Spor Psikologu: Rolleri ve İşlevleri
Yazan ve doğrulayan psikolog María Alejandra Castro Arbeláez
Psikoloji, birkaç dalı olan ve her biri bireyin farklı yönlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Spor, psikolojik olarak oldukça ilgili bir aktivite olduğundan, bir sporcunun, spor psikologu yardımından yararlanmasının birden fazla nedeni vardır.
Bu tür profesyoneller sayesinde sporcular, performans seviyelerini ve refah duygusunu iyileştirmek için psikolojik yönlere dayalı değerlendirmeye, yönlendirmeye ve müdahaleye güvenebilirler.
Spor Psikolojisi, bir sporcunun performansını ve refahını etkileyen duygu, düşünce ve davranışlarını vurgular.
Bu makale boyunca spor psikologlarının en alakalı görevlerine ve onlarla çalışmanın faydalarına değineceğiz. Konunun detaylarına inelim.
Değerlendirme ve teşhis: spor psikologunun temel işlevleri
Spor psikologunun temel işlevleri arasında sporcunun değerlendirilmesi ve teşhis koyma yer alır.
- Davranışlara odaklanır. Bunu yapmak için, bunların meydana geldiği ortamı ve ilgili duygu ve düşünceleri analiz eder.
- Tanım koyar: Sporcunun davranışıyla ilişkili her koşulun neler olduğunu tanır.
- Seans: Sporcunun çalışma davranışlarını ve performansını ve refahını etkileyen düşünce ve duygularını belirlemek için çeşitli görüşmeler yapar.
Bu tür görüşmeyi gerçekleştirmek için sporcuyu tüm hayati alanlarında tanımak için testler, takip kağıtları ve çeşitli teknikler kullanılır.
Görüşmeler gerçekleştikten ve bilişsel-davranışsal ve duygusal yönler belirlendikten sonra, spor psikologu tanı koyar. Bu, çalışacağınız alanları tanımlamanıza yardımcı olur. Zamanla bu hususlar önemli hale gelir, ele alınacak yeni temalar ortaya çıkar.
Psikoeğitim
Spor psikologu aynı zamanda psikoeğitimden de sorumludur. Bu görevi yerine getirerek, sporcuya farklı eğitim yöntemleriyle performanslarını artırmak için farklı stratejiler gösterir.
Psikoeğitime, terapötik sürecin farklı noktalarında girilebilir. Önemli olan, sporcunun öğrenmesi ve gelecekte bunları uygulamak için öğretileri yavaş yavaş içselleştirmesidir.
Psikoeğitim süreci aracılığıyla, sporcuya spor performansını etkileyebilecek diğer alanlar arasında sosyal, iş, aile, sağlık veya duygusal dünya gibi çeşitli alanlar ile ilişkileri hakkında bilgiler verilir.
Spor psikoloğu ve planlama süreci
Değerlendirme ve teşhis süreci tamamlandıktan sonra spor psikologu planlama aşamasına geçer. Bunu nasıl yaptığına bir bakalım:
- Hangi psikoteknik testleri ve araçları ve teknikleri kullanacağınızı ve bunların uygulamalarının amacını seçin.
- Sürece dahil olan danışanın farklı üyeleriyle bilgi alışverişinde bulunmak için stratejiler uygulayın. Örneğin; ebeveynler, aile, topluluk vb.
- Terapötik düzeyde birlikte çalışacağınız kişiler üzerinde anlaşmaya varılmış net ve gerçekçi hedefler belirleyin.
Hedeflere ulaşmak için tarihleri ve saatleri iyi ayarlayın.
Bu nedenle, spor psikologu harika bir düzenleyicidir: Müdahalesinin hedeflerine ulaşmak için hem tedavi süresini hem de farklı etkinlikleri iyi ayarlaması gerekir.
