Logo image
Logo image

Sinirbilim ve Güvensizliğin Etkisi

4 dakika
Uzmanlara göre, bu kültürde genellikle güvensizliğin etkisi hissediliyor. İnsanlar, özellikle de bazı kişiler, artık kurumlara veya aldıkları bilgilere güvenmiyor. Tüm bunlar, beyin seviyesinde çok özel bir stres türü ile kendini gösteriyor.
Sinirbilim ve Güvensizliğin Etkisi
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Güvensizliğin sinirbilimi, beynin doğuştan insanların tehlikeleri ve tehdit edici uyaranları tespit etmesine izin verdiğini gösteriyor. Aslında, bu mekanizma son yıllarda biraz daha gelmiştir. Sahte haberler gibi bazı olaylar yüzünden güvensizliğin etkisi güçlenmeye devam etmektedir.

Fakat insanların giderek daha güvensiz olduğu doğru mu? Bu kesinlikle mümkündür, hem de güvensiz olmanın hiçbir faydası olmamasına rağmen. İnsanların ayakları yere sağlam basarak yürümeyi öğrenmeleri gerektiği ve doğruları yalanlardan ayırmak için filtrelerini kullanmaları gerektiği bir gerçektir.

Ancak bu dünyada hiçbir şey güven eksikliği kadar üzücü değildir. Çünkü güven eksikliği yalnızca başkalarından uzaklaşmaya yol açmaktadır. Güvensizlik, içgüdünüze inanmanıza izin vermez ve ayrıca komplo teorilerini besleyebilir.

Bunlara ek olarak, güvensizlik hissi psikolojik sağlığınızı da mahveder. Üstelik bu konuda, çok az insanın dillendirebildiği bir konudur. İnsan beyni riskleri ve tehditleri tespit edebilse de, asıl önceliği sosyal ilişkilerdir. İnsanlar toplu halde yaşayan canlılardır ve hayatta kalmak, etkileşim kurmak, gülmek, ağlamak, paylaşmak ve inşa etmek vb. üzere gruba ihtiyaç duyar.

Güvensizliğin etkisi, stresli olmak ve ilişkileri yıpratan duvarlar örmektir. İnsanlar, birlikte çalışırsa her şeyin en iyisini başarabilir. Fakat bu ancak sinerjileri birleştirip ilerleme açısından ortak bir güven mekanizması inşa ederlerse gerçekleşir.

“Zor durumda olan bir insanın tavsiyelerine asla güvenme.”

– Aesop

Some figure

Sinirbilim ve güvensizliğin etkisi

Güvensizliğin sinirbiliminin ne olduğunu anlamak için işte size birkaç örnek. Kim en az bir kere yalan haber tuzağına düşmemiştir ki? Biri size bir not gönderir ve onu okursunuz. Şaşırtıcı olduğu için geçerli olduğunu düşünür ve başkalarına iletirsiniz. Sonra, yakında yalan bir haber olduğunu anlarsınız ve bu size kendinizi saf hissettirir. Bu nedenle sizi gerçekten rahatsız eder.

Ama bu başınıza birkaç kez daha gelirse, işler değişir. Şüpheci ve daha az kabul eder hale gelirsiniz. Bunun nedeni, derinlerde değişmiş olmanızdır.

İlişkilerde de benzer bir şey olur. Birisi güveninizi ciddi şekilde ihlal ettiği zaman, öfke ve kızgınlığın ötesine geçen bir tür acı hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, gerçekte yaşadığınız şeyin duygusal acı olmasıdır.

Bu iki durum, duyguların beyin düzeyinde farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, olumsuz ve rahatsız edici duygular yalnızca ruh halinizi etkilemez.

Davranışınızı bile değiştirebilirsiniz. Bunun nedeni, habere inanma konusunda daha katı hale gelmeniz ve daha fazla hayal kırıklığını önlemek için artık insanlara güvenmemenizdir. Tamam, kulağa hoş geliyor ama, güvensizliğin sinirbilimi neyi gösteriyor?

