Stresli Olduğunuzda Neden Daha Fazla Yiyorsunuz?
Yazan ve doğrulayan psikolog Marián Carrero Puerto
Stresli olduğunuzda neden daha çok yiyorsunuz? Stres ve yemek arasındaki ilişkinin uzun bir geçmişi vardır. Stres dünyadaki birçok insanı etkiliyor. Aynı şekilde toplum, insanlardan duygusal veya sosyal sorunları nasıl çözeceklerini bilmelerini ister.
1926’da Hans Selye stresi ilk olarak “insan vücudu tarafından herhangi bir talebe verilen belirsiz bir tepki” olarak tanımladı. Vücut, stresli olduğunu düşündüğü her şeye, ona ne sebep olursa olsun benzer şekilde cevap verir.
Bundan dolayı, çok fazla fiziksel veya psikolojik stres olduğunda, vücudunuz fiziksel, biyolojik ve hormonal değişikliklere uğrar.
Hemen hemen tüm organlarınız bu sürecin bir parçasıdır. Bu, diğerleri ile birlikte beyin, sinirler, kalp, mide ve kasları içerir. Böylece, merkezi sinir sistemi ile endokrin ve immünolojik sistemlerde aşırı aktivite yaratır. Bu durum da, adrenalin, noradrenalin ve kortizol gibi daha fazla hormon üretir.
Strese ne sebep olur?
Stres iki faktöre bağlı olarak ortaya çıkar: finansal, duygusal veya iş yeri sorunları gibi dış nedenler ve ağrı, hastalık veya psikolojik sorunlar gibi iç nedenler.
Uzun süre stres yaşamak sağlığınızı etkileyebilir. Patolojilerin vücudunuzda görünmesini kolaylaştırır veya stresli olduğunuzda daha fazla yemek yemek gibi yeme bozukluklarına yakalanma olasılığını artırır.
“Anksiyete, stresi önlemek için serotonin veya diğer nörotransmiterleri artıran maddelere başvurma ihtiyacı yaratır. Bu maddeler genellikle şekerli ürünler ve yağlı gıdalardır. Stres vücuttaki kortizol üretimini ve yağ birikimini artırır.”
– Javier Aranceta
Stresli olduğunuzda neden daha çok yiyorsunuz?
Stres iştahı ve açlığı algılama şeklinizi değiştirebilir. Aynı şekilde, iştah (zihinsel) ile açlık (organik) arasında bir ayrışma yaratır.
Daha fazla yemek yemeyi istemek vücudun kimyasına ve dolaşım değişikliklerine bağlıdır. Vücudunuzdaki diğer organlardan orta beyne gönderilen uyarıların yanı sıra, az önce ifade ettiğimiz faktör de önemli rol oynar.
Duygusal açlık, duygulara, özellikle olumsuz duygulara yanıt olarak daha fazla yemeye yol açar. Bunun en yaygın belirtileri:
- Yemek tutkusu.
- Yiyecekleri ödül olarak kullanmak.
- Zorla yemek yemek.
- Memnun veya tok hissetmeye rağmen yemeye devam etmek.
- Kilo değişiklikleri.
- Neden yediğimizi tanımlayamamak.
- Tatmin olmanın veya doymanın psikolojik belirtileri ile açlık arasında bağlantı eksikliği.
- Farkında bile olmadan normalden daha hızlı yemek.
Stresli olduğunuzda daha fazla yemek yemek vücudunuzu nasıl etkiler?
Bazı insanlar stresli olduklarında yağ, kalori, şeker ve tuz içeriği yüksek yiyecekler yerler. Stresli olduklarında daha çok yemek yerler.
Uzun süre böyle davranmak sağlığınız üzerinde yan etkilere neden olabilir ve yalnızca obez veya aşırı kilolu olmanıza yol açmaz, aynı zamanda aşağıdakilerden muzdarip olma riskini de artırabilir:
- Hiperkolesterolemi.
- Yüksek tansiyon.
- Hipertrigliseridemi.
- İnme.
- Kalp hastalığı.
- Kalp krizi.
- Kas problemleri.
- Solunum bozuklukları.
- Kanser.
- Şeker hastalığı.
- Uykusuzluk hastalığı (Insomnia).
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Baratucci, Y. (2011). Estrés y alimentación.
Greeno CG &Wing RR (1994) Stress-induced eating. Psychological Bulletin 115: 444-464.
Laitinen J & Sovio U (2002) Stress-related eating and drinking behaviour and body mass index and predictors of this behaviour. Preventive Medicine 34: 29-39.
Lattimore P & Caswell N (2004) Differential effects of active and passive stress on food intake in restrained and unrestrained eaters. Appetite 42: 167-173.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.