Bunun yanında, danışanlarına sadece müdahale sürecinin ayrıntılarını tam olarak anlatmakla kalmayıp aynı zamanda sporda ilerleme için atılan adımların her birini nasıl olumlu hale getireceklerini anlamaları için tavsiyelerde bulunmakla görevlidir. Bu şekilde, sporcu psikologun müdahalesine karşı daha fazla bağlılık geliştirecektir.
Müdahale
Psikolog müdahalesi, daha önce planlanan her şeyin sporcuda daha iyi performans ve refah elde etmek için uygulandığı kilit noktadır. Bu amaçla belirlenen hedeflere ulaşma yönünde atılan temel adımdır.
Spor psikologu müdahalesinde, belirlenen hedeflere ulaşmak için çok sayıda farklı strateji, teknik ve araç kullanır. Bu ilerleme her zaman sporcu, takımı ve içinde bulunduğu topluluk ile birlikte yapılır.
Önerilen sonuca ulaşmak için, profesyonelin odaklanacağı sporu ve birlikte çalışacağı insanları derinlemesine bilmesi gerekir. Bu nedenle spor psikologunun müdahale ettiği kişilere ve faaliyet gösterdiği ortama uyum sağlaması esastır.
Araştırma ve sağlığın iyileştirilmesi
Spor psikologu kendisini araştırdığı alana da adayabilir. Bu, bir sporcu ile terapötik süreci bitirdikten sonra veya bir bilim olarak spor psikolojisine odaklanarak akademik bir bakış açısıyla pragmatik bir bakış açısıyla olabilir.
Psikolojinin bu dalının henüz çok yeni olmasına rağmen, güvendiğimiz saygın araştırmalar vardır. Örneğin; Olmedilla, García ve Martínez’in Journal of Sports Psychology için yazdıkları makalelerinde, psikolojik faktörler ve yaralanmaya karşı savunmasızlık arasındaki ilişkiye dair araştırmalarını sunmaktadır.
Bunun yanında, spor psikologu sağlığın geliştirilmesi ve önlenmesi alanında da çalışabilir. Bu alanda çalışan bir spor psikologu sağlığı iyileştirmek ve hastalıkları önlemek için spor dünyası ve faydaları ile ilgili stratejiler önermeye kendini adamıştır.
Bir spor psikologu ile çalışmanın faydaları
Kendi takımının performansını artırmak isteyen veya sporu bulunduğu toplumda tanıtmak isteyen spor severler için bir spor psikologu ile birlikte çalışmak aşağıdaki faydaları sağlayabilir:
- Motivasyonu daha fazla artırma.
- İyileştirme için hedefler ve stratejiler belirlemek.
- Özgüvende artış.
- Daha iyi özgüven.
- Duyguyu yeterli seviyede yönetme.
- Sporla ilgili bir yaşam projesine sahip olma.
- Risk durumlarının tespit etme.
- Stres ve kaygı yönetimine yardımcı olma.
- Performansı arttırmak.
- Yaralanmaların önlenmesi ve iyileştirilmesinin desteklenmesi.
- Geliştirilmiş ekip çalışması yeteneği.
Kısaca özetlememiz gerekirse, herhangi bir psikologun kendisini bu Psikoloji dalına adayamayacağını açıklığa kavuşturmak yerinde olacaktır. Etkili bir şekilde uygulama yapmak için bu alanda uzmanlaşmanız gerekmektedir.
Gördüğümüz gibi, spor psikologu, sporcular, yüksek performanslı takımlar, antrenörler, öğretmenler, ebeveynler veya topluluklarla çalışabilir. Konunun uzmanı olarak sporcunun becerilerini, spor performansını artırabilir ve bu şekilde daha iyi bir yaşam kalitesine katkıda bulunabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Olmedilla, A., García, C., & Martínez, F. (2007). Factores psicológicos vulnerabilidad a las lesiones deportivas: un estudio futbolistas. Revista de psicología del Deporte, 15 (1), pp. 37-52.
- Weinber, R.S. & Gould, D. (2010). Fundamentos de la psicología del deporte y el ejercicio físico. Cultura, Ciencia y Deporte, 5 (15), pp.207-208.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.