Logo image
Logo image

İzolasyon Sırasında Duygusal Yeme ve Tehlikeleri

4 dakika
Ekmek ya da kek yapmak, bir kadeh şarap içmek ya da yemeklerinizin arasında bir şeyler atıştırmak... İçinde olduğumuz bu koronavirüs izolasyonunda, gıdalar duygularımızdan kaçmak ve anksiyete yaratan bir durumun içerisinde keyifli bir şeyler bulmak için bir yol işlevi görüyor.
İzolasyon Sırasında Duygusal Yeme ve Tehlikeleri
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Duygular sadece hissedilmez, yenilebilirler de. Şu an içerisinde yaşıyor olduğumuz bağlam kadar alışılmadık bir bağlamda yeme düzenimiz en çok etkilenebilecek alanlardan bir tanesi. Hatta bu gerçek bir duygusal kaçış haline gelmek gibi bir uç noktaya bile ulaşabilir. İzolasyon anksiyete için bir tetikleyici görevi görür ve bu da yeme alışkanlıklarınızı birkaç farklı şekilde değiştirebilir. İzolasyon sırasında duygusal yeme dolayısıyla başınıza gelebilecek tehlikeleri bu yazımızda keşfedebilirsiniz.

Yemek yemek sadece doymaktan fazlasıdır. Besin almak ve vücudumuza enerji vermeyi düşünmekten çok daha fazlasıdır. Aslında, bir alışveriş listesi yaptığımızda ya da yemek pişirdiğimizde; her zaman vücudumuza ihtiyacı olan vitamin, protein ve mineralleri vermek üzerine düşünmüyoruz. İyi bir yemek yemek, keyif almak ve sevdiğimiz insanların keyfini çıkaracağı lezzetli bir şey yapmak istiyoruz.

Yemek zevk alınacak bir şeydir, ve anksiyete ve stresin hayatınıza hükmedebileceği bu dönemlerde gerçek bir emniyet vanası görevi görebilir. Bu bariz bir gerçektir.

Bu izolasyon sırasında sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenini takip etme ihtiyacını gözden kaçırmayacak insanlar da olacaktır. Ancak, geçmişte yeme bozukluklarından muzdarip olmuş insanları da görmezden gelemeyiz.

Diğer yandan, izolasyonda geçirdiğimiz bu haftalarda insanların giderek daha da fazla sağlıksız gıda tüketiyor olduğu da bir gerçekliktir. Bu gıdalar duygularınızı gerçekten yönlendirebilir. Klasik atıştırmalıklar, alkolsüz içecekler ve alkol insanların süpermarkete gittiklerinde ilk önce aradıkları, vazgeçilmez gıdalardır.

Bununla birlikte, ortaya çıkmakta olan bir başka ilginç fenomen de söz konusu: maya satışları artış halinde. Bundan biraz sonra bahsedeceğiz.

İzolasyon Sırasında Duygusal Yeme: Alışveriş Listenize Ne Eklemelisiniz

Duygusal psikoloji ve beslenme alanlarından bildiğimiz bir şey varsa o da şudur: insanlar anksiyete ya da stresten muzdarip olduklarında yeme alışkanlıkları değişiklik göstermeye başlar ve işin içine insanların duygusal yeme olarak adlandırdığı şey girer.

Dolayısıyla, şu an içinde olduğumuz senaryo gibi bir senaryoda hepimiz iyi ya da kötü açıdan yeme alışkanlıklarımızı değiştirmiş durumdayız. Aşağıda, bu koronavirüs ev karantinası sırasında gördüğümüz davranış modellerini keşfedebilirsiniz.

Some figure

Olan Şeyleri Düşünmemek İçin Beslenme Düzenime İstediğim Şeyleri Daha Fazla Ekliyorum

Düşünmekten kaçınabilmek için yemek yemek. İyi hissetmenizi sağlayacak ve negatif duyguları sessizleştirecek gıdaları seçmek. Bunlar, insanların bu günlerde alışveriş arabalarına koydukları şeyleri belirleyen davranış kalıplarıdır.

Tüm zamanımızı evimizde geçiriyoruz. Bundan dolayı, saatlerimizi daha dayanılabilir hale getirmemizin bir yolu da kurabiyeler, kekler, atıştırmalıklar, şarap, bira ve bir sürü karbonhidrat gibi şeylerden geçiyor.

