Sorumluluk Sahibi Kişilerin 13 Özelliği
Sorumluluk, bir toplumda en çok takdir edilen değerlerden biridir. Bazıları bunun yetişkinlikte otomatik olarak kazanılan bir değer olduğunu düşünüyor. Ancak, gerçekte, tüm yetişkinlerin buna sahip olmadıklarını biliyoruz. Sorumluluk sahibi insanları tanımlayan, bazıları çıplak gözle tamamen açık olmayan birçok özellik vardır.
Bu değer hiçbir yerden görünmüyor. Eğitim, din, etik ve ahlak, birinin sorumlu olup olmadığını etkileyen değişkenlerden sadece birkaçıdır.
Nitekim, sorumluluğun kapsamı, kendisine atfedilenden daha büyük olma eğilimindedir. Aslında sadece bireyin değil, etrafındakilerin de hayatını belirleyen bir şey. Bugün sorumlu insanların 13 özelliğine bakıyoruz.
Sorumluluk sahibi kişilerin özellikleri
Sorumlu insanların temel özelliklerinden bahsetmeden önce, birçok sorumluluk türü olduğunu bilmelisiniz. Örneğin, yasal sorumluluktan ahlaki sorumluluk olarak bahsetmek aynı şey değildir. Bunlar, toplumu doğrudan etkiledikleri için toplum üzerinde en büyük etkiye sahip iki değişkendir.
Uzmanlar uzun zamandır ahlaki sorumlulukla derinden ilgileniyorlar. Belirli insanlardan beklenen kodlar veya davranışlar vardır. Bunların çoğu örtüktür, ancak bazıları bir ülkenin yasal düzenlemelerine dahil edilebilir. Hukuki sorumluluk, mazeretler veya bundan kaçınma yolları ile ilgili olarak uzmanların da ilgisini çekmiştir.
Etimolojik olarak, kelime Latince responsum ve cevap fiilinden türemiştir. Aslında sorumluluk oldukça karmaşık bir değerdir. Taahhütlere yanıt verme kalitesi veya yeteneği olarak tercüme edilir. Sorumlu insanların bazı temel özelliklerine bakalım.
1. Verdikleri sözleri tutarlar
Sorumluluk sahibi kişilerin en değerli özelliklerinden biri, vaatlerini yerine getirmelerinde bulunur. Elbette birincil değerlerinden biri olarak sorumluluk üstlenen insanlar, tutmayacakları sözler vermekten kaçınırlar. Ayrıca birisine bir şey yapacağına dair söz verdiklerinde de sözlerinin tutulduğundan emin olurlar.
2. Eylemlerinin sonuçlarını üstlenirler
Bu, sorumluluğun en yaygın tezahürlerinden biridir. Sorumlu bir kişi, söyledikleri veya yaptıkları şeylerin sonuçlarını üstlenir. Aksine, sorumsuz bir insan tam tersini yapar.
Sorumlu bir kişi, eylemlerine neden olan her şeye doğrudan yanıt verir. Özellikle olumsuz sonuçlar karşısında.
3. Sorunlardan kaçınmak için bahanelere başvurmaktan kaçınırlar
İnsanların belirli taahhütlerden kaçınmak için bin bir bahane kullanması son derece yaygındır. Ancak, gerçekten sorumlu olanlar bu tür bir tutumu benimsemezler. Aslında, doğru olduğunu düşündükleri bir şeye katılmayı kabul etmekten veya reddetmekten korkmazlar.
Bu aynı zamanda sorumlu kişilerin diğer özellikleriyle de ilgilidir. Gerçekten de, zamanları, eğilimleri ve birliktelikleri açısından başkalarına karşı gerçek bir saygı hissederler.
4. Eylemlerinde şeffaftırlar
Sorumlu insanlar kendilerini oldukları gibi göstermekten korkmazlar. Bu, yaptıklarını ve düşündüklerini saklamadıkları anlamına gelir. Elbette bu, cam evlerde yaşadıkları anlamına gelmiyor, ancak kesinlikle bazı ayrıntıları başkaları tarafından iyi biliniyor. Her ne pahasına olursa olsun ilkeleriyle çelişen davranışlardan veya eylemlerden kaçındıkları için genellikle gerçekten düz olmaları gerçeğiyle ilgilidir.
5. Özür dilemekten çekinmezler
Günümüzde insanlar genellikle gerçekten düşünmeden affeder veya özür diler. Ancak sorumlu insanlar, özür dilemeleri gerektiğini düşündüklerinde özür dilerler ve bunu her zaman içtenlikle yaparlar. Bunun nedeni, başkalarına karşı güçlü bir saygıları olmasıdır.
