obsesif kompulsif bozukluk gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Diéguez, A. (2017). Transhumanismo: la búsqueda tecnológica del mejoramiento humano. Herder Editorial.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.