Sözel Aikido: Kendinizi Sözlü Saldırılardan Koruma Teknikleri
Sözel Aikido teknikleri, dövüş sanatı Aikido’dan türetilmiştir. Bu dövüş sanatı, modern Japonya’da doğdu ve Morihei Ueshiba adlı bir dövüş sanatları ustası tarafından geliştirildi. Sözlü çatışmalarda, insanların, rakibine zarar vermemek için çaba göstermesi ilkesine dayanmaktadır.
Bütün dövüş sanatları gibi, Aikido sadece dövüş teknikleriyle ilgili değildir. Altında büyük bir felsefe var. Bu sanatı uygulayanlar her şeyden önce kişisel evrimlerini gerçekleştirmeye çalışır. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal düzlemleri pratiklerine dâhil ederler. Rakiplerini küçümsemez, aksine onları anlamaya ve onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışırlar.
Bir grup yazar bu ilkeleri iletişime aktarmaya başladı. Böylece Sözle Aikido kavramını geliştirdiler. Bu tekniğin günlük çatışmalardan kaçınmanın ve/veya bu çatışmaları işlemenin mükemmel bir yolu olduğunu gördüler. Hayatımıza daha fazla huzur ve mutluluk getirmek için bunu kullanabiliriz. Her teknik gibi öğrenilebilecek bir şeydir ve bu tekniği uygulamaktan büyük faydalar elde ederiz.
“Şiddet, beceriksizlerin son sığınağıdır.”
– Isaac Asimov
Sözel aikido ve saldırganlığa tepki
Sözel Aikido’yu tanıtan kişiler, sözel saldırganlık karşısında en önemli şeyin kendi esenliğiniz korumak olduğunu belirtir. Sözlü saldırı, bir duygu kasırgasını açığa çıkarabilir ve aklınızı karıştırır. Bu yüzden, dinginliği sürdürmek ve sorunu çözmeye odaklanmak şarttır.
Yapmanız gereken ilk şey, otomatik olarak tepki vermemek, daha ziyade saldırının kuvvetini kullanmaktır. Bu sizi saldırganın olmanızı istediği yere yerleştirir. Burada fikir, meseleye karşı taraftan bakmak yerine bu kişinin baktığı açıdan görebilmektir.
Sözel Aikido teknikleri
Saldırılarla yüzleşmek için bazı sözel Aikido teknikleri vardır. Bunlar, bu tür durumlarla başa çıkmada etkili olduğu kanıtlanmış mekanizmalardır ve bu dövüş sanatının hareketlerinden esinlenilerek geliştirilmiştir.
Ana teknikler:
- Rıza gösterin ve karşı koymayın. Saldırı, sizin için herhangi bir risk oluşturmadığında ve tekrarlanmaya başladığında bunu kullanın. Bu içseldir ve herhangi bir sözlü saldırının size zarar vermesini engellemek içindir.
- Geri çekilin ve başlangıç pozisyonunda kalın. Bu, diğer kişinin kendi argümanında bir haklı olduğunu kabul etmek anlamına gelir, fakat kendi bakış açınızı koruyarak ve bunu ifade ederek bunu yaparsınız. Bunu entelektüel anlaşmazlıklar için kullanabilirsiniz.
- İltifatta bulunun,. Bunu, diğer kişi, üstün olduğunu gösterme arzusuyla size sözlü olarak size saldırdığında bunu kullanabilirsiniz. İltifatlar, saldırganın arzusunu tatmin ettiğinden saldırganlıklarını devre dışı bırakır.
- Detoks edici cevap. Bu, saldırganlığa bir soruyla cevap verdiğinizde olur. Bunun iki avantajı vardır. Bir yandan, diğer kişinin makul olup olmadığını değerlendirmesini sağlar. Öte yandan, sakinleşmek ve şiddetli tepki vermemek için size biraz zaman verir. Birisi size şahsen saldırdığında bu iyi bir fikirdir.
- Hedef doğrulaması. Karşınızdaki kişinin size kızdığının farkında olduğunuzu bildirdiğinizde gerçekleşir. Aynı zamanda, aranızdaki anlaşmazlığı sağlıklı iletişim yoluyla çözmek istediğinizi ifade edersiniz. Örneğin: “Fikrimden rahatsız olduğunuzu biliyorum, ancak neden böyle düşündüğümü açıklamak istiyorum” diyebilirsiniz.
- Yüzleşme. Bu, saygısızlık ya da aşırı sözlü saldırganlığı duraksatır. Mesela:: “Bir hata yapmış olabilirim, ama bana böyle davranmaya hakkın yok, bu yüzden özür dilemeni istiyorum”.
- Sesinizi değiştirin. Bu durumda, karşınızdaki kişinin canınızı yaktığını ama bunu kabul etmediklerini anlamalarını sağlarsınız. Örneğin: “Eğer benimle böyle )ya da bu tonda) konuşmaya devam ederseniz, bu konuşam burada biter.”
Sonuç olarak, Sözel Aikido çatışmaları akıllıca yönetmeyi amaçlamaktadır. bu yöntem sayesinde, sadece gerçekten gerekli olan yerlerde enerji harcarsınız. İdeal olarak, önce 10’a kadar saymayı, agresif bir şekilde tepki vermemeyi öğrenmelisiniz ve sonra bu etkili tekniklerin bazılarını uygulamalısınız.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.