Bu son derece önemli bir özellik, çünkü gerçekten ciddi olmadığımız halde özür dilemek çok kolay. Bununla birlikte, sorumluluk her zaman dürüstlükle el ele gider.
6. Önemli kararlar almadan önce düşünürler
Sorumlu insanlar, sonuçlarla başa çıkmaları ve bunlara yanıt vermeleri gerektiğini bilirler. Kararlarını kendiliğinden almazlar, doğru seçimi yaptıklarından emin olmak için tüm olasılıkları değerlendirmeye çalışırlar. Bu tutumu, daha az metodik olarak da olsa, en küçük kararlarda da kullanırlar.
7. Sürekli olarak ertelemezler
Erteleme şüphesiz sorumluluğun tam tersidir. Sorumluluk sahibi olanlar, görevlerini yapmaları gerektiği zaman yerine getirirler. Gerekli görevleri veya işleri sürekli olarak ertelemezler. Bu, evdeki ev işlerinden iş yerinde atanmış projelere kadar her şey için geçerlidir.
8. Gereksiz şikayetlerden kaçınırlar
Eylem eşlik etmediğinde, şikayetler her zaman işe yaramaz. Sadece hayal kırıklığına neden olurlar ve sorunu çözmek için hiçbir şey yapılmazsa, her zaman orada olacaktır.
Olumsuz bir durumdan şikayet etmeyi seçmekten uzak, sorumluluk sahibi bir kişi onu tersine çevirmeye çalışacaktır. Tabii, bu her zaman mümkün değildir.
9. Dakiktirler
Bu, sorumluluk sahibi insanların en önemli özelliklerinden biridir: dakiklik.
Ne kendilerinin ne de başkalarının zamanını boşa harcamazlar. Bilakis ilgili tarafların önceden belirlemiş olduğu çizelgelere göre değer vermekte ve takdir etmektedirler.
10. İşlerinde özverili ve titizdirler.
Bunun temel nedeni, üstlendikleri her şeyde ellerinden gelenin en iyisini vermeye çalışmalarıdır. Akademik ve iş görevlerini yerine getirmek söz konusu olduğunda bu kadar üstün olmalarının nedeni budur. Ancak, sadece bu bağlamlarda değil. Aslında, yaptıkları her şeyde özverili ve titizdirler. Sağlıklarına dikkat ederler, yaşam planlarını gerçekleştirirler ve diğer her şeyle birlikte gündemlerini yönetirler
11. Dürüstler
Daha önce de belirttiğimiz gibi, sorumlu insanlar dürüstlükleriyle yönetilir.
Nitekim dürüstlükleri her zaman bekledikleri ile uyuşmadığı için birçok insan için rahatsız edici olabilir. İltifat etmekten ve teşekkür etmekten çekinmezler. Aynı şekilde, kusurları belirtmekten veya sevmedikleri şeyleri eleştirmekten de korkmazlar.
12. Tutarlılar
Sorumluluk sahibi insanların hayatında tutarlılık son derece önemlidir. Değerleri ve ilkeleriyle tutarlıdırlar ve onlardan farklı şeyler yapmazlar veya söylemezler.
Bu, fikirlerini değiştirmedikleri anlamına gelmez. Aslında, tam tersi. Bununla birlikte, yaptıklarında eşit derecede tutarlı olduklarını ve dolayısıyla asla tahmin edilemez olmadıklarını söyledi.
13. Kendilerine ve başkalarına özen gösterirler
Sorumlu insanlar aktif olarak etik ve ahlak kurallarını uygularlar. Gustavo Bueno’ya göre etik, grubun hayatta kalmasını amaçlayan kurallar gibi, bireyin ve ahlakın hayatta kalmasını amaçlayan tüm bu kurallar olarak anlaşılmaktadır. Bu nedenle, sorumlu insanlar her zaman kendilerinin ve aynı zamanda onları çevreleyen toplumun bakımını ve bütünlüğünü sağlayacaktır.
Tahmin edebileceğiniz gibi, sorumluluk sahibi kişilerin başka birçok özelliği de vardır, ancak yukarıda bahsedilenler onların davranış ve eylemlerini kısaca tanımlamaktadır. Sorumluluk en yüksek değerlerden biridir, bu nedenle özümsemesi ve sürdürmesi en zor olanlardan biri olması doğaldır. Tavsiyemiz, genellikle oldukça nadir oldukları için çevrenizdeki tüm sorumluluk sahibi insanlara değer vermenizdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Eshleman, A. Moral responsibility. 2014.
- Hart, H. L. A. (2013). Legal responsibility and excuses. In Readings in the Philosophy of Law. 2013; pp. 501-524.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.