Sezgisel Yeme Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Bu yazıda, sağlığınıza dikkat etmek için kalori veya mikro besinleri saymayı içermeyen bir beslenme şekli hakkında konuşacağız. Buna sezgisel yeme denir. Vücudunuzun sinyallerini dinlediğiniz, böylece ne zaman ve hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini bildiğiniz bir yemek türüdür.
Ancak bu yöntemi başarılı bir şekilde uygulayabilmeniz için kendinizi eğitmeniz gerekiyor. Ayrıca, optimal vücut kompozisyonu ve sağlık durumundan başlamalısınız. Aksi takdirde doyma gibi bazı mekanizmalar verimsiz çalışabilir. Bu da kilo alımına veya obeziteye neden olabilir.
Sezgisel yeme
Sezgisel yeme, herhangi bir özel beslenme planına bağlı değildir. Aslında, sadece iştahınız olduğunda yemek yediğiniz anlamına gelir. Kendinizi sakinleştirmek için asla yemek yemezsiniz ve yiyecekleri sadece iyi organoleptik özellikleri için tüketmekten kaçınırsınız. Aslında, sezgisel yeme ile bir günde beş öğün, diğerinde ise sadece bir veya iki öğün yiyebilirsiniz. Her şey vücudunuzun ne istediğine bağlıdır.
Vücudunuzun sinyallerini nasıl dinleyeceğinizi ve yorumlayacağınızı bilmek önemlidir. Bu şekilde, gerçekten fizyolojik olarak aç olup olmadığınızı bileceksiniz. Çünkü bazen fizyolojik açlık duygusal açlıkla karıştırılabilir.
Sezgisel yeme ile, vücudunuzun beslenme gereksinimlerini her “istediğinde”, çoğunlukla taze ürünleri seçerek karşılarsınız. Buradaki fikir, gerçek açlığınızın diyet açısından akıllı seçimler yapmanızı sağlamasıdır.
Şaşırtıcı bir şekilde, sezgisel yeme, aşırı işlenmiş gıdaları kısıtlama eğiliminde değildir. Gerçekten de bu besinlerin orta vadede sağlığa zararlı olduğu gösterilmiş olsa da endişelenmeden bu diyete dahil edebilirsiniz. Yine de, açıkçası, en iyisi onları kötüye kullanmamak olacaktır. Ayrıca, rejimin merkezi bir parçasını temsil etmelerine izin vermemelisiniz.
Sezgisel yemenin faydaları
Sezgisel yemeyi doğru bir şekilde gerçekleştirirseniz, aşağıdaki avantajlardan bazılarının keyfini çıkarabilirsiniz:
- Artan benlik saygısı.
- Geliştirilmiş vücut kompozisyonu.
- Artan refah.
- Ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etki.
- Yeme bozuklukları riskinde azalma.
- Vücudunuzun fizyolojik parametrelerinin iyileştirilmesi.
Aslında, bu faydaların bir kısmı sezgisel yeme pratiği içinde ortaya çıkan oruç periyotlarından kaynaklanmaktadır. Nitekim 16 saat yemek yemeseler de acıkmayan insanlar da belgelenmiş durumda. Bu, aralıklı oruç olarak bildiğimiz şeye oldukça yakın.
Yıllık Beslenme Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre, aralıklı oruç, kilo verme ve metabolizmanın işleyişi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Aslında bu yaklaşımın benimsenmesiyle birçok karmaşık hastalık önlenebilir. Ek olarak, vücudun fizyolojik parametrelerini iyileştirir.
Sezgisel yemenin riskleri
Sezgisel yemenin ana riskleri arasında iştah ve doygunluk hissinin zayıf kontrolü vardır. Ayrıca fazla kilolu olmak veya yetersiz beslenme eğitimine sahip olmak da orta vadede sorunlu olabilir.
Bu diyet, tüketebileceğiniz gıdalar, kaloriler veya besinler hakkında bilgi vermese de, her zaman taze gıda alımına öncelik vermelisiniz.
Söylemeye gerek yok, endüstriyel olarak aşırı işlenmiş gıdaların tüketimine dayalı sezgisel beslenmeye girişirseniz, orta vadede sağlık durumunuz kötüleşebilir veya aşınabilir. Bunun nedeni, bu yiyeceklerin, diyetinizde fazla olduğunda vücudunuz için kötü olan basit şekerler, trans yağlar ve katkı maddeleri içermesidir. Bu nedenle tüketimlerini azaltmalı ve her zaman taze gıdaların ve besin içeriği yüksek gıdaların varlığına öncelik vermelisiniz.
Sezgisel yeme, faydaları olan yeni bir fikir
Vücudunuzla iyi iletişim kurarsanız, sezgisel yeme sizin için iyi olabilir. Gerçekten de, yalnızca vücudunuzun sinyallerini nasıl dinleyeceğinizi ve yorumlayacağınızı biliyorsanız, size fayda sağlayabilir. Ancak, herkes onun kurallarına uymaya hazır olmayacaktır.
Sezgisel yemeyi her zaman egzersiz gibi diğer sağlıklı alışkanlıklarla birleştirmelisiniz. Örneğin, sık sık kuvvet egzersizi yapmak, yeterince dinlenmek ve kendinizi düzenli olarak güneş ışığına maruz bırakmak önemlidir. Bu şekilde, optimal bir endojen D vitamini sentezi elde edeceksiniz. Bu, vücudunuzda homeostazı sağlamak için gereklidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Srour, B., Fezeu, L. K., Kesse-Guyot, E., Allès, B., Méjean, C., Andrianasolo, R. M., Chazelas, E., Deschasaux, M., Hercberg, S., Galan, P., Monteiro, C. A., Julia, C., & Touvier, M. (2019). Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ (Clinical research ed.), 365, l1451. https://doi.org/10.1136/bmj.l1451
- Patterson, R. E., & Sears, D. D. (2017). Metabolic Effects of Intermittent Fasting. Annual review of nutrition, 37, 371–393. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071816-064634
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.