Güven ve güvensizlik insan beyninin farklı yerlerine etki eder

Bu noktada, güvenen bir beyin ve şüpheli bir beyin diye iki kavramdan bahsedilebilir. İlki, diğerlerinin yanı sıra daha yüksek düşünme, dikkat, yansıtma, kesinti, ayırt etme ve empati gibi yürütme işlevlerinin gerçekleştiği prefrontal korteks alanında bulunur.

  • Güven, insan beyninde oksitosin gibi güçlü nörokimyasallar salgılar. Bunun insanlar için en aşkın boyutlardan biri olduğunu söylesek yalan olmaz. Bunun nedeni, başkalarına güvenmenin rahatlatıcı olmasıdır.
  • Benzer şekilde güvensizliğin sinirbilimi, bu durumun daha ilkel bir mekanizmadan kaynaklandığını göstermektedir. İnsanlar bunu deneyimlediğinde, amigdala ve limbik sistemin diğer bölgeleri aktive olur.
  • Beyin güvensizliği tıpkı stres gibi yaşar. Güvensizlik durumunda empati kurar ve kortizol salgılar (bu, eleştirel ve düşünsel duyunuzu azaltır).

Güvensizlik sizi daha temkinli biri yapar. Bununla birlikte, bazı durumlarda, aynı zamanda daha geniş bir perspektifte düşünme, akıl yürütme ve olayları görme yetersizliğine de yol açar, güvensizliğinizin nesnesini engellemek için katı davranmanıza ve hatta agresif davranışlar sergilemenize yol açar.

Some figure

Bu”güvensizlik kültüründe” dikkat edilmesi gereken boyutlar

Aslında, bir güvensizlik kültürünün ortasında yaşıyor olabilir ve okuduğunuz ve duyduğunuz her şeye inanmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bu makalenin başında da belirttiğimiz gibi, bu tür bir algı sadece üzücü olmakla kalmayıp aynı zamanda kendiniz ve genel olarak toplum için de oldukça olumsuzdur.

Bu nedenle güvensizliğin sinirbilimi, onu tersine çevirmeye çalışmanız gerektiğini gösterir. Çünkü, beyin bunu stres olarak deneyimlediği için bu hissi deneyimlemenin ödenmesi gereken büyük bir bedeli olmasıdır. Çevrenizdekilere, günlük haberlere, liderlerinize ve kamu kurumlarına güvenememek sizi sürekli bir belirsizlik ve rahatsızlık durumuna sürükler. Daima savunmada olursunuz.

Güvensizliğin etkisi üzerine düşünceler

  • Güvenmemeniz gereken şey yalnızca belirli bir durum veya kişi olmalıdır. Temelde bir sorununuz olan ya da sizi hayal kırıklığına uğratan veya aldatan kişiler. Genelleme yapmayın.
  • Ya hep ya hiç yaklaşımıyla yaşayamazsınız. Ne insanlar ne de toplum mükemmeldir, herkes hata yapar. Ayrıca, birinin sizi bir kez hayal kırıklığına uğratması, bunun onların M.O. olduğu anlamına gelmez.
  • Güvensizseniz, başkaları da size güvenmeyecektir. Bu nedenle, başkalarına karşı en samimi tavrınız güvenmek olmalıdır.
  • Akran baskısına boyun eğmeyin. Çoğu zaman, çevrenizdeki insanlar sizi güvensizliğe, kulaklarınızı, gözlerinizi ve kalplerinizi çevrenizdeki birçok şeye ve insana kapatmaya teşvik eder. Bu nedenle, kendinizi düşünün.

Sonuç olarak, zor zamanlarda birbirine güvenmekten daha önemli bir şey yoktur. Birilerine güvenmek insanlar için oksijen kadar hayati önem taşır. Sadece siz güvenilir olabilirsiniz. Bir şans daha vermeye cesaret edin!

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.