Logo image
Logo image

Sosyal Becerilerinizi Geliştirmek İçin 11 Faydalı ve Pratik Tavsiye

2 dakika
Sosyal Becerilerinizi Geliştirmek İçin 11 Faydalı ve Pratik Tavsiye
Son Güncelleme: 01 Temmuz, 2017

Eleştiriye nasıl tepki vermelisiniz? Geniş bir iletişim yelpazesine sahip misiniz? Sosyal becerilerinizi nasıl geliştireceğinizi biliyor musunuz? Sosyal becerilerimiz, öğrenilen davranışlardır. Sosyal becerilerimizi iyileştirmek; yürümeyi, okumayı ve yazmayı öğrenmek kadar gerekli bir görevdir.

Daha önce sosyal becerilerin başkalarıyla etkili ve tatmin edici bir şekilde etkileşime geçmemize yardımcı olan gerekli davranışlar olduğunu görmüştük. Aşağıda ise çevrenizdekilerle daha iyi ilişkiler kurmanız ve kişisel çatışmalarınızı çözmek için sosyal becerilerinizi iyileştirmenizi sağlayacak bazı iletişim teknikleri göstereceğiz.

Sosyal becerilerinizi geliştirmek için faydalı ve pratik 11 tavsiye 

1. Kırıl plak tekniği 

Bu teknik, ifade etmek istediğimiz şeyi sürekli olarak tekrarlamaktan ibarettir. Başka deyişle, başkasının söylediğinden bağısız olarak aynı sözleri tekrar tekrar söylemektir.

Yeni bir teklifimiz var şu konuda…” – “Anlıyorum ama teşekkürler, ilgilenmiyorum.“, “…Hakkında ne düşünüyorsunuz?” – “Teşekkürler ama almayacağım.“, “Size özel bir fiyat sunabiliriz…” – “Sağ olun, ilgilenmiyorum.

2. Negatif savunma 

Bu, haklı bir eleştiriye, kendinizi haklı çıkarmaya çalışmadan cevap vermektir. “Alıştırmayı çok yavaş bitirdin.” – “Daha hızlı yapabilirdim, gerçekten. Üzgünüm.

3. Negatif sorgulama 

Bu teknik, başkalarının ne düşündüğünü öğrenmek, biri bizi eleştirdiğinde iletişimi daha kolay kılmak için faydalıdır. “Konuşma şeklimde seni ne rahatsız ediyor?”, “Tiyatroya gitmenin nesi yanlış?”, “Giyinme tarzımın nesi yanlış?”

4. Soru sormak 

Diğer kişinin içgüdüsel bir tepkiyi fark etmesine hizmet eden sorular. “Bir şeye mi üzüldün?”

5. Öfkeyi uzaklaştırmak 

İletilen mesajın içeriğini göz ardı etmek (hakaret, eleştiri…) ve dikkatinizi karşınızdaki kişinin kızgın olduğuna odaklandırmak. Mesela, konuşmanın konusunu diğer kişide gözlemlenen bir sürece yöneltebiliriz. Gösterdikleri bir duygu ya da davranış gibi.

6. Sandviç tekniği

Sosyal becerileri iyileştirmek için en etkili yöntemlerden biri, pozitif bir açıyla işe başlamaktır. Ardından iyileştirilebilecek bir konu ve nihayet, motive edici öz güven sözleri gelir. Tavrını değiştirmeye çalıştığını biliyorum. Ve bu belli oluyor çünkü daha iyisin.

Sanırım (iyileştirilebilecek yön) takdirde, daha iyi olabileceğini düşünüyorum

7. Diğer kişinin hissettiklerini tekrar etmek

Diğer kişinin söylediğini tekrarlamak, söylenenle aynı fikir olduğunuzu göstermeden onu anladığınız mesajını iletir. “Biliyorum, arabamı sana ödünç vermem senin için çok önemli ama…”

8. Şefkat göstermek

Şefkat göstermek, sağlıklı bir ilişki sürdürmek için esastır. Bazen bunu kelimelerle ifade etmekten fazlasını yapmamız gerekir. Mesela sarılarak bir öpücükle, karşınızdakinin omzuna elini koyarak ya da gülümseyerek. Hisler de sosyal becerileri iyileştirebilir.

9. İltifat etmek 

Bize iltifat edilmesini nasıl seviyorsak, başkalarına iltifat etmeyi de bilmeliyiz.

10. ‘Ben’ mesajları 

‘Ben’ mesajları, karşımızdaki kişiye fikir ya da duygularımızı iletmek istediğimizde genellemeler yerine kullandığımız yöntemdir. Çünkü benim için geçerli olan şey, başkası için doğru olmayabilir. “Bence…”, “… diye düşünüyorum”, “… diye inanıyorum.”

11. Konuşmayı sürdürmek

Dinleme ve konuşma arasındaki dengeyi kurabilmek, katılımımızı hoş kılmaktır. Faydalı olabilecek kimi davranışlar, karşımızdaki kişiye bakmak, konuşma sırasının kimde olduğuna dikkat etmek, karşınızdakini dinlediğinizi göstermek (mesela başınızı sallamak), karşınızdakinin bahsettiği şey hakkında biraz konuşmak ya da konuyu değiştirdiğimizi belli etmek vs.

Genel olarak, sosyal becerilerimizi ve başkalarıyla iletişimimizi daima iyileştirebiliriz. Hepsinden önemlisi, bunu uygulamaya istekli olmamızdır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.