Sinirsel Gastrit: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Yaşanılan büyük üzüntüler ve sıkıntılar mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir, ve sinirsel gastrit en bu rahatsızlıkların en başında gelir. Mide ağrısına neden olabilecek çok sayıda faktör olmasına rağmen, bazılarının tamamen duygusal sorunlara bağlı olduğu bilinmektedir. Sinirsel gastrit de buna örnektir.
Bu rahatsızlık midenin iç kısmını kaplayan mukozanın (mukus tabakası) iltihaplanması sonucu oluşur. Bu da büyük bir rahatsızlık hissine ve diğer birçok belirtiye neden olur. Sinirsel gastrit ve diğer mide rahatsızlıklarının arasındaki en temel fark bu rahatsızlığın bakterilerden değil, sinir ve stresten kaynaklanmasıdır. Bu yazımızda, sinirsel gastritin en sık görülen belirtilerinden, nedenlerinden ve nasıl tedavi edilebileceğinden bahsediyoruz.
Sinirsel gastritin belirtileri nelerdir?
Mide mukozasıyla ilgili olan diğer birçok rahatsızlıkta da olduğu gibi sinirsel gastritin de birçok farklı belirtisi vardır. Bu semptomların geçici (akut gastrit durumunda) veya devamlı olarak (kronik gastrit durumunda) ortaya çıkabileceğini unutmamalıyız. Şimdi, bu belirtilerden en yaygın olanlarına göz atalım.
Mide ağrısı
Sinirsel gastritin en önde gelen belirtisi mide ağrısıdır. Çok stresli olunan dönemlerde yoğun bir baş ağrısına neden olabilir. Sinirsel gastritten muzdarip olan kişiler, bu baş ağrısını mide ülserinin neden olduğu ağrıya benzetmektedir. Her iki durumda da sorunun kaynağı mide mukozasında iltihaplanma olduğu için bu şaşırtıcı bir durum değildir.
Midede dolgunluk hissi
Bu mide rahatsızlığından muzdarip olan hastalar genellikle iştahlarının önemli ölçüde azaldığını söylemektedir. Bu nedenle, hastaların günlük olarak yedikleri yiyecek miktarını azaltmaları oldukça sık görülen bir durumdur. Bu da hastaları zayıf kılar ve sağlığını daha fazla etkiler.
Ağırlık hissi
Bu belirti yiyeceğin midede uzun süre kalması olarak da tanımlanabilir. Bu da sindirim sisteminin zayıflamasıyla ilgilidir.
Mide yanması
Sinirsel gastritin en rahatsız edici belirtilerinden biri de yoğun stres yaşanan dönemlerde sindirim sisteminde oluşan yanma hissidir.
Mide bulantısı ve geğirme
Yiyecekleri düzgün olarak sindirilmediği zaman çoğu hastanın sık sık mide bulanır ve geğirme ihtiyacı hisseder.
Sinirsel gastritin nedenleri
Bakterilerin neden olduğu ve mide mukozasını etkileyen diğer birçok rahatsızlığın aksine, sinirsel gastrit tamamen duygusal sorunlar nedeniyle ortaya çıkar. Endişe, stres, ve hayal kırıklığı gibi duyguları görmezden gelirsek, kronik hale gelebilirler ve bu tip mide rahatsızlıklarına neden olabilirler.
Bu hastalığın altında yatan duygusal problemleri tedavi edersek, hastalığın belirtileri sadece istisnai vakalarda ortaya çıkabilir. Fakat eğer fazla endişeli bir kişiliğimiz varsa, sinirsel gastrit kronikleşebilir. Ve sadece psikolojik açıdan ele alınabilecek bir sorun haline gelir.
Ayrıca bakınız: Yaygın anksiyete bozukluğu
Sinirsel Gastrit Tedavisi
Bu hastalığın sebebi duygusal problemlerdir. Tedavi için bunu göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu nedenle tedaviler üç değişkene odaklanmalıdır: tıbbi yardım, duygu yönetimi ve beslenme düzeninde değişiklikler.
Şimdi bu üç farklı değişkeni inceleyelim:
Tıbbi yardım
Mide mukozasının iltihaplanması ile ilgili tüm rahatsızlıkların tedavisinde olduğu gibi, sinirsel gastritin de belirtilerinin azaltmak için ilaç tedavisi uygulanır. Omeprazol ve Melox bu ilaçlara örnektir. Bu ilaçlar mide duvarını yüksek oranda bulunan asitten korur ve rahatsızlık hissini azaltmaya yardımcı olur. Bu gibi psikolojik sorunların neden olduğu hastalıklarda ilaç tedavileri sadece diğer tedaviler için tamamlayıcı olarak kullanılmalıdır. Sadece ilaç tedavisi kesinlikle yeterli olmaz. Semptomları azaltmak için iyidirler, ancak sorunun kökünü tedavi etmek için uygun değildirler.
Duygu yönetimi
Sinirsel gastritin en büyük sebebi strestir. Bu nedenle, bu rahatsızlığı kökünden yok etmenin tek yolu olumsuz duygularla başa çıkmayı öğrenmektir. Bunun için rahatlama tekniklerinden psikoterapiye kadar birçok yöntem kullanılabilir.
Beslenme düzeninde değişiklikler
Son olarak, uzmanlar doğal tedavi yöntemlerinin sinirsel gastritle başa çıkmak için yardımcı olabileceğini söylemektedir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz diğer iki tedavi ve sağlıklı bir beslenme düzeninin birlikte uygulanması sinirsel gastritin en rahatsız edici belirtilerinin yok edilmesine yardımcı olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ali, T., & Harty, R. F. (2009). Stress-induced ulcer bleeding in critically ill patients. Gastroenterology Clinics, 38(2), 245-265. https://www.gastro.theclinics.com/article/S0889-8553(09)00029-6/abstract
- Bustamante, J. P. O., Arreaga, L. A. Z., Riera, J. M. R., & Contreras, D. D. F. (2020). Estrés psicosocial como causa de gastritis. RECIAMUC, 4(4), 198-206. https://www.reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/554/871
- Gómez-Nussbaumer, D., & Polanía, E. (2016). Protocolo diagnóstico de la pirosis retroesternal. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 12(1), 49-51. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304541216000081
- Megha, R., Farooq, U., & Lopez, P. P. (2022). Stress-induced gastritis. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499926/
- Valdivia Roldán, M. (2011). Gastritis y gastropatías. Revista de gastroenterología del Perú, 31(1), 38-48. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s1022-51292011000100008
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.