Logo image
Logo image

Sobekneferu: Geleneksel Rollere Uymayan Firavun

1 dakika
Sobekneferu Mısır'ın resmi olarak onaylanan ilk kraliçesiydi. Sobekneferu'nun cinsiyet rollerini kıran hayatı ve liderliği övgüye değer ve daha fazla bilinmeyi hak ediyor.
Sobekneferu: Geleneksel Rollere Uymayan Firavun
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Andrés Navarro Romance
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Sobekneferu, yani “Sobek’in güzelliği”, ilk kadın Firavun’dur. Sizin de bekleyebileceğiniz gibi, Sobekneferu’nun hayatı muhteşem, şaşırtıcı ve ilham verici anlarla doludur. Sobekneferu erkek egemenliğinde olan bir rolü üstlenen bir kadındı.

Sobekneferu güçlü kişiliğini, kararlılığını, keskin zekasını ve taktiksel bilgisini kullandı. Çığır açan bir yönetici olan bu Firavun, halkının saygısını kazanmak için çok çalıştı çünkü çoğunlukla erkeklerin getirildiği bir güç pozisyonuna tesadüfen geçti.

Some figure

Sobekneferu hakkında her şey

Sobekneferu Mısır’ın On İkinci Hanedanlığındaki son yöneticiydi. Ablası Neferuptah, tahtı devralması gereken ilk kişi, babaları III. Amenemhat’tan önce öldü.

Sobekneferu üç yıl on ay boyunca hükmetti. Antik Mısır’da kendisinin mimari başarıları son derece önemliydi. Bunların arasında III. Amenemhat’ın içine gömüldüğü Herodot Labirenti olarak bilinen piramit ve Heracleopolis Magna’daki binalar sayılabilir.

Eski kayıtlar Sobekneferu’nun azminden bahseder. Kendisinin cesareti, güçlü karakteri ve zekası onu Antik Mısır’ın en iyi yöneticilerinden biri yaptı.

Some figure

Onu bu kadar özel yapan nedir?

Sobekneferu Antik Mısır’ın cinsiyet rollerine uymadı. Erkek kıyafetleri giymiş olsa da, unvan olarak kadın zamirleri kullandı. Bütün kadın yöneticiler bunu yapmamıştır, ya da yapmayı kabul etmemiştir. Portrelerinin ve heykellerinin birçoğu onu farklı kıyafetler giyerken güç sembolleriyle temsil eder. Kadınların yüksek pozisyonlarda olmasını normalleştirmeye ve kadın ve erkek sembollerini eşit hale getirmeye çalıştı.

Kadın olmanın utanç verici bir şey olarak görüldüğü bir dönemde, Sobekneferu bir erkekmiş gibi rol yapmaya çalıştı. Eski sembolleri daha feminen hale getirmek konusundaki eforları büyük ihtimalle onu eleştirenleri susturmak içindi. Antik Mısır, erkeklerin daha üstün olduğuna inanıyordu.

Bu nedenle, kendisindeki maskülen ve feminen karakteristiklerin karışımı büyük ihtimalle klasik ve onurlu Firavun imajını korurken kadın olduğunu da belirtmek içindir. Sobekneferu cinsiyet eşitliği için verilen savaşta güç ve sebatın bir temsilidir. Hepimiz kendi hayatlarımızın hükümdarı, kendi kaderlerimizin komutanı olabiliriz.

Sobekneferu’nun yaptığı gibi tarihe adımızı yazdırmak için ihtiyacımız olan tek şey güçlü bir başarılı olma azmi.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.