Zihniniz duygularınız ile garip bir anlaşmaya varıyor: ye, keyfini çıkar ve endişelenme. Ancak, gıdalar bir duygusal çıkış noktası görevi gördüğünde büyük bir sorun var demektir.

Genelleyecek olursak, vücudunuzun serotonin ve dopamin salgılamasına yardımcı olan gıdalar beyniniz üzerinde son derece kısa süreli bir etkisi var. Bir yükseliş sonrasında gelen bir düşüş bulunuyor. Bunlar doyurucu değil ancak bağımlılık yapıyorlar, bu da beyninizin size bu sağlıksız ürünlerden daha ve daha fazla yemenizi söyleme sebebi.

Stres, Bulaşma Etkisi ve Düzensiz Yeme Davranışları

İçinde bulunduğumuz pandemi tamamen yeni bir stres türü yaratmakta. Bu önümüze serilmiş olan; acı ve olağan dışı bir baskı ile dolu, daha önce görülmemiş bir durumların güçlü bir karışımı.

Hepimizin benzer bir şekilde, benzer davranış kalıpları ile yaşıyor olduğu da bir gerçek. Bulaşma etkisi, teknoloji sayesinde hiper-bağlantılı olan bu dünyada neredeyse kaçınılmaz.

Krizin başlangıcında kompülsif bir tuvalet kağıdı alımı gördük. Ancak, son haftalarda teleçalışma ya da dizi izleme saatlerimize eşlik eden şeyler olan şarapların ve büyük bir atıştırmalık gıda seçkisinin tüketiminde artış görülmüştür.

Eski Aile Tarifleri, Başka Bir Duygusal Kaçınma Hilesi

Duygularımız bizi bu günlerde gerçekten içten içe yiyor (lütfen esprimizi maruz görün), ve bu özellikle de anksiyeteden muzdarip olduğumuzda gerçekleşiyor. Ancak, burada bir başka ilginç davranış modeli görüyoruz.

Hepimizin elinde olan ekstra boş zamanın ışığında, birçok insan mutfakta daha fazla zaman geçirmeye karar verdi. Birçok durumda, hedefimiz annemizin, babamızın ya da büyükannelerimiz ve büyükbabalarımızın biz çocukken bizler için yaptığı tarifleri yapmak.

Bu duygularımızı ve anılarımızı geri getirmek için, yemek pişirmek gibi rahatlatıcı bir aktivite ile zamanı daha katlanılabilir kılmak için bir yol.

Some figure

Ekmek (Ya Da Başka Bir Ürün) Pişirin ve Fotoğrafını Sosyal Ağlara Yükleyin

İzolasyon bir başka ilginç davranış kalıbını da şekillendiriyor: hiperaktivite. Bazı insanlar en alışılmadık şekillerde egzersiz yapıyorlar. Diğerleri ise el işleri yapıyor, ders çalışıyor ve elbette yemek yapıp sonrasında “beğeni” almak için ürünlerinin fotoğraflarını sosyal ağlara yüklüyorlar. Düşünüyor olabileceğimiz şeylerin ötesinde, bunların hepsi aynı zamanda birer duygusal kaçış.

Son günler içerisinde, süpermarket ürünlerinin en popüler olanlarından bir diğeri de maya. Ekmek, tatlı ve diğer unlu mamullerin üretimine ani bir ilgi söz konusu.

Bu tarifleri yapmanın açık bir keyfi var. Bunun nedeni, öncelikle, bunun rahatlatıcı ve aynı zamanda motive edici olması. Ellerinizle çalışmak beyniniz için her zaman katartiktir.

İkincisi ise, bu tarifi daha sonra Instagram’a yükleyip bir “beğeni” alabileceğiniz gerçeği. Tüm yönlerden cesaret ve ödül alıyorsunuz – hem evdekilerden, hem de uzaktakilerden.

Sonuç olarak; gıda satın almak, bu gıdaları tüketmek ve hatta bu gıdaları kendimiz üretmek bir duygusal kaçınma, ya da bu izolasyon günlerinde duygularımızdan kaçmanın bir yolu olarak görev yapıyor.

Her şeyin ötesinde, sağlığınıza zararlı olan alışkanlıklara kapılmaktan kaçının. Alkol ve vücudunuza besin değeri katmayıp sadece kalori ekleyecek gıdaları tüketiminize dikkat edin. İzolasyon sırasında duygusal yeme faaliyetinden kaçının. Şimdi, kendinize her zamankinden daha fazla bakmanız gerekiyor.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.