Logo image
Logo image

Öfke Patlamasıyla Nasıl Başa Çıkarız?

2 dakika
Öfke Patlamasıyla Nasıl Başa Çıkarız?
Son Güncelleme: 25 Şubat, 2017

Öfkelenmek, bazen iyi bir şey olabilir. Bu, canımızı sıkan şeylerden kurtulmamızı sağlayan bir duygudur. Bir güçlükle karşılaştığımızda ortaya çıkan bir duygudur.

Öfke, gelip geçici bir duygudur ve farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Öfkelenmek için illa bağırmak gerekmez: sınırları yeniden kurmamıza yardımcı olacak daha kontrollü bir tepki olabilir.

“Eğer öfkenizi ifade edemez, hatta tanıyamazsanız, güç ve kontrolden mahrum kalırsınız.”

– Carolyn Heilbrun

Some figure

Sağlıklı olan birincisini yapmak. Ama bunu yapamıyorsanız, patlayacak hale gelince ne yapmanız gerektiği konusunda size birkaç tavsiye vereceğiz.

Kontrolü kaybetmek

Öfkenizi küçük dozlarla dışarı vermediğinizde, öfke birikir. Bastırdığımız, birinin tepkisinden korkarak söylemekten kendimizi alıkoyduğumuz, bizi rahatsız eden her şeyi biriktiririz ama bunlardan kurtulmuş olmayız.

Bizi rahatsız eden şeyleri gözardı etmek, onları yok etmez. Mesela, bir arkadaşımın hareketinden rahatsızsam, ailemle sorun yaşıyorsam ve stres nedeniyle çalıştığım işte problem yaşıyorsam, bütün bunlar eninde sonunda kendini gösterecektir. İşte bu anda patlayıp kendimizi kaybederiz. Tabii ki, içine atanlardansanız, etrafınızdakiler tepkinize şaşacaktır. Siz bile kendinize şaşırabilirsiniz.

Kontrol kaybı yaşadığınız bu anlarda, ne yapıp söylediğinizi bile hatırlayamazsınız. Her şey kontrolünüz dışında birden olmuştur. Bu da tahmin edilmez bir hale gelmenize yol açar. Her saniye patlayabilirsiniz, bunun ne zaman olacağını bilemezsiniz. Her an patlayabilecek bir bombaya benzersiniz.

Öfkeden patlamak üzereyim, ne yapmalıyım?

Ne zaman öfkeden patlayacağımızı söylemek güçtür ama kendimizi tanıyorsak, kontrolü kaybetmek üzere olduğumuzu gösteren işaretleri de anlayabiliriz, gerçi kimi zaman çok geç olabilir.

Yapacak en iyi şey, duygularımızı ifade etmenin alıştırmasını yapmak ya da en azından nihayetinde patlayacak bombanın oluşturulmasına baştan engel olmaktır.

Some figure

Bu yüzden şu tavsiyeleri aklımızda tutmalıyız:

  • Kendinize sorun: Öfkelenmeye değer bir şey mi bu? Öfkelenmem için bir sebep var mı?
  • Konuşmayı öğrenin, soru sormayı öğrenin, sizi rahatsız eden şeyleri ayıklayıp göstermeyi öğrenin.
  • Biraz uzaktan bakın ve biraz hava alın.
  • Sizi rahatsız eden şeylere çözüm bulmaya çalışın.

Çözümleri düşünün ama çözümün göz ardı etmek olduğunu asla düşünmeyin. 

Ayrıca, kendinizi zor bir durumda bulduğunuz zaman sorundan biraz uzaklaşmayı öğrenin. İnsanlar alışkanlık olarak sakin olmamızı söyleyecektir. Fakat bu, öfkemizi artırıp kızgınlıktan deliye dönmemizden başka bir işe yaramayacaktır.

Şu andan itibaren öğrenmeye başlayın. Böylece kendiniz hakkında daha iyi hissederek kendinize hakim olur ve uygunsuz bir anda patlamazsınız.