Logo image
Logo image

Uçuklar ve Stres Arasındaki İlginç İlişki

4 dakika
Bazen sürekli endişe ve stres, rahatsız edici uçuklar gibi sorunlara neden olabilir. Bu acı verici, çirkin kabarcıklar, duyguların bağışıklık sisteminde nasıl değişikliklere yol açtığını gösteren yollar için verilebilecek örneklerden sadece biridir.
Uçuklar ve Stres Arasındaki İlginç İlişki
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Çoğumuz bunu bir noktada mutlaka herkes gibi deneyimledik, değil mi? Aşırı baskı, endişe veya stres döneminden geçtiğinizde, dudağınızda korkunç derecede büyük bir ağrı tarafından eşlik edilen bir uçuk çıktığını fark edebilirsiniz. Yaygın olarak uçuk adıyla bilinen herpes labialis, stresin tetiklediği yaygın bir durumdur. Ama en önemlisi, uçuklar, duygularımızın fiziksel sağlığımızı ve organik dengemizi değiştirebileceğini bize kanıtlıyorlar.

En yaygın uçuk türü, bir kez ortaya çıktığında her zaman gizli kalan viral bir enfeksiyon olan herpes simpleks’tir (HSV-1). Küçük ama sinir bozucu uçukların ortaya çıkması için ateşin biraz yükselmesi veya birkaç gün geçirilmesi veya stresin olması yeterlidir. Bununla birlikte, stres, anksiyete veya depresyonla birlikte gelebilecek başka uçuk türleri de vardır.

Herpes zoster‘ın (zona olarak da bilinen, su çiçeği benzeri ağrılı deri döküntüsü) veya genital herpesin duygudurum bozukluğu olan insanlar üzerindeki etkisi üzerine araştırmalar da var. Tüm bu bağlantılar, bağışıklık sistemi ile duygusal bozukluklar arasındaki ilişkiyi çok daha derinlemesine incelemeyi gerekli kılıyor.

Some figure

Stres ve uçuk: Semptomlar, nedenler ve tedavi

Herpes virüsleri düşündüğümüzden daha karmaşıktır. Genomlarını saklama özelliğine sahipler, bu yüzden ömür boyu uykuda kalmaları da oldukça yaygın bir durum. Bu yüzden genellikle hiç beklemediğiniz anda ortaya çıkarlar. Örneğin, soğuk algınlığı sırasında, PMS sırasında, çok güneşlendiğinizde veya stres ve endişe dönemlerinde.

Örneğin Helsinki Üniversitesi’nde yapılan ve bunun gibi araştırmalar, bu virüslerin, bazı durumlarda tehlikeli olabileceğini gösteriyor. Çeşitli uçuk türleri vardır ve bazıları onkojeniktir – bize kanser riski yaratabilirler. Genital bölgede kendini gösteren herpes simpleks tip 2, bazen rahim kanserine yol açabilir. Bu nedenle, duygusal bozuklukların bu tür gizli virüslerin yeniden ortaya çıkışını etkilemesi, anlamanız ve dikkate almanız gereken bir risktir.

Bu ilişkili faktörleri biraz daha derinlemesine inceleyelim.

Herpes simpleks (HS1) ve stres – neden uçuklar ortaya çıkıyor?

Herpes simpleks (HS1) hafif bir hastalıktır ve nadiren daha ciddi komplikasyonları beraberinde getirir. Genellikle ateşiniz olduğunda ortaya çıkar ve belirtileri ağız veya burun çevresindeki tipik uçuklar veya kabarcıklardır. Ohio Eyalet Üniversitesi’nde yapılanlar gibi araştırmalar, ara sıra ortaya çıkan ancak yoğun stresin bağışıklığı etkileyebileceğini gösteriyor.

Yaşayabileceğiniz tüm fiziksel semptomlar (kas ağrısı, baş ağrıları, sindirim bozuklukları vb.) arasında herpes simpleks görülmesi durumu oldukça yaygındır.

Herpes zoster tipi uçuklar ve duygudurum bozuklukları

Uçuk ve stresin ilişkili olduğunu biliyorsunuz. Ancak akılda tutulması gereken önemli bir gerçek daha var. Yaşadığınız stres türü, farklı uçuk biçimlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin uzmanlar, aylarca veya yıllardır taşıdığınız kronik stresin, herpes zoster görünümünde belirleyici bir faktör olabileceğine işaret ediyor.

