Logo image
Logo image

Sembolik Etkileşimcilik: İletişime Anlam Vermek

3 dakika
Sembolik etkileşimcilik yorumlara dayanır. İnsanlar gerçekliği farklı şekillerde yorumlarlar. Ancak bu yorumlar çevremizdeki insanlar arasında daha benzer olacaktır.
Sembolik Etkileşimcilik: İletişime Anlam Vermek
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Roberto Muelas Lobato
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Sembolik etkileşimcilik, sosyolojide ortaya çıkan ve antropoloji ve sosyal psikoloji gibi diğer alanlara yayılan bir teoridir. Bu teori etkileşimleri ve anlamlarını analiz eder. Böylece, insanların toplumların üyesi olma süreçlerini anlamaya çalışır. Başka bir deyişle, sosyal aktiviteleri ve kendini yaratmayı inceler.

Sembolik etkileşimcilik yorumlara dayanır. İnsanlar gerçekliği farklı şekillerde yorumlarlar. Ancak bu yorumlar çevremizdeki insanlar arasında daha benzer olacaktır.

İnsanlar seyahat ederken en çok sorun yaratan kültürel farklılıklardan biri de sembollerdir. Örneğin, birisi avucunu başka bir kişiye doğru uzatırsa, bize durmamızı veya hareketsiz kalmamızı söylediğini anlarız. Ancak bir Yunanlı bunu hakaret olarak algılar ve bir Lübnanlı nazarı etkisiz hale getirdiğimizi yorumlar.

Sembolik etkileşimciliğin başlangıcı

Sembolik etkileşimcilik, mutlak doğrulara karşı bir duruş sergiler. Özellikle tek bir doğrunun olmadığını, her durum için farklı öznel doğruların olduğunu savunur. Başka bir deyişle, “gerçek” her toplumda farklıdır.

Sembolik etkileşimcilik, bu farklı “gerçekleri” anlamak için insanlar ve semboller arasındaki ilişkileri inceler. Nihai amaç, bireysel kimliği ve sosyal organizasyonu anlamaktır.

Some figure

Sembolik etkileşimciliğin klasik bir örneğini çayda bulabiliriz. Bu içeceği her biri kendi tarzında sembolik olan farklı ritüeller eşliğinde tüketebiliriz. Örneğin çay, bir Avrupalı için bir Japon için temsil ettiği şeyle aynı şeyi temsil etmez. Avrupalı muhtemelen uyanık kalmak için çay içer ve demlenmesine çok fazla önem vermeden basitçe hazırlar. Ancak Japonlar bir hazırlık ritüeli yapar ve çayı başkalarıyla birlikte içerler. Çay bu insanlar için farklı şeyler ifade eder.

Özetle, sembolik etkileşimcilik, kendimizi birey olmanın belirli bağlamlarda ima ettiği farklı anlamları dikkate alarak tanımladığımızı savunur. Sosyal varlıklar olduğumuz için, “birey olmanın” bu anlamı büyük ölçüde diğer insanlarla olan etkileşimlerimize bağlı olacaktır.

Sembolik etkileşimcilik nesilleri

Sembolik etkileşimciliğin iki büyük nesli vardır. Birincisi, eylemlerin her zaman bir anlamı olduğunu düşünür. İkincisi ise sosyal hayatın bir eylem olduğunu düşünür.

Birinci nesil

Bu nesil, diğer insanlarla ilişkilerin kişisel kimlikler oluşturduğuna inanır. Bu ilişkilerin her zaman bir anlamı vardır ve semboliktirler. Bu nedenle, her kişinin kimliği, belirli durumlar ve ilişkiler kurduğu yerler aracılığıyla oluşur. İnsanların bu etkileşimlere verdikleri anlam, onların kişisel veya bireysel kimliklerini tanımlayacaktır.

Bu nesil, eylemlerin sadece alışkanlıklardan veya otomatik davranışlardan daha fazlası olduğunu savunur. Tüm eylemler yorumlanabilir. Dolayısıyla dil, konuşmacının tutumlarının, niyetlerinin, konumlarının ve hedeflerinin temsilidir. Bu, dilin bir etkileşim biçimi olduğu ve onunla gerçekliği yarattığımız anlamına gelir.

Bu kuşak için birey, dil aracılığıyla oluşturulmuş bir temsildir. Başka bir deyişle, birey başkalarıyla etkileşimler yoluyla yaratılır. Ancak yaratılan kişi değil, o kişinin “benliği” ya da kimliğidir.

İkinci nesil

İkinci nesil için kimlik, insanların benimsediği rollerden de kaynaklanmıştır. Diğer insanlarla etkileşime girdiğimizde genellikle sosyal roller üstleniriz. Bunlar toplumun tanımladığı davranış kalıplarıdır. Rolleri anlamanın bir yolu, realite TV şovlarını izlemektir. Katılımcılar her programda benzer rolleri benimseme eğilimindedir. Örneğin, her zaman bir düşman, ağlamadan duramayan bir yalnız, bir ilişkiye giren iki kişi ve benzerleri vardır.

Bu ikinci nesil, insanların aktör olduğunu belirtir. Bireyler, toplumsal rollerin belirlediği bir kılığa girer ve onu oynarlar. Rolümüze bağlı olarak başkalarının bizden yapmamızı beklediği şeyi yaparız. Ancak sadece diğer insanlarla etkileşime girdiğimizde rol oynamıyoruz. Benzer şekilde, başkalarının bize bakmadığı yerlerde ve zamanlarda da rolümüzü oynarız. Bu, bu rolü içselleştirip kimliğimizle ilişkilendirdiğimiz anlamına gelir.

Some figure

Sosyal psikolojide sembolik etkileşimcilik

Sosyal etkileşimcilik ve psikoloji arasındaki ilişki, her şeyden önce sosyal psikoloji bağlamında belirgindir. Bu alana göre insanlar belirli kurallar ve değerlerle sosyal kimlikler oluştururlar. Sosyal kimliklerin daha önemli hale geldiği zamanlarda, insanların bu kurallara ve değerlere göre hareket etmesi daha olasıdır.

Sosyal psikoloji, rollerin ötesine geçse ve sosyal normların davranışa rehberlik ettiğini kabul etse de, sembolik etkileşimcilik üzerine kurulmuştur. İnkar edemeyeceğimiz bir şey, insanların diğer insanlarla etkileşime girdiklerinde hem bireysel hem de sosyal kimliklerini geliştirdiğidir.

Bu nedenle farklı kültürlerden insanlarla açık fikirli bir şekilde etkileşim kurmak, birbirimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, kişisel kimliğimizi yeniden tanımlayacak ve dünyayı anlama şeklimizi değiştirecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carabaña, J. y Lamo E. (1978). La teoría social del interaccionismo simbólico. REIS: Revista Española de Investigaciones Sociológicas, 1: 159-204.
  • Rizo, M. (2004). El interaccionismo simbólico y la Escuela de Palo Alto. Hacia un nuevo concepto de comunicación. Portal de la Comunicación.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.