2018 yılında American Journal of Epidemiology, bu konuda ilginç bir çalışma yayınladı. İngiliz ve Danimarka nüfusu üzerinde araştırma yaptıktan sonra, aşağıdakiler keşfedildi:

  • Duygusal bozukluklar, herpes zoster hastalığına yakalanma riskinin artmasıyla ilişkilidir.
  • Herpes zoster, varisella-zoster virüsünün yeniden aktivasyonu sonucu oluşan bir enfeksiyondur. En görünür belirtisi yüz, göğüs veya sırtta deri döküntüsüdür.
  • Bu nedenle, klasik kabarcıklara ek olarak, nöropatik ağrı, etkilenen bölgelerdeki sinirlerin iltihaplanması nedeniyle de ortaya çıkar.
  • Bu tür uçuklar, ister stres ister depresyon olsun, haftalarca veya aylarca bir ruh hali bozukluğundan mustarip olduğunuzda tekrar ortaya çıkar.
  • Ayrıca 50 yaşın üzerindeki kişilerde de görülmesi yaygındır.
Some figure

Uçuklar: herpes simpleks 2 ve stres

Herpes simpleks 2 (HS2) genital bölgede görülür ve bu virüsün en görünür belirtileri ciltte ve iç mukozada lezyonlardır. Bu durumlarda, tekrarlayan stres aynı zamanda bu viral durumun yeniden ortaya çıkma olasılığını da artırır. Cinsel yolla bulaşan bu hastalığın farklı salgınlarda ortaya çıkıp yok olabileceği doğrudur, ancak genellikle ruh hali tarafından tetiklenir.

Bu nedenle, başlangıçta da belirttiğimiz gibi, genital bölgede bulunan herpesin büyük bir riski vardır – bu, rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığını artırır. Bu nedenle, eğer bundan muzdaripseniz, düzenli kontroller yaptırmanız ve uzmanlar tarafından reçete edilen antiviral ilaçlarla tedavileri takip etmeniz çok önemlidir.

Stresin neden olduğu herpes: nasıl tedavi edilir?

Herpesin strese bağlı tedavisi, her zaman için bu konuyla ilgili önemli olan bir yönü anlamayı içerir. Bugüne kadar, bu tür virüslerin çalıştığı mekanizmayı hâlâ tam olarak anlamış değiliz. Bununla birlikte, temel özellikleri, genellikle uykuda kalmaları ve beklenmedik bir şekilde görünmeleridir.

Onları ortadan kaldırmak neredeyse imkansızdır ve bu nedenle, hastalandığınızda, savunma mekanizmanız düşük olduğunda veya duygusal bir bozukluğunuz olduğunda ortaya çıkmalarına alışmaya başlayabilirsiniz. İşte bu yüzden yapmanız gereken en önemli şey fiziksel ve duygusal sağlığınıza dikkat etmektir.

İyi beslenme, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma ve sağlık uzmanınızla düzenli kontroller en iyi seçeneklerdir. Bununla birlikte, günlük stresle başa çıkmak için bazı temel stratejilere sahip olmak da önemlidir. İşte bazı basit tavsiyeler.

  • “İyi bir zihinsel hijyen” uygulamalısınız. Başka bir deyişle, ne düşündüğünüzü izleyin ve kendinize bununla ilgili tespitlerinizi söyleyin. Negatif iç diyalog ve mantıksız düşünceler en büyük düşmanlarınızdan ikisidir.
  • Sorunları yığılmadan çözmeyi öğrenmelisiniz. Günlük zorluklarla sakin, güven, kararlılık ve özgünlükle yüzleşmek size yardımcı olabilir.
  • Gevşeme, meditasyon ve nefes alma teknikleri çok sağlıklı günlük alışkanlıklardır.
  • İyi hissetmek için konuşacak birisine sahip olmak, boş zamanların tadını çıkarmak ve kendinize zaman ayırmak çok önemlidir.

Kısacası, bir muayene, röportaj veya partnerinizle kavga ettikten sonra dudağınızda uçuk oluşmasına alışmış olabilirsiniz. Ancak, bir şeyi hatırlamalısınız. Bu tezahürlerin arkasında, genellikle ilgilenmeniz gereken bir dizi duygu vardır. Bu, üzerinde durmakta olduğumuz kou ile ilgili anahtar noktadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.